gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Μυθολογία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΕΣΣΗΝΗ Επαρχία ΜΕΣΣΗΝΙΑ" .


Μυθολογία (5)

Ηρωες

Καύκων

ΑΝΔΑΝΙΑ (Αρχαία πόλη) ΑΝΔΑΝΙΑ
Γιος του Κέλαινου από την Αττική ή του Αρκάδα Λυκάονα, έφερε στην Ανδανία τα μυστήρια και τις τελετές της Ελευσίνας. Λατρευόταν ως τοπικός ήρωας, όπως και στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και τη Μεγαλόπολη.

Θεοί & ημίθεοι

Zeus Ithomatas

ΙΘΩΜΗ (Αρχαία ακρόπολη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ithomatas, a surname of Zeus derived from the Messenian hill of Ithome, where the god had a sanctuary, and where an annual festival, the Ithomaea, was celebrated in his honour. (Paus. iv. 33. Β 2, &c.)

Ιστορικές προσωπικότητες

Ανδανία

ΑΝΔΑΝΙΑ (Αρχαία πόλη) ΑΝΔΑΝΙΑ
Ο Παυσανίας ξέρει ότι από μία γυναίκα δόθηκε το όνομα στην Ανδανία, δε μπορεί όμως να μας δώσει περισσότερα στοιχεία γι' αυτή (Παυσ. 4,33,6).

Ithome

ΙΘΩΜΗ (Αρχαία ακρόπολη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ithome, a nymph from whom the Messenian hill of Ithome derived its name. According to a Messenian tradition, Ithome and Neda, from whom a small river of the country derived its name, were said to have nursed Zeus, and to have bathed the infant god in the well Clepsydra. (Paus. iv. 33. Β 2.)

Μεσσήνη

ΜΕΣΣΗΝΗ (Αρχαία πόλη) ΙΘΩΜΗ
Ηταν κόρη του Τριόπα από το Αργος που παντρεύτηκε τον Πολυκάονα, γιο του Λέλεγα, βασιλιά και οικιστή της Λακεδαίμονας. Μόλις πέθανε ο Λέλεγας κληρονόμησε τη βασιλεία ο μεγάλος του γιος ο Μύλης. Η μεγαλόφρων Μεσσήνη ένοιωθε άσχημα να μην έχει άντρα βασιλιά, αλλά απλώς ένα ιδιώτη, γι’ αυτό ο πατέρας της από το Αργος και ο Μύλης από την Λακεδαίμονα στρατολόγησαν κόσμο και οικήσανε τη χώρα που βασίλεψε ο Πολυκάονας και της έδωσε το όνομα της γυναίκας του. Χτίσανε πόλεις και σε μία που την ονόμασαν Ανδανία έχτισαν και το ανάκτορό τους. Στη χώρα καθιέρωσαν λατρείες της Δήμητρας και της Περσεφόνης, με τη βοήθεια του Καύκωνα από την Ελευσίνα. Μαζί με το σύζυγό της ανέθεσαν στο Δία τέμενος στην κορυφή της Ιθώμης, απ’ όπου και το επίθετο του Δία Ιθωμάτα. Οι Μεσσήνιοι απέδωσαν θεϊκές τιμές στον Πολυκάονα και τη Μεσσήνη. Το όνομά της δόθηκε στη πόλη Μεσσήνη και κατ’ επέκταση στη χώρα. Τον καιρό του Παυσανία υπήρχε στην πόλη της Μεσσήνης ναός και άγαλμα από μάρμαρο της Πάρου και χρυσάφι.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ