gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Προϊόντα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΔΡΑΜΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Προϊόντα (6)

Αμπελουργίας

Ο Δρόμος Του Κρασιού του Διονύσου

ΔΡΑΜΑ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ

Διάφορα

Πατάτα και φασόλια

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ (Κωμόπολη) ΔΡΑΜΑ
  Η καλλιέργεια της πατάτας εμφανίζεται στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας καταλαμβάνει έκταση 4.000 στρεμμάτων ως ξηρική καλλιέργεια, ενώ σήμερα καλλιεργούνται γύρω στις 25.000 στρέμματα, κυρίως με τις ποικιλίες Σπούντα (καλύτερη ποιότητα για τηγάνι), Αγκρια (αντέχουν περισσότερο) και Λιζέτα.
  Η φύτευση αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και διαρκεί 20-30 ημέρες, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Η συλλογή ξεκινάει γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου και οι παραγωγοί φροντίζουν να τελειώσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, γιατί στη συνέχεια πέφτουν πολύ οι θερμοκρασίες.
  Λόγω του παρατεταμένου χειμώνα γίνεται μονάχα μια καλλιεργητική περίοδος ανά έτος, με αποτέλεσμα η ωρίμανση της πατάτας να είναι πλήρης. Ταυτόχρονα οι χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται βοηθούν την πατάτα να συσσωρεύσει υψηλό ποσοστό αμύλου, κάνοντάς την ιδιαίτερα νόστιμη!
  Για την παραγωγή των φασολιών τοποθετούν βέργες, πάνω στις οποίες φυτρώνει το φασόλι και αναρριχάται μέχρι επάνω. Αυτός είναι ο παραδοσιακός τρόπος ο οποίος μπορεί να είναι επίπονος, αλλά είναι αποδοτικός και ανέξοδος στην παραγωγή του. Τα φασόλια της περιοχής Κάτω Νευροκοπίου είναι πολύ καλής ποιότητας.
(Κείμενο: Ντέπυ Χιωτοπούλου)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.

Ονομαστά προϊόντα

Πατάτες, φασόλια & κρασιά

ΔΡΑΜΑ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ
Τα προϊόντα που καλλιεργούνται είναι κυρίως δημητριακά, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, καπνός, αμπέλια, φρούτα και λαχανικά. Από τα πιο γνωστά, όμως, προϊόντα της περιοχής είναι τα φασόλια και οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου, ενώ η αμπελοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια αποκτά μία νέα δυναμική, με γνωστά ήδη τα επώνυμα κρασιά της Δράμας διεθνούς αναγνώρισης.

Μάρμαρα

Το μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο νομός στον τομέα του μαρμάρου. Σήμερα αποτελεί το βασικότερο στοιχείο της ανάπτυξής του. Μονάδες εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου, από τις πιο μεγάλες και σύγχρονες της χώρας, έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή παρουσιάζοντας μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα προς τις αραβικές χώρες, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Ο καπνός

Κινητήρια δύναμη της περιοχής στη σύγχρονη εποχή.
  Πάνω στον επιβλητικό όγκο των καπναποθηκών απλώνεται σήμερα η απόλυτη σιωπή. Ανάμεσα στα κλειστά παράθυρα και τις σφραγισμένες σιδερένιες πόρτες, αναδύεται ακόμη το λεπτό άρωμα των περίφημων ανατολικών καπνών και ακούγονται οι φωνές από το ανθρώπινο μελίσσι των καπνεργατών. Από τα μέσα περίπου του 19ου αι., οι άριστες εδαφολογικές συνθήκες και το ιδανικό κλίμα για την καλλιέργεια ειδικά του νέου προϊόντος ευνόησαν την ανάπτυξη εξαιρετικών ποικιλιών, κυρίως στα ημιορεινά χωριά της περιοχής αλλά και σε τμήμα του κάμπου. Οι ποικιλίες των "μπασμάδων" και των "μπασή μπαλή", με το λεπτό φύλλο και το μεθυστικό άρωμα, προσέλκυσαν από το 1860 το ενδιαφέρον των ξένων μονοπωλίων καπνού και των προμηθευτών τους στην Ανατολή, Ελλήνων, Οθωμανών και Εβραίων εμπόρων. Το προϊόν των μουσουλμάνων και των χριστιανών καλλιεργητών υφίσταται μια πρώτη επεξεργασία στα τοπικά καπνομάγαζα, που με την αύξηση της ζήτησης γίνονται πολυώροφα κτίρια τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι., γύρω από τα νερά της Αγίας Βαρβάρας στην πόλη- εξαιτίας της απαραίτητης υγρασίας- αλλά και στις καπνοπαραγωγικές κωμοπόλεις της υπαίθρου. Οι άριστες κλιματολογικές συνθήκες στο νομό ευνόησαν την καπνοκαλλιέργεια και έδωσαν τις περίφημες ποικιλίες των ανατολικών καπνών.
  Μετά τη διαλογή και τη συσκευασία του, την άνοιξη και το καλοκαίρι, ο καπνός έπαιρνε το δρόμο του από το λιμάνι της Καβάλας για τις αγορές της Αυστροουγγαρίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας κυρίως στο μεσοπόλεμο. Η νεότερη ιστορία του τόπου και ιδιαίτερα του ελληνισμού συνδέεται άρρηκτα με τον καπνό. Η συγκράτηση του χριστιανικού πληθυσμού στις καπνοπαραγωγικές κωμοπόλεις, η οικονομική πρόοδος και η εξέλιξη αυτών σε κέντρα του Μακεδονικού Αγώνα, η θεαματική αύξηση του πληθυσμού μέχρι την απελευθέρωση, η αναζωογόνηση της αγοράς και η γρήγορη ενσωμάτωση των χιλιάδων Ελλήνων προσφύγων του 1922 δε θα γίνονταν, ίσως, ποτέ εφικτά αν δεν υπήρχε ο καπνός.
  Στη "χρυσή εποχή" του καπνού για τον τόπο, 1925-1928 και 1934-1939, τουλάχιστο 13.000 οικογένειες της Δράμας καλλιεργούσαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα με καπνό, παράγοντας για χρόνια τις μεγαλύτερες ποσότητες καπνού στην Ελλάδα και εισάγοντας πολύτιμο συνάλλαγμα στη χώρα. Εκτός από τους αγρότες, συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη οι χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι καπνεργάτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που δούλευαν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στα καπνομάγαζα.
  Έδωσαν μάλιστα δυναμικούς αγώνες με τις μεγάλες απεργίες του 1914 και του μεσοπολέμου, εξασφαλίζοντας την υπογραφή της πρώτης συλλογικής σύμβασης εργασίας στην Ελλάδα. Ωστόσο, η αποκλειστική καλλιέργεια καπνού στον τόπο και η εξάρτηση της κίνησης του προϊόντος από τη διεθνή ζήτηση οδήγησαν, κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929, στο χείλος της οικονομικής καταστροφής τον παραγωγικό και εργατικό κόσμο της Δράμας. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο καπνός συνέχισε σχεδόν να μονοπωλεί την παραγωγική δραστηριότητα, αλλά δέχτηκε ισχυρά πλήγματα από τη μείωση της ζήτησης στις ξένες αγορές και την εγκατάλειψη της συγκεκριμένης καλλιέργειας από τους νέους αγρότες.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Δράμας


Πατάτες & Φασόλια

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ (Δήμος) ΔΡΑΜΑ
Η περιοχή μας είναι μια ορεινή κατεξοχήν αγροτική περιοχή. Οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες αφορούν στη γεωργία, στη κτηνοτροφία και στη υλοτομία. Η καλλιέργεια της γνωστής πατάτας Κ. Νευροκοπίου αποτελεί τη σημαντικότερη αγροτική δραστηριότητα με δεύτερη αυτής των φασολιών. Η ονομαστή γεύση της πατάτας στο Νευροκόπι οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής: λόγω του παρατεταμένου χειμώνα γίνεται μόνο μια καλλιεργητική περίοδο ανά έτος με αποτέλεσμα η ωρίμανση της πατάτας να είναι πλήρης, ενώ ταυτόχρονα οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν την πατάτα να συσσωρεύσει υψηλό ποσοστό αμύλου, που την κάνει ιδιαίτερα νόστιμη. Τα φασόλια έχουν παρόμοιες συνθήκες καλλιέργειας με την πατάτα και για τους ίδιους λόγους είναι εξαιρετικής ποιότητας. Η χαμηλή περιεκτικότητα του εδάφους σε ασβέστιο εξασφαλίζει την εξαιρετική τους βραστικότητα. Η κατοχύρωση της πατάτας και των φασολιών Νευροκοπίου ως Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την ΕΕ είναι πλέον γεγονός. Το γεγονός αυτό ανοίγει νέους δρόμους στην αξιοποίηση και την προβολή όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η συμμετοχή των προϊόντων στην διεθνή έκθεση αγροτικών προϊόντων ΔΕΤΡΟΠ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ