gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πανίδα για το τοπωνύμιο: "ΞΑΝΘΗ Νομός ΕΛΛΑΔΑ".


Πανίδα (1)

Σελίδες επίσημες

Πανίδα της Ξάνθης

  Η περιοχή του Νομού Ξάνθης παρουσιάζει μεγάλη βιοποικιλότητα.
  Στα νότια του νομού και ιδιαίτερα στη λίμνη Βιστωνίδα και το Πόρτο Λάγος, υπάρχει μεγάλη ποικιλότητα από πουλιά που φωλιάζουν, που διαχειμάζουν στην περιοχή, αλλά και μεταναστευτικά. Η αναπαραγόμενη στις περιοχές του νομού Ξάνθης ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει σημαντικούς αριθμούς ειδών με σπουδαιότερα από αυτά τη μικτή αποικία ερωδιών, με κύριους αντιπροσώπους τον λευκοτσικνιά, σταχτοτσικνιά, κρυπτοτσικνιά. Αλλα είδη είναι η υδρόβια λαγγόνα, είδη πάπιας μεταξύ των οποίων και το είδος βαρβάρα, πελαργοί, χουλιαρομύτες και επίσης ο καλαμοκανάς, ο αργυροπελεκάνος, το ποταμογλάρονο, ο μαυροκέφαλος γλάρος και άλλα πολύ σπάνια είδη πουλιών.
  Τα υδρόβια πουλιά που διαχειμάζουν στην περιοχή Βιστωνίδας- Πόρτο Λάγος υπερβαίνουν συχνά τα 100,000 άτομα και ανήκουν σε 20 περίπου είδη. Εξάλλου πολλά είδη μεταναστευτικών πουλιών, όπως φλαμίνγκο, γλάροι, ερωδιοί, πελαργοί, ίβιδες και αρπακτικά περνούν από την περιοχή και σταματούν κατά τη μεταναστευτική τους πορεία, για τροφή και κούρνιασμα. Είναι επίσης σημαντικό ότι το δέλτα του Νέστου φιλοξενεί 260 είδη πουλιών από τα 474 βασικά είδη που ζουν στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή Στενά του Νέστου ενδημεί ο κολχικός φασιανός. Πολλά είδη σπάνιων πουλιών αναπαράγονται στα δάση της περιοχής.
  Το ίδιο ισχύει και για μεγάλα θηλαστικά, στα οποία περιλαμβάνονται το αγριογούρουνο, το ζαρκάδι, η καφετιά αρκούδα, ο λύκος, η αλεπού, το τσακάλι, η αγριόγατα, ο λαγός, ο σκίουρος, το κουνάβι και η βίδρα.
  Στην ορεινή περιοχή της Χαϊντού και της Κούλας υπάρχουν σπάνια πουλιά και ενδημικά φυτικά είδη. Στα ορεινά αλλά και στα πεδινά του νομού υπάρχουν: πέρδικα ορεινή και πεδινή, ορτύκι, δρυοκολάπτης, αγριόκουρκος, αγριόκοτα, φασσοειδή, κορακοειδή, γεράκι, αετός, κραυγαετός, χρυσαετός, γύπας κ.α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ποταμός Κομψάτος, που αποτελεί καταφύγιο για πολλά αρπαχτικά πτηνά. Ο υγρότοπος αυτός μπορεί να θεωρηθεί ως ενιαία οικολογική μονάδα με τη Βιστωνίδα, και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.
  Η άγρια Πανίδα του Ν. Ξάνθης είναι ιδιαίτερα πλούσια.
  Η ερπετοπανίδα θεωρείται επίσης πλούσια. Έχουν εντοπιστεί διάφορα είδη χελώνας,σαύρας και φιδιών. Στα πλούσια νερά των υγροτόπων και ποταμών του νομού υπάρχουν πολλά είδη ψαριών όπως ο κέφαλος, η μπριάνα, ο γοβιός, το γλίνι, το τσιρώνι κ.α.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ