gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΜΥΝΟΥΣ Δήμος ΛΑΚΩΝΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Σμύνους

ΣΜΥΝΟΥΣ (Δήμος) ΛΑΚΩΝΙΑ

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Γεωγραφικά

  Ο δήμος Σμύνους βρίσκεται στο κεντροδυτικό τμήμα του νομού Λακωνίας. Διασχίζεται από τον ποταμό Σμήνο στον οποίο οφείλει το όνομά του. Αποτελείται από δέκα χωριά, τις πρώην κοινότητες: Αγιος Νικόλαος, Αρχοντικό, Καστάνια, Κόκκινα λουριά, Μέλισσα (Μελιτσίνα), Μελιτίνη (Ζελίνα), Παλαιόβρυση (Πρίτσα), Προσήλιο (Στροντζά), Σελεγούδι και Πετρίνα - τους οικισμούς Αγία Μαρίνα (Τσέρια), Λεμονιάς (Ρόζοβα), Σίνας, και πολλές διάσπαρτες κατοικίες (Ξεμόνια) που όλα μαζί δημιουργούν ένα ενδιαφέρον οικιστικό σύμπλεγμα. Τα χωριά του δήμου τα χωρίζει το ποτάμι Σμήνος σε δύο σειρές, την Πέρα Ρίζα και την Δώθε Ρίζα, όπως συνηθίζεται να ονομάζονται. Η μία καλύπτει το ορεινό της Έξω- Προσηλιακής Μάνης και η άλλη την Νοτιοδυτική Λακεδαίμονα. Οι μισοί Σμηνιώτες αισθάνονται και δηλώνουν Μανιάτες και οι άλλοι μισοί Λακεδαιμόνιοι (Σπαρτιάτες).
  Έτσι ο Δήμος Σμήνου γίνεται κρίκος σύνδεσης των δύο μεγάλων περιφεριών της Λακωνίας,που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (ήθη-έθιμα, έδαφος, ιστορία, κλπ). Εκκλησιαστικά τα χωριά του Δήμου ανήκουν στην Επισκοπή Μαλιτσίνας. Μετά την κατάργηση της Επισκοπής στα χρόνια της βασιλείας του Οθωνα (περί το 1835) ανήκαν στη Μητρόπολη Λακεδαιμονίας (Μονεμβάσιας-Σπάρτης) και ήδη μετά το 1971 υπάγονται στη Μητρόπολη Γυθείου-Οιτύλου(Μάνης).
  Ο δήμος Σμήνου είναι ο πιο μικρός δήμος της Λακωνίας ως προς τα ποσοτικά του μεγέθη (έκταση, πληθυσμός, υποδομή, ανάπτυξη, προϋπολογισμό, ατομικά εισοδήματα κ.λπ.) Όμως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη σε όλους τους τομείς. Σ' αυτή την προοπτική θα βοηθήσει η δραστηριοποίηση της νέας διοικητικής διάρθρωσης και οι περαιτέρω δυνατότητες που παρέχει ο νόμος Καποδίστριας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Σμύνους


Χάρτες

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ