gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 24 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΦΑΚΙΑ Χωριό ΧΑΝΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (24)

Κόμβοι, εμπορικοί

Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Araden

ΑΡΑΔΙΝ (Αρχαία πόλη) ΣΦΑΚΙΑ
(Eth. Aradenios). A city of Crete, formerly called Anopolis. In Kiepert's map it appears on the SW. coast of the island, near the Phoenix Portus. Remains of ancient walls are found at the modern Anopolis.

Leuci Montes

ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ (Βουνό) ΧΑΝΙΑ
  Leuci Montes or Albi Montes (ta Leuka ore, Strab. x. p. 479; Ptol. iii. 17. § 9), the snow-clad summits which form the W. part of the mountain range of Crete. Strabo (l. c.) asserts that the highest points are not inferior in elevation to Taygetus, and that the extent of the range is 300 stadia. (Comp. Theophrast. H. P. iii. 11, iv. 1; Plin. xvi. 33; Callim. Hymn. Dian. 40.) The bold and beautiful outline of the White Mountains is still called by its ancient title in modern Greek, ta aspra bouna, or, from the inhabitants, ta Sphakiana bouna. Crete is the only part of Greece in which the word ore is still in common use, denoting the loftier parts of any high mountains. Trees grow on all these rocky mountains, except on quite the extreme summits. The commonest tree is the prinos or ilex. (Pashley, Trav. vol. i. p. 31, vol. ii. p. 190; Hock, Kreta, vol. i. p. 19.)

This text is from: Dictionary of Greek and Roman Geography (1854) (ed. William Smith, LLD). Cited August 2004 from The Perseus Project URL below, which contains interesting hyperlinks


The Princeton Encyclopedia of Classical Sites

Aradena

ΑΡΑΔΙΝ (Αρχαία πόλη) ΣΦΑΚΙΑ
Phoenix: city on the S coast of W Crete, near Loutro, Sphakia district, 9.6 km E of Tarrha and 4.8 km W of Chora Sphakion; it was the port of inland Anopolis and also of later Aradena. [...] Hierokles (651.1) mentions Phoinike with Aradena, and the two sites are linked in one see in the early 9th c. Notitiae (8.230; 9.139).

D. J. Blackman, ed.
This extract is from: The Princeton encyclopedia of classical sites, Princeton University Press 1976. Cited Sep 2002 from Perseus Project URL below, which contains bibliography & interesting hyperlinks.


Σελίδες εμπορικού κόμβου

Αγιος Ιωάννης

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Ο δρόμος μετά την Αράδενα συνεχίζει δυτικά προς τη μικρή κοινότητα του Αγίου Ιωάννη. O Αγιος Ιωάννης απέχει 14 χιλιόμετρα από τα Σφακιά στο δρόμο Σφακιά - Ανώπολη - Άγιος Ιωάννης. Το χωριό ακολούθησε κι αυτό τη τύχη της Ανώπολης και της Αράδενας και καταστράφηκε το 1770 και το 1867. Από εδώ κάποιες οικογένειες αγωνιστών προσπάθησαν να φύγουν προς τα Λευκά Όρη ή προς το ασφαλές Φαράγγι της Σαμαριάς. Το 1823 τριάντα δύο ντόπιοι αγωνιστές απέκλεισαν την έξοδο του Αγίου Ιωάννη προς το Φαράγγι της Σαμαριάς για το ιππικό των Αιγυπτίων που τους καταδίωκε μετά την Τουρκοαιγυπτιακή συμμαχία. Ηρθαν αντιμέτωποι με πολύ στρατό και σκοτώθηκαν όλοι, όμως έδωσαν αρκετό χρόνο στα γυναικόπαιδα των γύρω χωριών να καταφύγουν στην ασφάλεια του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Βουνοκορφή Παχνές

  Μπορείτε ακόμα να σκαρφαλώσετε στις Παχνές, την ψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων (2.452 μ.) από τον Αγιο Ιωάννη.

Ανώπολη

ΑΝΩΠΟΛΗ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Από τη Χώρα Σφακίων αρχίζει η άνοδος για το Οροπέδιο της Ανώπολης. Το Οροπέδιο της Ανώπολης βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων πάνω από τη θάλασσα και η άνοδος του είναι εντυπωσιακή. Υπάρχει ένα λεωφορείο που ξεκινά αργά το απόγευμα από τη Χώρα Σφακίων και επιστρέφει την επομένη το πρωί. Τα χωριά της Ανώπολης κάποτε είχαν αρκετούς κατοίκους. Σήμερα περίπου 800 άτομα κατοικούν εκεί με κυριότερη απασχόληση τη γεωργία.
H Ανώπολη είναι πολύ παλιός οικισμός με ευρήματα από τα αρχαία Ελληνιστικά Χρόνια. Εδώ βρίσκονται ερείπια των κυκλώπειων τειχών, κοντά στην Αγία Αικατερίνη. Η Ανώπολη έχει πολλούς κατοίκους και το λιμάνι της βρισκόταν εκεί όπου είναι σήμερα το Λουτρό. Άκμασε ιδιαίτερα κατά τη Ρωμαϊκή και Βενετική Περίοδο.
Η Ανώπολη ήταν κέντρο της εξέγερσης κατά των Βενετών και καταστράφηκε το 1365. Όχι μονάχα η Ανώπολη αλλά και ολόκληρη η επαρχία Σφακίων γενικά ήταν το κέντρο της επανάστασης και κατά των Τούρκων στην Κρήτη και δεν κατοικήθηκε ποτέ από αυτούς, πράγμα που την έκανε το μοναδικό ελεύθερο μέρος της Κρήτης κατά την περίοδο της τουρκικής κατάκτησης. Η Ανώπολη είναι γνωστή σήμερα για τα ανηφορικά μονοπάτια της προς τα Λευκά Όρη και την ορεινή θέα των νότιων ακτών της Κρήτης από την Αγία Αικατερίνη και την τοποθεσία της αρχαίας ακρόπολης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Anopoli

ΑΝΩΠΟΛΙΣ (Αρχαία πόλη) ΣΦΑΚΙΑ
Anopoli is a very old place evident from traces of remains from the ancient Greek eras that have been found. There are remains of cyclopean walls near Agia Aikaterini Church. Anopoli had many inhabitants and its harbour was located in what is now Loutro. It flourished mainly in the Roman and the Venetian Periods.

Αράδενα

ΑΡΑΔΑΙΝΑ (Οικισμός) ΣΦΑΚΙΑ
  Η Αράδενα απέχει 19 χιλιόμετρα από τη Χώρα Σφακίων στο δρόμο Σφακιά - Ανώπολη - Άγιος Ιωάννης. Μετά την Ανώπολη ο δρόμος γίνεται χωματόδρομος αλλά είναι εύκολα προσβάσιμος. Θα διασχίσετε το Φαράγγι της Αράδενας πάνω από μια ξύλινη γέφυρα. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το εγκατελειμμένο χωριό της Αράδενας, η Βυζαντινή εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου, και το Φαράγγι της Αράδενας.
Το εγκαταλειμμένο χωριό της Αράδενας βρίσκεται στην άλλη πλευρά της γέφυρας. Η Αράδενα είναι η τοποθεσία της αρχαίας ελληνικής πόλης Αραδήν. Ακμασε κατά τα Ρωμαϊκά, Βυζαντινά και Βενετικά Χρόνια. Οι κάτοικοί της κάποτε ασχολούνταν με το θαλάσσιο εμπόριο και είχαν την ίδια μοίρα με τους κατοίκους της Ανώπολης αφού και η δική τους πόλη καταστράφηκε το 1770 και το 1867 από τους Τούρκους. Το εγκαταλειμμένο σήμερα χωριό, προσφέρεται για ένα ευχάριστο περίπατο μέσα στα στενά μονοπάτια του και στα σπίτια του, που είναι χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


ΑΡΑΔΙΝ (Αρχαία πόλη) ΣΦΑΚΙΑ

Κομιτάδες

ΚΟΜΙΤΑΔΕΣ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Το χωριό Κομιτάδες βρίσκεται στο δρόμο ανατολικά των Σφακίων για το Φραγκοκάστελλο. Απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από τα Σφακιά κι 69 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Έχει δύο εκκλησίες που παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον.

Λευκά Όρη

ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ (Βουνό) ΧΑΝΙΑ
  Τα Λευκά Όρη, που υψώνονται πίσω από τα Χανιά και βυθίζονται στο Λιβυκό Πέλαγος στα Σφακιά, έχουν πολλά φαράγγια και χαράδρες για τους φυσιολάτρες ή τους ενθουσιώδεις ορειβάτες.
Στα Σφακιά βρίσκονται οι ψηλότερες κορυφές των Λευκών Ορέων: οι Παχνές (2.450μ.), το Κάστρο (2.218μ.) και ο Τροχάρις (2.409μ.). Το άγριο τοπίο που συνθέτουν είναι από τα πιο εντυπωσιακά της Κρήτης. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πανοραμική θέα ταξιδεύοντας από τα Χανιά ως τα Σφακιά. Η αξέχαστη εμπειρία θα είναι γι' αυτόν το πέρασμα του φαραγγιού της Σαμαριάς καθώς και το ταξίδι που ακολουθεί μέχρι τη Χώρα Σφακίων με καραβάκι.
Η θέα των Λευκών Ορέων από την επαρχία Αποκορώνου είναι πολύ ενδιαφέρουσα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και την άνοιξη, όταν αυτά είναι εντελώς καλυμμένα με χιόνι, οπότε δικαιολογούν και την ονομασία τους. Η πεζοπορία στο βουνό προς το καταφύγιο και το Οροπέδιο της Νιάτου στα 1.500 μέτρα (πάνω από το Ασκύφου) μπορεί να φανεί ενδιαφέρουσα στον επισκέπτη. Τα Λευκά Όρη έχουν περισσότερες από 40 κορυφές που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα και προσφέρουν ελκυστικότατες ευκαιρίες για ορειβασία.
Από το Οροπέδιο της Ανώπολης μπορείτε να θαυμάσετε την ξεχωριστή θέα της νότιας πλευράς των Λευκών Ορέων. Η αναρρίχηση προς τις ψηλότερες κορυφές των Λευκών Ορέων, στα 2.500 μέτρα, ξεκινά από εδώ. Η εικόνα των βουνών είναι πραγματικά εντυπωσιακή την άνοιξη, όταν αυτά καλύπτονται από χιόνια. Η περιοχή προστατεύεται από τους νότιους ανέμους και έχει πολύ ήπιο κλίμα όλο το χειμώνα. Αυτή η περιοχή των Λευκών Ορέων είναι φημισμένη και για τα σπάνια αγριολούλουδα που φυτρώνουν εδώ την άνοιξη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Χώρα Σφακίων

ΣΦΑΚΙΑ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
  Τα Σφακιά απέχουν 72 χιλιόμετρα από τα Χανιά, στο δρόμο Χανιά - Βρύσες - Χώρα Σφακίων και 63 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο, στο δρόμο Ρέθυμνο - Αρμένοι - Άγιος Βασίλειος - Ροδάκινο - Χώρα Σφακίων. Σήμερα η Χώρα Σφακίων είναι περισσότερο γνωστή ως ο τελευταίος σταθμός της εκδρομής στο Φαράγγι της Σαμαριάς. Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες φτάνουν με καραβάκι από την Αγία Ρουμέλη και διασκεδάζουν τρώγοντας σε μία από τις ευχάριστες ταβέρνες που βρίσκονται εκεί πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής για τα Χανιά, το Ρέθυμνο, ή το Ηράκλειο με το λεωφορείο. Γι' αυτούς που σκοπεύουν να μείνουν περισσότερο σ' αυτή την πλευρά της νότιας Κρήτης υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία μέσα στο χωριό.
Τα Σφακιά είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Το τοπίο είναι σκληρό και άγριο με φόντο τα Λευκά Όρη.
Το 1941 κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο 10.000 στρατιώτες από τα συμμαχικά στρατεύματα έφυγαν μέσω Σφακίων μετά την ήττα τους στη μάχη της Κρήτης. Μια αναμνηστική πλάκα στην είσοδο του λιμανιού θυμίζει το γεγονός αυτό.
Ένα πλήθος εκδρομών μπορεί να πραγματοποιηθεί από τα Σφακιά - π.χ. στο Φραγκοκάστελλο, στην Ανώπολη και στην Αράδενα. Εκτός από τα καθημερινά δρομολόγια με καραβάκια για το Λουτρό, την Αγία Ρουμέλη, τη Σούγια και την Παλαιόχωρα, υπάρχει ένα καράβι μια φορά την εβδομάδα για τη Γαύδο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Φραγκοκάστελλο

ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ (Κάστρο) ΣΦΑΚΙΑ
  Το Φραγκοκάστελλο βρίσκεται 14 χιλιόμετρα ανατολικά των Σφακίων, σε μια μεγάλη γυμνή πεδιάδα δίπλα στη θάλασσα, νότια από τα Λευκά όρη. Στην περιοχή θα συναντήσετε ένα βενετικό φρούριο, μια βυζαντινή εκκλησία και μια καταπληκτική παραλία.

Σελίδες ιδιωτών & άλλες

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ