gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 39 τίτλοι με αναζήτηση: Αθλητισμός & Σπορ  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΡΗΤΗ Νησί ΕΛΛΑΔΑ" .


Αθλητισμός & Σπορ (39)

Canoe-kayak

"Κορίσσιοι" Διασυλλογικοί Αγώνες

ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑ (Λίμνη) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ

Links

Ταξίδια περιπέτειας στην Κρήτη

ΚΡΗΤΗ (Νησί) ΕΛΛΑΔΑ
Αναρρίχηση, Ε4 μονοπάτια, Παραπέντε, Καταφύγια.

Διαδρομές στην Κρήτη

Paragliding

Αβδού

ΑΒΔΟΥ (Χωριό) ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Στο κεντρικό και ανατολικό κομμάτι της Κρήτης στο χωριό Αβδού υπάρχει μία ακόμη πτήση Parapente. Η υψομετρική της διαφορά είναι 350μ. και ο προσανατολισμός της βόρειος. Το μικρό οροπέδιο γύρω από το χωριό προσφέρεται για όμορφες συγκινήσεις και για πτήσεις με ιδανική απογείωση και προσγείωση.

Οροπέδιο Ασκύφο

ΑΜΟΥΔΑΡΙ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
Αν ο αέρας είναι ανατολικός ή αν έχει άπνοια, τότε αξίζει μία βόλτα πάνω από τα Ασκύφου. Ο μικρός αγροτικός δρόμος, που είναι 4 χλμ. από το χωριό, θα σας οδηγήσει στην απογείωση που βρίσκεται ατην κορυφή του βουνού. Το οροπέδιο ακόμη και με άπνοια βγάζει δυνατά θερμικά ικανά να σας κρατήσουν στον αέρα ώρες ολόκληρες. Η προσγείωση στο ορόπεδιο σίγουρα δεν θα είναι από τις πιο εύκολες που έχετε κάνει. Η υψομετρική διαφορά είναι 450μ.

Βαρύπετρo

ΒΑΡΥΠΕΤΡΟ (Χωριό) ΘΕΡΙΣΟΣ
Μόλις 7 χλμ. έξω από τα Χανιά βρίσκεται το χωριό του Βαρύπετρου. Από εκεί ξεκινά μικρός αγροτικός δρόμος που οδηγεί στην απογείωση, η οποία έχει υψομετρική διαφορά 150μ. Έχει βόρειο προσανατολισμό και η θέα είναι καταπληκτική μιας και πίσω βρίσκονται τα Λευκά Όρη και η λίμνη της Αγυάς.

Καμινάκι

ΚΑΜΙΝΑΚΙ (Χωριό) ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Μια περιοχή που συνδιάζει μοναδικές ομορφιές. Το οροπέδιο του Λασιθίου. Μπορεί κανείς να περπατήσει, να κάνει cave-exploring στο Δ ικταίο Αντρο, που βρίσκεται κοντά, ακόμη και να πετάξει με parapente από το χωριό Καμινάκι. Βρίσκεται στο τέλος του οροπεδίου, έχει βόρειο προσανατολισμό και υψομετρική διαφορά 300μ. Υπάρχει ορεινός αγροτικός δρόμος που οδηγεί μέχρι την απογείωση, η οποία είναι καλή σχετικά. Προσγείωση βέβαια κάτω στο χωριό όπου πρόθυμοι και φιλόξενοι Κρητικοί θα σας κεράσουν την παραδοσιακή τσικουδιά. Και μετά από μία ωραία πτήση...αξίζει.

Λίμνη Κουρνά

ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑ (Λίμνη) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
Πέριπου 50 χλμ. απο τα Χανιά βρίσκεται η λίμνη του Κουρνά. Με βόρειο και βορειοανατολικό προσανατολισμό και υψομετρική διαφορά 550μ. είναι σίγουρα μια πτήση μοναδική. Οι πλαγιές γύρω από τη λίμνη βγάζουν δυνατά θερμικά, τέτοια που θα κάνουν την πτήση σας πολύωρη και ενδιαφέρουσα

Κείμενο: Γιώργου Αντωνακάκη
Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Multimedia Systems Center


Οροπέδιο Ομαλού

ΟΜΑΛΟΣ (Οροπέδιο) ΧΑΝΙΑ
Μία από τις ομορφότερες πτήσεις στην Κρήτη, στο οροπέδιο του Ομαλού, 45 χλμ. από την πόλη των Χανίων. Η απογείωση βρίσκεται στο τέρμα του δρόμου για το καταφύγιο Καλλέργη, και ο προσανατολισμός της είναι βορειοδυτικός-δυτικός. Η απογείωση δεν είναι τόσο εύκολη, μιας και το έδαφος είναι πετρώδες, αλλά οι πτήσεις εδώ είναι μαγικές μιας και βρίσκονται δίπλα στο φαράγγι της Σαμαριάς και τον Γκίγκιλο. Η υψομετρική διαφορά είναι 640μ.

Σταλίδα

ΣΤΑΛΙΔΑ (Χωριό) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στο δρόμο των πιο τουριστικών περιοχών στην Κρήτη, στο δρόμο της Χερσονήσου και των Μαλίων θα συναντήσετε μία υπέροχη πλαγιά δίπλα στο δρόμο με βόρειο προσανατολισμό. Η υψομετρική διαφορά μπορεί να είναι από 150 μέχρι 300 μέτρα. Βρίσκεται πάνω από το χωριό της Σταλίδας και η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη μιας και το αυτοκίνητο φτάνει σχεδόν μέχρι την απογείωση.

Φαλάσαρνα

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ (Παραλία) ΧΑΝΙΑ
Στο δυτικότερο κομμάτι της Κρήτης, πάνω από την αρχαία Φαλάσαρνα απογειώνονται οι σύγχρονοι αιορωπτεριστές. Με τον αέρα να έρχεται "καθαρός" από τη θάλασσα και να αγγίζει συνέχεια την πλαγιά θα βρεθείτε να πετάτε πάνω από την αρχαία πόλη. Ο προσανατολισμός της πτήσης είναι δυτικός και η υψομετρική διαφορά είναι 150-200μ. Οι δυνατοί αέρηδες όμως είναι ικανοί να σας ανεβάσουν πολύ ψηλά.

Αγώνες

Ξωπατέρειος Αγώνας Δρόμου

ΜΟΙΡΕΣ (Κωμόπολη) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
14/2/2002
Αγώνας δρόμου προς τιμήν του μεσαρίτη ήρωα Ιωσαάφ Ξωπατέρα. Ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακά γλυκίσματα, χορό και τραγούδι, καθώς και ομιλία για τη ζωή και το έργο του Ιωσαάφ Ξωπατέρα.

Παμμεσαριτικοί Μαθητικοί Αγώνες Στίβου

25/3/2002
Τηλέφωνο: +30 28920 22251-23240
Αγώνες στίβου μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου που περιλαμβάνουν τα αγωνίσματα του μήκους, της σφαιροβολίας και δρόμους ταχύτητας.

Αναρρίχηση

Ορθοπλαγιά του Σπαθιού

ΔΙΚΤΗ (Βουνό) ΛΑΣΙΘΙ
Η δεύτερη εντυπωσιακή ορθοπλαγία της Κρήτης μετά τον Γκίγκιλο βρίσκεται πάνω από το οροπέδιο Λασιθίου στο οροπέδιο Λιμνάκαρο και είναι η ορθοπλαγιά του Σπαθιού. Στην ορθοπλαγιά έχουν ανοιχτεί 14 διαδρομές δυσκολίας από IV έως VI+ (Κανένα από τα παραπάνω πεδία δεν είναι εξοπλισμένο με μόνιμες ασφάλειες, γι'αυτό απαιτείται πλήρης αναρριχητικός εξοπλισμός).

Φαράγγι του Θερίσσου

ΘΕΡΙΣΟ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τα Χανία υπάρχει το φαράγγι του Θερίσσου, ο αναρριχητικός παράδεισος στην Κρήτη. Στην διαδρομή προς το χωριό και δίπλα από το δρόμο, υπάρχουν όλες οι διαδρομές από V - VIIΙ και οι περισσότερες είναι πολύ καλά ασφαλισμένες με γκολό.

Καλαθάς

ΚΑΛΑΘΑΣ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
Αναρριχητική πίστα, δίπλα στη θάλασσα, στην περιοχή του Καλαθά στο Ακρωτήρι Χανίων. Τα βράχια δεν ξεπερνούν τα 15 μέτρα, υπάρχουν όμως όλες οι δυσκολίες από IV - VII. Υπάρχουν γύρω στις 30 διαδρομές και παραλλαγές αυτών. Είναι 10 χλμ. έξω από τα Χανιά. Σε όλες τις διαδρομές υπάρχουν top rope ασφάλειες.

Αγιοφάραγγο

ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ (Λιμάνι) ΜΟΙΡΕΣ
Δίπλα στους Καλούς Λιμένες στα νότια του Νομού Ηρακλείου είναι το Αγιοφάραγγο. Εκεί έχουν ανοιχτεί 6 διαδρομές 50 μέτρων δυσκολίας V και VII βαθμού

Αστερούσια Όρη, κορυφή Κόφινα

ΚΑΠΕΤΑΝΙΑΝΑ (Οικισμός) ΚΟΦΙΝΑΣ
Στα Αστερούσια Όρη στα νότια του νομού Ηρακλείου δίπλα στη ψηλότερη κορυφή του Κόφινα, βρίσκεται το χωριό Καπετανιανά. Εκεί εκτός από τους ντόπιους έχουν εγκατασταθεί ένα ζευγάρι Αυστριακών που έχουν εξοπλίσει όλη τη βράχινη περιοχή με μόνιμες ασφάλειες. Οι αναρριχητικές διαδρομές δεν είναι πολύ ψηλές (15μ. έως 60μ.) αλλά οι δυσκολίες κυμαίνονται από IV-VIII. Για την επανάληψη των διαδρομών χρειάζονται μόνο σετάκια

Κοψιάς

ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΝΙ (Οικισμός) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Τα βράχια αυτά βρίσκονται πάνω από την εθνική οδό Ηρακλείου - Αγ. Νικολάου στην περιοχή Κοκκίνι Χάνι. Ο Κοψιάς αποτελεί αναρριχητική πίστα, τα βράχια του οποίου δεν ξεπερνούν τα 60μ. ύψος. Έχουν ανοιχτεί περίπου 20 διαδρομές δυσκολίας από IV έως VIII.

ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ (Οικισμός) ΓΑΖΙ
Ακριβώς κάτω απο τη γέφυρα της εθνικής οδού Ηρακλείου-Ρεθύμνου βρίσκεται η παραλία του Παλιοκάστρου, στην δεξιά πλευρά της οποίας είναι ένας 15 μέτρων βράχος που προσφέρει 3 διαδρομές δυσκολίας V έως VII και παραλλαγές παρόμοιας δυσκολίας. Η ασφάλιση των διαδρομών γίνεται με top-rope.

Γκίγκιλος

ΣΑΜΑΡΙΑ (Εθνικός δρυμός) ΧΑΝΙΑ
Η πιο εντυπωσιακή ορθοπλαγιά στην Κρήτη. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από το φαράγγι της Σαμαριάς και η πρόσβαση απαιτεί πεζοπορία περίπου 1 ώρας, από το μονοπάτι, ή από το Ξυλόσκαλο. Υπάρχουν γύρω στις 15 διαδρομές ανοιγμένες και πολλές παραλλαγές αυτών. Οι δυσκολίες είναι από V - VII βαθμού. Λόγω του σαθρού του εδάφους δεν είναι εξοπλισμένο με μόνιμες ασφάλειες. Οι υψομετρική διαφορά είναι από 400μ. έως 800μ. ανάπτυγμα. Για τους λάτρεις μπορούν οι διαδρομές να γίνουν με μπιβουάκ

Σταυρός

ΣΤΑΥΡΟΣ (Λιμάνι) ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Στο Ακρωτήρι Χανίων, 14 χλμ. από τα Χανία υπάρχει η παραλία του Σταυρού όπου πίσω της ορθώνεται η ομώνυμη ορθοπλαγιά. Είναι "ανοιγμένες" 6 διαδρομές δυσκολίας από V - VII με υψομετρικές διαφορές από 60-80 μ. Ενδιάμεσες ασφάλειες δεν υπάρχουν, παρά μόνο στα ρελέ

Καταφύγια

Καταφύγιο Λιμνάκαρου

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Οικισμός) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Το καταφύγιο βρίσκεται στην θέση Ανεστάσι πάνω και δυτικά από το Οροπέδιο Λιμνάκαρο. Είναι μια ώρα και 45 λεπτά από τον Αγιο Γεώργιο. (Περισσότερα στοιχεία & φωτογραφία στην ακόλουθη ιστοσελίδα)

Καταφύγιο Ταύρης

ΑΜΟΥΔΑΡΙ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
Το καταφύγιο της Ταύρης βρίσκεται στο ομώνυμο οροπέδιο πάνω από τα Ασκύφου στα Σφακιά. To καταφύγιο χτίστηκε σε οικόπεδο που πρόσφερε στον ορειβατικό ο Χρήστος Χριστοδουλάκης από τ'Ασκυφου. Η κατασκευή του άρχισε το 1988 και τελείωσε το 1992. Στο οροπέδιο Ταύρης, Νιάτο και στις κορφές του Καστρου, ο Ορειβατικός Χανίων πραγματοποιούσε αναβάσεις από το 1930. Στ' Ασκύφου και στην Ταύρη χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από Κρητικούς Σκι, το 1955. (Περισσότερα στοιχεία & φωτογραφία στην ακόλουθη ιστοσελίδα)

Καταφύγιο Βόλικα

ΚΑΜΠΟΙ (Οικισμός) ΚΕΡΑΜΕΙΕΣ
Βρίσκεται στην Βόρεια πλευρά των Λευκών Ορέων. Γύρω τον κορφές που προσφέρονται για καλοκαιρινές και χειμερινές αναβάσεις, Σπαθί, Βενιζέλος, Αγιο Πνεύμα. Το καταφύγιο του Βόλικα είναι το πρώτο ορειβατικό καταφύγιο που χτίστηκε στην Κρήτη. Για να φτάσει κανείς στο καταφύγιο του Βόλικα χρειάζονται 3 ώρες πεζοπορία από το χωριό Κάμποι. Υπάρχει όμως αγορτικός ορεινός δρομός. μέσω του οποίου μπορεί να προωθηθεί κανείς γρηγορότερα έτσι που να απαιτείται μόνο 1 ώρα πεζοπορίας. (Περισσότερα στοιχεία & φωτογραφία στην ακόλουθη ιστοσελίδα)

Καταφύγιο Πρίνος

ΚΑΤΩ ΑΣΙΤΕΣ (Χωριό) ΜΑΛΕΒΙΖΙΟ
Το καταφύγιο εξυπηρετεί αναβάσεις στις κορυφές Γυριστή (1779μ) και Κουδούνι (1860μ) καθώς και πολλές πεζοπορικές διασχίσεις. Στο φαραγγι υπάρχουν και τρείς αναρρηχιτηκές διαδρομές 60μ δυσκολίας VI, για την επανάληψη των οποίων χρειάζονται καρυδάκια και friends. Από το χωριό Ανω Ασίτες: Bγαίνουμε από το χωριό με κατεύθυνση προς το χωριό Πρινιάς. Στα δεξιά μας στην έξοδο του χωριού Ανω Ασίτες υπάρχει χωματόδρομος που είναι σηματοδοτημένος στις διακλαδώσεις μέχρι τη περιοχή "μέλισσες." Εκει συναντάμε πόρτα μετά την οποία ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στο φαραγγι. Ολη η διαδρομή του μονοπατιού είναι πολύ καλά σηματοδοτημένη. Ωρες πορείας 1.30- 2. Από το χωριό Κάτω Ασίτες : Με αυτοκίνητο περνάμε μεσα από το χωριό Κάτω Ασίτες, φτάνουμε στη Μονή Γοργολαίνη και συνεχίζουμε πάνω σε χωματόδρομο για τον ξερόκαμπο όπου υπάρχει τσιμεντένια δεξαμενή. Εδω αφήνουμε το αυτοκίνητο και μετά απo 20', φτάνουμε το καταφύγιο. (Περισσότερα στοιχεία & φωτογραφία στην ακόλουθη ιστοσελίδα)

Καταφύγιο Κατσιβέλι - Σβουριχτής

ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ (Βουνό) ΧΑΝΙΑ
Είναι μικρό και γραφικό ορειβατικό καταφύγιο. Το καταφύγιο βρίσκεται είναι στο κέντρο των Λευκών Ορέων. Για να φτάσει κανείς στο καταφύγιο χρειάζονται 6 ώρες πεζοπορία απο το καταφύγιο Καλλέργη και 7 ώρες απο το Ξυλόσκαλο. Υπάρχει όμως εναλλαχτική διαδρομή από την Ανώπολη Σφακίων σε 6 ώρες πεζοπορία, που όμως μπορεί να ελαχιστοποιηθεί εάν χρησιμοποιηθεί ο αγροτικός ορεινός δρόμος μέσω του οποίου μπορέι να προωθηθεί κανείς γρηγορότερα έτσι που να απαιτούνται μόνο 3 ώρες πεζοπορίας. (Περισσότερα στοιχεία & φωτογραφία στην ακόλουθη ιστοσελίδα)

Καταφύγιο Καλλέργη

ΣΑΜΑΡΙΑ (Εθνικός δρυμός) ΧΑΝΙΑ
Είναι το "στολίδι" των Λευκων Ορέων. Πεζοπορία από Ομαλό 1.30 ώρα ή 5 χιλιόμετρα ανώμαλου αγροτικού δρόμου. Βρίσκεται πάνω από το φαράγγι της Σαμαριάς με μοναδική θέα στα Λευκά Όρη και είναι ανοιχτό από τον μήνα Απρίλιο μέχρι το τέλος του Οκτώβρη για να φιλοξενήσει πεζοπόρους και ανήσυχους ταξιδιώτες. (Περισσότερα στοιχεία & φωτογραφία στην ακόλουθη ιστοσελίδα)

  Στο γνωστό ορεινό καταφύγιο του Καλέργη μπορείτε να φτάσετε από ένα δρόμο στ' ανατολικά, 1 χιλιόμετρο πριν από την είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς. Βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα ψηλά στο βουνό, στα 1.680 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και προσφέρει άνετη διανυκτέρευση (40 κρεβάτια). Κάποια ακόμα μεγαλύτερα μονοπάτια για τις κορυφές των Λευκών Ορέων ξεκινούν επίσης από εδώ. Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στον ΕΟΤ στα Χανιά ή στον Ορειβατικό σύλλογο Χανίων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος

ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ (Χωριό) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
Το καταφύγιο είναι 3 ώρες και 45 λεπτά απο το Φουρφουρά, ενώ φτάνει και δρόμος μέχρι το καταφύγιο από το χωριό Κουρούτες. Βρίσκεται στην δυτική πλευρά του Ψηλορείτη με θέα στα Λευκά Όρη και το Λυβικό πέλαγος.Για να το επισκεφτεί κανείς χρειάζεται να έρθει σε συνενόηση με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ρεθύμνου. (Περισσότερα στοιχεία & φωτογραφία στην ακόλουθη ιστοσελίδα)

Ομιλοι αθλητισμού & σπόρ

Αερολέσχη Χανίων

ΧΑΝΙΑ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
Τηλέφωνο: +30 28210 66363
Φαξ: +30 28210 66363

Ορειβασία

Ορειβασία στην Κρήτη

ΚΡΗΤΗ (Νησί) ΕΛΛΑΔΑ

Σελίδες επίσημες

Δραστηριότητες

ΡΕΘΥΜΝΟ (Νομός) ΚΡΗΤΗ

Σέρφινγκ

ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ (Κωμόπολη) ΙΤΑΝΟΣ
  Το Παλαίκαστρο τα τελευταία χρόνια αρχίζει να γίνεται το επίκεντρο για τους φίλους του Windsurfing. Η παραλία του Κουρεμένου, με τα μελτέμια που δεν λείπουν από την περιοχή, η ανοιχτή θάλασσα χωρίς εμπόδια και επικίνδυνα σημεία, κάνουν τη παραλία αυτή του Παλαικάστρου μια από τις δημοφιλέστερες της Ελλάδας. Στη παραλία του Κουρεμένου στο Παλαίκαστρο λειτουργεί ήδη εδώ και μερικά χρόνια οργανωμένη Γαλλική σχολή wind surfing πλαισιωμένη απο επαγγελματίες δασκάλους προσφέροντας μαθήματα και εξοπλισμό σε αρχάριους και προχωρημένους. Η σχολή λειτουργεί απο Ιούνιο μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου. Το Παλαίκαστρο είναι από τα λίγα μέρη της Ελλάδας που προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στούς λάτρεις του windsurfing και ειδικά τον Ιούλιο και Αύγουστο που φυσούν δυνατά μελτέμια στην περιοχή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δήμου Ιτάνου


Χιονοδρομικά κέντρα

Χιονοδρομικό Κέντρο

ΙΔΗ (Βουνό) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το χιόνι στην περιοχή είναι αρκετό και κάτω από το λόφο, στη βάση της κορυφής του Ψηλορείτη, λειτουργεί ένα χιονοδρομικό κέντρο. Μετά που θα φτάσετε στο οροπέδιο του Νίδα, ο δρόμος κατεβαίνει και μια δεξιά στροφή οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ