gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πανίδα για το τοπωνύμιο: "ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ Σύμπλεγμα νήσων ΕΛΛΑΔΑ".


Πανίδα (1)

Σελίδες επίσημες

  Οι νησίδες, από τις οποίες απουσιάζει ο άνθρωπος και τα χερσαία σαρκοφάγα, λειτουργούν ως καταφύγια αρχαίων ειδών, που έχουν εξαφανιστεί με το πέρασμα του χρόνου από τις άλλες περιοχές. Κι ούτε είναι σπάνια τα ευρήματα απολιθωμάτων, που δείχνουν τη διαφορετική εξέλιξη ζωικών ειδών στα απομονωμένα αυτά οικοσυστήματα, όπως οι νάνοι ελέφαντες της Τήλου.
  Οι σπηλιές, οι σκισμάδες των βράχων, τα πετρώδη υψώματα, οι αφιλόξενοι γκρεμοί προσφέρουν καταφύγιο σε σπάνια είδη πτηνών, σε όρνεα, σε μικρόσωμα γεράκια, σε αγριοπερίστερα, ερωδιούς και κορμοράνους. Αλλά και λόγω της γεωγραφικής τους θέσης τα νησιά προσφέρονται ως σταθμοί για τα αποδημητικά πουλιά. Δεκάδες εκατομμύρια πουλιά περνούν κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο από τα νησιά.
  Εκπληκτική είναι και η θαλάσσια πανίδα. Η σπάνια μεσογειακή φώκια βρίσκει καταφύγιο στις σπηλιές των ακτών, ενώ δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες και κάθε είδος ψαριών, μαλακίων και οστρακοειδών σχηματίζουν ένα πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα.
  Κάθε νησί και κάθε νησίδα είναι ένα μοναδικό μουσείο της φύσης. Κι αυτό ευνοεί την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού.
(Κείμενο: Μανόλης Μακρής)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ