gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΧΙΝΟΧΩΡΙ Χωριό ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΣΧΙΝΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ
  Ακολουθώντας το δρόμο Αργους-Στέρνας 7 χλμ. μετά το Κουτσοπόδι συναντάμε το παλαιό χάνι του Παπαδόπουλου δίπλα στη Γέφυρα του Ίναχου μ’ ένα καινούργιο εκκλησάκι χτισμένο πάνω στο λόφο. Ο δρόμος που διακλαδίζεται αριστερά μας οδηγεί προς το Σχινοχώρι, (με 572 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 441 κατά την απογραφή του 1991), τρία χιλιόμετρα απόσταση (15 από το Αργος).
  Χωριό χτισμένο στα ριζά της Αρκουδόβρυσης, πηγή ψηλά στο βουνό που υδρεύει το χωριό, χτισμένο σε ξάγναντο με προσανατολισμό ΒΑ και απλώνεται άνετα προς τον κάμπο με τα εύφορα περιβόλια με εσπεριδοειδή, βερυκοκιές και ελιές. Στο ύψωμα του χωριού, που ονομάζεται Ζευγολατιό, ο οπλαρχηγός Πλαπούτας το 1822 προετοίμασε την αντίσταση κατά του Δράμαλη.
  Ζωντανός οικισμός σήμερα το Σχινοχώρι. Οι κάτοικοι προκομμένοι παραγωγοί και έμποροι στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, κάποτε υπήρξαν φημισμένοι τυροκόμοι, οι πρώτοι στη μαστοριά της αργείτικης φέτας. Ασχολούνταν επίσης με την κτηνοτροφία, τα καπνά, την πτηνοτροφία (50.000 κότες έχει το χωριό) και τις ελιές.
  Εκκλησιές τους είναι η Ζωοδόχος Πηγή και η μητρόπολη Αγιος Δημήτριος, που ξανάχτισαν οι κάτοικοι από το 1925. Τα έθιμά τους, όπως αυτά του γάμου, είχαν κάποτε ιδιαίτερο χρώμα και διατηρούσαν λίγα κάτι από τα παλιά. Με προσκλήσεις, ανθοδέσμες, αλλά και δημοτικά τραγούδια και χορούς. Και σαν έμπαινε η νύφη στο νέο της σπίτι, την υποδεχόταν η πεθερά με το μέλι κι ο πεθερός με το όπλο και το μαυρομάνικο μαχαίρι.
  Κοντά στο Σχινοχώρι ο συνοικισμός του Χέλμη διατηρεί κάποια αρχαία αχνάρια. Στο εκκλησάκι της Παναγίας διακρίνονται δύο φρέατα κι άλλα λείψανα. Σε οικισμό της περιοχής επιγραφή εντοιχισμένη του 4ου αιώνα, που γράφει "Λυσίδαμος ανέθεκε...", μαρτυρεί την ύπαρξη εκεί κάποιου ιερού. Ίχνη αρχαίας οδού και νεκροταφείο υπάρχουν και στο Μακρυνάρι. Πιθανόν να ήταν εδώ η κώμη Λύρκειον, όπως υποστηρίζεται από ορισμένους αρχαιολόγους.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ