gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΙΓΙΝΑ Λιμάνι ΑΤΤΙΚΗ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (4)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΒΑΘΥ (Κωμόπολη) ΑΙΓΙΝΑ
Το Δημοτικό Διαμέρισμα Βαθέως πρ. κοινότητα ΒΑΘΕΟΣ , το παλιό Κοκαλάκι όπως λεγόταν προπολεμικά , με τούς οικισμούς των ΑΓΙΩΝ και της ΣΟΥΒΑΛΑΣ, από γεωργική περιοχή που ήταν μέχρι το 1950 περίπου έγινε τουριστική λόγω της Σουβάλας που ευρίσκεται στην ακρογιαλιά.

ΚΥΨΕΛΗ (Κωμόπολη) ΑΙΓΙΝΑ
Από την κατεστραμένη (χαλασμένη) Βασιλική Εκκλησία που βρισκόταν στο σημερινό δρόμο Αίγινας-Κυψέλης περίπου τριακόσια μέτρα από την πλατεία της Κοινότητας, πήρε το όνομα η περιοχή. Πολύ αργότερα το 1917 πήρε και η συσταθείσα τότε Κοινότητα το ίδιο όνομα και την ονομασία Χαλασμένη που τη διατήρησε μέχρι το 1949 που ονομάστηκε Κυψέλη. Ολόκληρη η περιοχή της Κοινότητας κατα την ακμή της Αίγινας (750-300 πχ) ήταν κατοικίσημη, κι αυτό αποδεικνύεται από τα θραύσματα αγγείων που ακόμα και σήμερα συναντώνται στούς αγρούς όλης της Κοινότητας. Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (πλήθος λαξευτών τάφων, λατομεία πωρόλιθου κλπ ) υπάρχουν σε όλη τη βορεινή πλευρά της Κοινότητας. Κοντά στο Λεόντιο, στα σύνορα Κυψέλης- Βαθέος μέσα στο ποτάμι υπάρχουν ίχνη θεμελίων αρχαίου κτίσματος. Στον Αγιο Νικόλα στο Μούλος συναντώνται ερείπια αρχαίου θεάτρου. Η παλαιότητα της περιοχής φαίνεται ακόμα από τη διατήρηση πανάρχαιων εθίμων (Λειδινός , Κλείδωνας κλπ).
Κατά το παρελθόν οι κάτοικοι ήταν γεωργοί, ναυτικοί αλλά και περίφημοι δύτες (τέλη 19ου- αρχές 20ου αιώνα) και κέρδιζαν πολλά χρήματα, γιαυτό πολλά σπίτια της εποχής ήταν νεοκλασσικά διωροφα. Το κτίσιμο της κεντρικής εκκλησίας του χωριού άρχισε το 1875 και ολοκληρώθηκε το 1888. Κτίστηκε σε Βυζαντινό ρυθμό δίπλα στη θέση της παλιάς Ευαγγελίστριας που κάηκε. Το κτίριο του πρ. Κοινοτικού Γραφείου κτίστηκε το 1887 για Σχολείο. Η στέγη του ήταν παρομοιότηπη της στέγης του ναού της Αφαίας.

ΜΕΣΑΓΡΟΣ (Κωμόπολη) ΑΙΓΙΝΑ
Μέχρι το 1950 περίπου το Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσαγρού πρ. Κοινότητα Μεσαγρού ήταν μιά αγροτική περιοχή του νησιού μας και η απασχόληση των κατοίκωνκατα κύριο λόγο ήταν αγροτικές εργασίες, και επιπλέον απασχολούντο με την συλλογή ρυτίνης. Ομως με την αξιοποίηση του όμορφου όρμου της μέχρι τότε έρημης περιοχήςτης Αγίας Μαρίνας, που σ αυτό κύριος μοχλός ήταν ή ύπαρξη του ναού της Αφαίας άλλαξε η δομή της ζωής των κατοίκων της Κοινότητας Μεσαγρού. Ετσι η Κοινότητα από αγροτική περιοχή έγινε τουριστική συμπεριλαμβανομένου και του οικισμού της Βαγίας. Σήμερα η πλειοψηφία των κατοίκων της Κοινότητας, αλλά και από άλλες περιοχές, έχει ώς κύρια απασχόληση τις τουριστικές επιχειρήσεις. Δεν παύει όμως να κατέχει και τα πρωτεία στην αγγειοπλαστική, όπως καιπρό του 2ου Παγκ. πολέμου, αλλά που τότε ή όλη παραγωγή των κανατιών απορροφείτο από τον Πειραιά και την Αθήνα επειδή δεν υπήρχε η χρήση του ψυγείου την εποχή εκείνη.
Εκτός της όμορφης περιοχής της Αφαίας- Αγίας Μαρίνας, η Κοινότητα Μεσαγρού έχει και πολλές άλλες όμορφες περιοχές που χαίρονται οι επισκέπτες. Εκτός του ναού της Αφαίας υπήρχε και ο προιστορικός οικισμός στον Κάβο ( η περιοχή αυτή βρίσκεται μεταξύ ακρωτηρίου Τούρλου και Αγίας Μαρίνας). Στο παλιό κέντρο του Μεσαγρού υπάρχει η παλιά εκκλησία της ¨Πολίτισσας που ήταν και η ενορία του νησιού.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ