gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΡΙΤΣΑ Χωριό ΠΙΕΡΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Καρίτσα

ΚΑΡΙΤΣΑ (Χωριό) ΠΙΕΡΙΑ
  Οι κάτοικοί της είναι βλαχόφωνοι Έλληνες με πανάρχαιες καταβολές. Παλαιότερα η Κοινότητα ήταν σκαρφαλωμένη στην περιοχή της Φτέρης, πάνω στα Πιέρια όρη, και η κύρια ασχολία τους ήταν η κτηνοτροφία και η υλοτομία, και λιγότερο η γεωργία. Δίγλωσσοι Ελληνες οι Καρτσιώτες - όπως όλα τα βλαχόφωνα χωριά - μάλλον κατάγονται από τη Μηλιά Μετσόβου ή του ευρύτερου χώρου της Κατάρας, από όπου περί τον 5ο αι. μ.Χ. μετακινούμενοι με τα κοπάδια στην Μακεδονία, γνώρισαν τη Φτέρη, την αγάπησαν, στέριωσαν εκεί και δεν ξαναγύρισαν στην Ήπειρο. Από τη Φτέρη αργότερα, κατέβηκαν στην περιοχή του Δίου και πρόσφατα αποσχίστηκαν και αποτέλεσαν ξεχωριστή δυναμική κοινότητα, διατηρώντας πολλά από τα αρχαία ήθη, έθιμα, τραγούδια και παραδόσεις.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Δίου


Πλατανάκια

ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΑ (Χωριό) ΠΙΕΡΙΑ
  Ο οικισμός των Πλατανακίων κατοικήθηκε το 1952 από Ελληνες Πόντιους πρόσφυγες. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό με σύγχρονη ρυμοτομία σε απόσταση 1 χιλιομέτρου νοτίως του Δίου. Οι Πόντιοι κάτοικοί του χαρακτηρίζονται από πνεύμα εργατικότητας και καλαισθησίας και ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Δίου


Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Καρίτσα

ΚΑΡΙΤΣΑ (Χωριό) ΠΙΕΡΙΑ
Η ιστορία της Καρίτσας αρχίζει πριν από 250 περίπου χρόνια. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων και τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν (συμφωνητικά με Τούρκους, ενοικιαστήρια) γνωρίζουμε ότι την εποχή εκείνη μερικές οικογένειες, λίγες στην αρχή, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο σημερινό χωριό προερχόμενοι από τη Φτέρη. Οι πρώτες αυτές οικογένειες ήταν του Γκίνα, του Κυρτέγου και του Ευαγγέλου. Το καλοκαίρι αυτές οι ίδιες οικογένειες επέστρεφαν στη Φτέρη με τα κοπάδια τους. Αυτοί λοιπόν παρότρυναν και τους υπόλοιπους κατοίκους της Φτέρης να κατέβουν και να εγκατασταθούν στην εύφορη περιοχή της Καρίτσας, στις παρυφές του Ολύμπου, δίπλα στο αρχαίο Δίον. Σύμφωνα πάλι με μαρτυρίες των κατοίκων κάποιες οικογένειες εγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές.
Το σημερινό χωριό εκείνη την εποχή ήταν τούρκικο τσιφλίκι. Το σπίτι του Τούρκου μπέη βρισκόταν στο μέρος όπου σήμερα βρίσκεται το σπίτι του Δ. Γουλάντα. Ο μπέης τους επέτρεψε να καλλιεργούν κάποιες εκτάσεις πληρώνοντας βέβαια μια μεγάλη και δυσβάστακτη εισφορά (τα 2/3 περίπου της συνολικής παραγωγής). Τα "κουτσέκια" (αποθήκες όπου συγκεντρώνονταν οι φόροι) βρίσκονταν στο σημερινό χώρο της πλατείας. Αυτή όμως η φορολογία δεν άργησε να φέρει την αγανάκτηση στους κατοίκους, οι οποίοι άρχισαν να σκέφτονται τρόπους αντίδρασης. Ετσι μια ομάδα 5-6 ανδρών ντυμένοι με γυναικεία ρούχα επισκέφτηκαν τον μπέη τον οποίο έδειραν και φόβισαν. Συγχρόνως τα γυναικόπαιδα του χωριού πετροβολούσαν το σπίτι του Τούρκου Αγά. Πρόκειται για μια καθαρά επαναστατική πράξη, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η φυγή των Τούρκων από το χωριό της Καρίτσας. Ετσι το μέρος πέρασε στους κατοίκους. Το 1918 με το βασιλικό διάταγμα 152/1918 αναγνωρίστηκε η κοινότητα Δίου που την αποτελούσαν οι κοινότητες Καρίτσας (780 κάτοικοι), Μαλαθριάς και Καλυβίων Μαλαθριάς. Η Καρίτσα αποτέλεσε χωριστή κοινότητα το 1961 Β.Δ. 35/30-12-61 (1.598 κάτοικοι).
Σήμερα η Καρίτσα , μαζί με το Δίον, τη Βροντού, τον Άγιο Σπυρίδωνα, την Κονταριώτισσα και τη Νέα Έφεσσο αποτελούν τον ενιαίο Δήμο Δίου με έδρα την Κονταριώτισσα. Στην Καρίτσα ζουν μόνιμα 2.400 κάτοικοι και είναι ένα από τα πλέον ανεπτυγμένα χωριά του νομού. Οι κάτοικοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία και λιγότερο με την κτηνοτροφία, εμπόριο και άλλα επαγγέλματα. Στα χωράφια της Καρίτσας παράγεται εξαιρετικής ποιότητας καπνός, ο οποίος αποτελεί την κύρια καλλιέργεια. Επίσης παράγονται καλαμπόκι, τεύτλα, σιτάρι, ακτινίδια. Παράλληλα οι κάτοικοι της Καρίτσας δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς (πολιτισμός, αθλητισμός κλπ).
- Οι παραδόσεις, τα βλάχικα ήθη και έθιμα, παρ’ όλες τις δυσκολίες της εποχής μας, διατηρούνται ακόμη και σήμερα.
- Στην Καρίτσα σήμερα λειτουργεί κοινοτικό γραφείο (τηλ 53345) και αγροτικό ιατρείο. Υπάρχει Αγροτικός Συναιτερισμός που αριθμεί 400 περίπου μέλη.
- Υπάρχει 2/θέσιο Νηπιαγωγείο με 50 νήπια και 8/θέσιο Δημοτικό Σχολείο με 150 παιδιά.
- Πολιούχος του χωριού είναι ο Αγιος Δημήτριος στον οποίο είναι αφιερωμένη και η κεντρική εκκλησία του χωριού. Κάθε καλοκαίρι, στις 7 Ιουλίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι προς τιμή της Αγίας Κυριακής .
- Μεγάλη δραστηριότητα έχει αναπτύξει και ο Αθλητικός Σύλλογος του χωριού. Η ομάδα ποδοσφαίρου, ΑΕ Καρίτσας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο τοπικό πρωτάθλημα 1997-98 και την περίοδο 1998-99 συμμετείχε στη Δ' εθνική.Φέτος συμμετέχει και πάλι στο τοπικό πρωτάθλημα.
- Υπάρχει πολιτιστικός σύλλογος ο οποίος διατηρεί χορευτικό συγκρότημα και βιβλιοθήκη.
- Στην Καρίτσα φτάνει κανείς μέσω της επαρχιακής οδού Κατερίνης - Δίου (12 χιλιόμετρα) και μέσω της Εθνικής Οδού, από τη διασταύρωση Γρίτσας (7 χιλιόμετρα).

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΤΣΑ

- Μια πανέμορφη τοποθεσία που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος είναι η περιοχή του Αγίου Βασιλείου, στις παρυφές του Ολύμπου. Η θέα του βουνού των θεών από τη συγκεκριμένη τοποθεσία είναι εξαιρετική. Η τοποθεσία προσφέρεται για ξεκούραση, αναψυχή, παιχνίδι. Επίσης η τοποθεσία αυτή προσφέρεται για εξαιρετικούς περιπάτους στις πανέμορφες περιοχές του Ολύμπου.
- Μπορεί επίσης να επισκεφτεί κανείς τον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Δίου, ακόμη και με τα πόδια (απέχει 1 μόλις χιλιόμετρο).
- Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στην Αγία Κόρη. Το προσκύνημα και η τοποθεσία βρίσκονται στο γειτονικό χωριό Βροντού. Η ομορφιά του τοπίου μοναδική. Το αγίασμα της Αγίας Κόρης βρίσκεται στο βάθος μιας χαράδρας.
- Τέλος μπορεί να οργανώσει πολύ ωραίες εκδρομές στον Ολυμπο. Ξενοδοχεία υπάρχουν στο γειτονικό Δίον.
Το κείμενο παρατίθεται τον Αύγουστο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα με φωτογραφία(ες) του Δημοτικού Σχολείου Καρίτσας Πιερίας

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ