gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 15 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΣΗΜΙ Χωριό ΚΟΦΙΝΑΣ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (15)

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Αποϊνι

ΑΠΟΪΝΙΟ (Χωριό) ΚΟΦΙΝΑΣ
Οικισμός της κοινότητας Σοκαρά του Δήμου Κόφινα, προς βοράν του Ασημίου σε υψόμετρο 320μ. Παλαιός οικισμός αναφέρεται με 280 κατ. από τον Καστροφύλακα το 1583. Το 1957, χωρικοί από το Αποϊνι βρήκαν στον οικισμό Βελούλι, θησαυρό αρχαίων νομισμάτων, χωρίς όμως να γίνει γνωστό τι απέγιναν.

Ατσιπάδες

ΑΤΣΙΠΑΔΕΣ (Χωριό) ΚΟΦΙΝΑΣ
Οικισμός του Δήμου Κόφινα, 5 χλμ ΒΔ, του Ασημίου σε υψόμετρο 460 μ. Κτισμένο πάνω σε λόφο έχει πολύ ωραία θέα του κάμπου της Μεσαράς. Παλαιός οικισμός αναφέρεται σε έγγραφο του 1248, καθώς και σε όλες τις απογραφές από τις βενετσιάνικες, μέχρι την τούρκικη και την αιγυπτιακή.
Στις 25 Νοεμβρίου γιορτάζει η εκκλησία της Αγ. Αικατερίνης μέσα στους Ατσιπάδες. Υπάρχει επίσης η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής σε πολύ ωραίο μέρος με πηγή και δένδρα. Στην εκκλησία σώζονται ακόμη αν και μισοκατεστραμμένες, οι τοιχογραφίες. Η εκκλησία γιορτάζει 27 Ιουλίου. Ακόμη, κρυμμένο μέσα στις ελιές το μικρό εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού πού γιορτάζει 6 Αυγούστου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Interkriti


Διονύσι

ΔΙΟΝΥΣΙΟ (Χωριό) ΚΟΦΙΝΑΣ
Οικισμός του Δήμου Κόφινα, 7 χλμ ΝΔ του Ασημίου στους βόρειους πρόποδες των Αστερουσίων, σε υψόμετρο 250μ. Το όνομα του το πήρε από την εκκλησία του Αγ. Διονυσίου πού γιορτάζει 3 Οκτώβρη και γίνεται πανηγύρι ονομαστό. Κόσμος από τα γύρω χωριά μαζεύεται και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι όπου τούς κερνούν κρασί ή ρακή, με παραδοσιακούς μεζέδες. Τα ίδια περίπου γίνονται και στο εξωκλήσι της Ευαγγελίστριας στις 25 του Μάρτη. Στο χωριό υπάρχουν επίσης η διμάρτυρη εκκλησία Κωννσταντίνου και Ελένης, η μεταμόρφωση του Σωτήρα, καθώς και τα ξωκκλήσια Αγ. Γεώργιος και η Ζωοδόχος πηγή στην τοποθεσία Μεσόκαμπα, μέσα στο πράσινο, την οποία γιορτάζουν την πρώτη Παρασκευή του Πάσχα. Η οικονομία του χωριού βασίζεται στο λάδι, τη σταφίδα και τα κηπευτικά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Interkriti


Ινιά

ΙΝΙΑ (Οικισμός) ΚΟΦΙΝΑΣ
Οικισμός του Δήμου Κόφινα 5 χλμ περίπου ΒΔ του Ασημίου σε υψόμετρο 400μ. Πολύ παλιός οικισμός αναφέρεται σε έγγραφο του 1379, του Δουκικού Αρχείου του Χάντακα. Οι περισσότεροι κάτοικοι κατάγονται από την Μ. Ασία και ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς και του αμπελιού.

Καπετανιανά

ΚΑΠΕΤΑΝΙΑΝΑ (Οικισμός) ΚΟΦΙΝΑΣ
  Το χωριό Καπετανιανά βρίσκεται στα Αστερούσια Όρη νότια από την Πεδιάδα της Μεσαράς, 71 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, στο δρόμο Ηράκλειο - Αγία Βαρβάρα - Αγιοι Δέκα - Βαγιονιά - Καπετανιανά, όπου βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας.

Οικισμός της πρώην κοινότητας Σταβιές, του Δήμου Κόφινα 21 χλμ από το Ασήμι σε υψόμετρο 750 μ. Δεν τον συναντάμε στις Βενετσιάνικες απογραφές, ενώ η εκκλησία της Παναγίας που υπάρχει στο χωριό, είναι βυζαντινή του 15ου αιώνα. Στην θέση Μετζολατί κοντά στην κορυφή του Κόφινα, υπήρχε ιερό κορυφής Μεσομινωικής περιόδου. Πιθανά επρόκειτο περί χώρου ιεροτελεστιών, καθώς στις γύρω σπηλιές, βρέθηκαν πήλινα ειδώλια, ανθρώπων και ζώων και χάλκινα αναθήματα. Στην ίδια θέση υπάρχει σήμερα το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού πού γιορτάζει στις 14 Σεπτέμβρη. Η θέα από κει πάνω, είναι πανοραμική. Το χωριό γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, με παραδοσιακό κρητικό γλέντι. Στα Καπετανιανά ανήκουν οι παραλίες δυτικά από τον Κουδουμά, του Αγ. Ιωάννη και άλλες ανώνυμες υπέροχες απάτητες παραλίες γι αυτούς όμως πού θέλουν να κοπιάσουν, καθώς η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη και σε μερικά σημεία επικίνδυνη σε αμύητους σε τέτοιες διαδρομές.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Interkriti


Καστέλλι

ΚΑΣΤΕΛΛΙ (Χωριό) ΚΟΦΙΝΑΣ
Οικισμός του Δήμου Κόφινα 7χλμ. βορείως του Ασημίου. Αναφέρεται σε έγγραφο του 1375, καθώς και από τον Καστροφύλακα το 1583. ΒΔ του οικισμού σε υψόμετρο 400μ. στη θέση Ψηλό Αλώνι, ήταν κτισμένο το φρούριο Castel Bonifacio, που έδωσε και το όνομα της επαρχίας. Στη μέση του χωριού υπάρχει η εκκλησία προς τιμή του Κωνσταντίνου και Ελένης, που γιορτάζει 21 Μαίου, ενώ υπάρχει και η παλιά εκκλησία του Αγ. Δημητρίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Interkriti


Λούρες

ΛΟΥΡΕΣ (Χωριό) ΚΟΦΙΝΑΣ
Οικισμός του Δήμου Κόφινα, 2 χλμ. δυτικά του Ασημίου, σε υψόμετρο 270μ., με 280 περίπου κατ. Αναφέρεται στην απογραφή του Καστροφύλακα με 109 κατ. το 1583. Οι περισσότεροι κάτοικοι προέρχονται από την Μ. Ασία. Το λάδι, η σταφίδα και τα κηπευτικά είναι τα κύρια προϊόντα του χωριού. Πολιούχος του χωριού, είναι ο Τίμιος Σταυρός και γιορτάζει 14 Σεπτέμβρη.

Παναγιά

ΠΑΝΑΓΙΑ (Χωριό) ΚΟΦΙΝΑΣ
Οικισμός του Δήμου Κόφινα, 6 χλμ ΝΔ του Ασημίου στους βόρειους πρόποδες των Αστερουσίων, σε υψόμετρο 295 μ. Αναφέρεται και με το όνομα Πετροπάναγα λόγω του μικρού οικισμού Πετριά, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση δυτικά του. Στη θέση Πατέλα, κοντά στο χωριό, βρέθηκαν αρκετά κομμάτια πήλινων ειδωλίων και ζωδίων των Μεσομινωικών χρόνων. Πιθανά να προέρχονται από το ιερό κορυφής. Επίσης βρέθηκαν ελληνικό ειδώλιο θεάς καθήμενης, καθώς και πλήθος ελληνικών και ρωμαϊκών νομισμάτων. Πιθανά να υπήρχε εκεί αρχαία πόλη, της οποίας όμως δεν γνωρίζουμε το όνομα. Το χωριό βρίσκεται σε πολύ όμορφη τοποθεσία και αξίζει να επισκεφτείτε τα εξωκλήσια του κτισμένα σε πανέμορφα φυσικά τοπία. Σχεδόν όλα γιορτάζονται από τους κατοίκους με πανηγύρια.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Interkriti


Σοκαράς

ΣΟΚΑΡΑΣ (Χωριό) ΚΟΦΙΝΑΣ
Οικισμός του Δήμου Κόφινα 2,5 χλμ. ΒΑ του Ασημίου, σε υψόμετρο 360μ. Το όνομα προφανώς από το βυζαντινό επώνυμο Σωκαράς, αυτός δηλαδή πού έπλεκε σχοινιά. Τον οικισμό βρίσκουμε σε συμβόλαιο του 1271,όπου αναφέρεται ότι κάποιος κάτοικος του Σωκαρά, πωλεί σε κάποιο Ιουδαίο, κάτοικο του Χάντακα καλό κρητικό σιτάρι και καλό κρητικό τυρί. Σήμερα ο Σοκαράς, μαζί με τους οικισμούς Μετόχι Σοκαρά και Αποίνι έχει περί τους 1000 κατ. Σήμερα πολιούχος είναι ο Αγ. Αντώνιος ( 17 Γενάρη). Παλιότερα όμως πολιούχος ήταν ο Αη Γιώργης ο Μεθυστής ( 3 Νοέμβρη) και στο πανηγύρι που γινόταν μετείχε όλο το χωριό με φαγοπότι και διονυσιακά δρώμενα. Γίνεται προσπάθεια αναβίωσής τους και σήμερα. Ανατολικά του Σοκαρά σε μικρή απόσταση σώζονται τα ερείπια του οικισμού Βελούλι. Παλαιός οικισμός αναφερόμενος από τον Καστροφύλακα το 1583 με 100 κατοίκους. Από το 1961 και μετά πού φέρεται με 52 κατ, το Βελούλι είναι ακατοίκητο. Αξίζει πάντως τον κόπο μια επίσκεψη τόσο για την θέα όσο και για μια επίσκεψη στην βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Βελουλιανής. Ανατολικά του χωριού, πάνω σε μια Ακρόπολη από φυσικό βράχο, με πανοραμική θέα ολόκληρου σχεδόν του δήμου, ο αρχαιολογικός χώρος ΒΑΚΙΟΤΕΣ. Λαξευτά πατητήρια, αίθουσες, κλίμακες πάνω στον βράχο, περιμένουν τον αρχαιολόγο ερευνητή να αποκαλύψει τα μυστικά πού κρατούν κρυμμένα αιώνες τώρα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Interkriti


Σταβιές

ΣΤΑΒΙΕΣ (Χωριό) ΚΟΦΙΝΑΣ
Οικισμός του Δήμου Κόφινα, 10 χλμ δυτικά του Ασημίου, κτισμένος στη νότια παρυφή της πεδιάδας της Μεσαράς σε υψόμετρο 240μ. Παλαιότερη μνεία του οικισμού το 1370, που ο οικισμός αναφέρεται σε έγγραφα του Δουκικού Αρχείου του Χάντακα. Πιθανώτατα. οι Σταβιές να είναι κτίσμα της ρωμαϊκής εποχής, από κατοίκους της ιταλικής πόλης Stabia, πού καταστράφηκε το 79 μ.Χ., με την έκρηξη του Βεζούβιου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Interkriti


Στέρνες

ΣΤΕΡΝΕΣ (Χωριό) ΚΟΦΙΝΑΣ
Η πρώτη μνεία του χωριού γίνεται σε συμβόλαιο του 1271, όπου αναγράφεται μία αγοραπωλησία γνήσιου κρητικού κρασιού από τις Στέρνες. Σήμερα οι Στέρνες αριθμούν 420 κατοίκους πού ασχολούνται με την κτηνοτροφία ενώ παράγουν και σημαντικές ποσότητες λαδιού και σταφίδας. Πολιούχος άγιος, είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου που γιορτάζεται με πανηγύρι και παραδοσιακό κρητικό γλέντι. Παραδοσιακά γλέντια και πολιτιστικά δρώμενα γίνονται με την βοήθεια του Πολιτιστικού συλλόγου και τις Απόκριες, την Πρωτομαγιά & του Κλείδωνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Interkriti


Στόλοι

ΣΤΟΛΟΙ (Χωριό) ΚΟΦΙΝΑΣ
Οικισμός του Δήμου Κόφινα, 5 περίπου χλμ. ΒΔ του Ασημίου. Μαζί με τον οικισμό Ινια αριθμούν περί τους 600κατ. πού ασχολούνται με την κτηνοτροφία το λάδι και την σταφίδα. Το όνομα προφανώς αρχικά ήταν Αποστόλοι από την εκκλησία των Αγ. Αποστόλων πού υπήρχε στο σημερινό νεκροταφείο του χωριού. Πολιούχο εκκλησία έχει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που γιορτάζει στις 25 Μάρτη.

Φουρναφάρραγγο

ΦΟΥΡΝΟΦΑΡΑΓΓΟ (Οικισμός) ΚΟΦΙΝΑΣ
Οικισμός της πρώην κοινότητας Σταβιές, του Δήμου Κόφινα, 11 χλμ δυτικά από το Ασήμι. Παλιός οικισμός αναφέρεται στην επαρχία Μονοφατσίου σε όλες τις βενετσιάνικες απογραφές, καθώς και στην τούρκικη και στην αιγυπτιακή. Ο Χουρμούζης Βυζάντιος το 1842, αναφέρει ότι ανατολικά από το Φουρνοφάραγγο, υπήρχε ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγ. Γεωργίου του Κουλουρίτη, στα ερείπια αρχαίας πόλης και έρημου χωριού με το αυτό όνομα. Σήμερα στον Αγ. Γεώργιο στην Κουλουρίδα, ένα χλμ από το Φουρνοφάραγγο, στις βόρειες παρυφές των Αστερουσίων σε θέση πανοραμική και δενδροφυτευμένη εορτάζεται κάθε 23 Απριλίου με πανηγύρι από τους κατοίκους και πλήθος κόσμου ο Αγ. Γεώργιος. Από την εκκλησία μέσα υπάρχει πηγή πού το νερό της λέγεται πως είναι ιαματικό. Το νερό πάντως είναι πολύ ελαφρύ και εύγευστο και πολύς κόσμος από πολύ μακριά έρχεται για να το πάρει. Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού έχει πολύ βοηθήσει στην αναβίωση παλιών εθίμων, καθώς και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Interkriti


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ