gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αθλητισμός & Σπορ  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΕΡΡΕΣ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Αθλητισμός & Σπορ (2)

Paragliding

Αγώνες

Αγώνισμα πάλης

ΝΙΓΡΙΤΑ (Δήμος) ΣΕΡΡΕΣ
  Το πολυπόθητο και πολλά υποσχόμενο από άποψη θεάματος αγώνισμα της πάλης έχει βαθιά τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το αγώνισμα αυτό αποτελούσε αφορμή αναμέτρησης μεταξύ των δύο λαών και θεωρούνταν μεγάλη χαρά «Έλλην να νικήσει Τούρκον».
  Η πάλη, διεξάγεται σε κατηγορίες από τους «πεχλιβάνους»: στα «τρίτα» (η μικρή λεγόμενη πάλη), στα «δεύτερα» (η μεσαία) και τέλος στα «πρώτα» ή «μπασ΄» (η μεγάλη πάλη), η άκρως ενδιαφέρουσα κατηγορία που επικεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού. Στην πάλη, κατά παράδοση (και ως κατάλοιπο της Οθωμανικής κυριαρχίας), συμμετέχουν και Τούρκοι παλαιστές οι οποίοι παλεύουν φορώντας το «κισπέτι» (παντελόνι από δέρμα μοσχαριού), το οποίο ενδύονται και οι Έλληνες παλαιστές μόνο όταν συμμετέχουν στο αγώνισμα οι πρώτοι και αμφότεροι επαλείφονται με λάδι σ΄ όλο τους το σώμα.
  Σ΄ όλα τα αγωνίσματα υπάρχουν έπαθλα και όλα συνοδεύονται με παραδοσιακά νταούλια και ζουρνάδες και μάλιστα οι ρυθμοί που ακούγονται είναι ανάλογοι με την ένταση των αγωνισμάτων. Στη δε τελευταία αναμέτρηση των παλαιστών στα «πρώτα», όταν ο ένας «κοντεύει να ρίξει τον άλλον», οι οργανοπαίχτες πλησιάζουν το ζευγάρι και γυρίζουν γύρω από αυτό, παίζοντας αδιάκοπα και επιβλητικά. Ηττημένος θεωρείται εκείνος του οποίου η πλάτη «έφαγε...χώμα»!

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Νιγρίτας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ