gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΑΛΟΥΚΙ Λιμάνι ΑΜΑΛΙΑΔΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Αλιευτικό Καταφύγιο

ΠΑΛΟΥΚΙ (Λιμάνι) ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Ιστορικό: Η ιστορία του όρμου Παλουκίου είναι πολύ παλιά. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Όρμος Παλουκίου ανήκε στον Εμίν Αγά της Γαστούνης, τον οποίο χρησιμοποιούσε για τη φόρτωση εμπορευμάτων. Ωστόσο, το 1888, υπάρχει επίσημο έγγραφο που βεβαιώνει τη χρήση του Όρμου Παλουκίου ως εμπορικό λιμάνι και, συγκεκριμένα, για φόρτωση θείου.
Το 1940, ο Όρμος Παλουκίου καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις Κατοχής, οπότε και χτίζονται καταφύγια και πολυβολεία για τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής.
Με το πέρασμα του χρόνου, ο Όρμος Παλουκίου εγκαταλείπεται και σιγά-σιγά βυθίζεται.
Με το πέρασμα των χρόνων και μετά από συντονισμένες ενέργειες, το 1987, ξεκινάνε οι εργασίες κατασκευής ενός σύγχρονου αλιευτικού καταφυγίου.
Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε με χρηματοδότηση από το Α' ΚΠΣ, το έτος 1990, με το ποσό των 350 εκ.δρχ. Προέβλεπε την κατασκευή καταφυγίου για λιμενισμό αλιευτικών σκαφών. Λόγω διαφόρων προβλημάτων, η κατασκευή του δεν αποπερατώθηκε. Οι εργασίες αποπεράτωσής του ξεκίνησαν, πάλι, το 1999, με αναμόρφωση της μελέτης, προβλέποντας και λιμενισμό μικρών σκαφών αναψυχής.
Δυνατότητες: Αυτή τη στιγμή έχει δυνατότητες λιμενισμού 40 επαγγελματικών και 40 ερασιτεχνικών αλιευτικών σκαφών μέχρι 15-20 μ. και με ανάλογο βύθισμα 2 μ. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα ελλιμενισμού 40 περίπου μικρών ταχύπλοων σκαφών.
Υπάρχει γλίστρα για σκάφη έως 10 μ. για καθέλκυση των σκαφών.
Αλιεύονται περίπου 50 τόνοι ψαριών ετησίως. Αυτή τη στιγμή υλοποιείται μελέτη που προβλέπει την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου με εκσυγχρονισμό των βασικών υποδομών.
Υπάρχει πρόταση για χρηματοδότηση επέκτασης του καταφύγιου, έτσι, ώστε να μπορούν να ελλιμενίζονται και μεγαλύτερα σκάφη αναψυχής.
Προβλέπονται εγκαταστάσεις νερού, ρεύματος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αμαλιάδος


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ