gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΕΟΧΩΡΙ Χωριό ΛΕΥΚΤΡΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΝΕΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΤΡΑ
Το Νιοχώρι είναι χτισμένο στα πόδια σχεδόν του Ταϋγέτου και σε υψόμετρο 200 μέτρα, απέχει δύο χιλιόμετρα, ανατολικά από το 45ο χιλιόμετρο ΄της επαρχιακής οδού Καλαμάτας- Αρεόπολης. Ανατολικά σκεπάζεται σχεδόν από το "Καπέτσουλο" και την "Προγορά" ενώ προς την Δύση και κάτω από τα πόδια του απλώνεται ο μεγάλος ελαιώνας μας το "Καστράκι" και την παραλιακή Στούπα. Η θέα προς τα εκεί είναι ανοιχτή μέχρι το "Λυκόδημο" και την "Κάτω Κόστα", που με ξαστεριά διακρίνονται τα χωριά της Μεθώνη, Κορώνη, Λογγά, Αγιος Ανδρέας κ.λ.π. είναι σκαρφαλωμένος ο Πύργος, ενώ η Καστάνια που πέφτει λίγο Ανατολικότερα είναι αθέατη καθώς είναι χωσμένη στην λαγκαδιά. Στα Β.Α. είναι η Σαϊδόνα σπαρμένη στην πλαγιά. Είναι νέο χωριό που χτίστηκε γύρω στα 1700, από εποίκους που ήρθαν από το Νομιτσί, την Λαγκάδα, την Γαρμπελιά και άλλα χωριά.
Πρώτοι έποικοι φέρονται οι "Τσουλέοι" που όμως κατοίκησαν στη θέση "Σπιτάκια", λίγο πιο κάτω από το σημερινό χωριό. Γρήγορα όμως ήρθαν σε ρήξη με τους Χρηστέους, που ήταν και οι δυνατοί της περιοχής, και αναγκάστηκαν να φύγουν στην Μεσσηνία. Εγκαταστάθηκαν στο χωριό "Χαϊκάλι" , σημερινό Αχλαδοχώρι από όπου αργότερα επέστρεψαν πρώτα στον Πύργο και μετά στο Νιοχώρι και την Στούπα. Πρώτοι έποικοι στο κυρίως χωριό και στην θέση που είναι σήμερα είναι οι "Σκαλκέοι", οι "Mαραμπέοι" και "γυφτομαραμπέοι" (μελαχρινοί), οι "Γκριανέοι" (Γεωργέοι) και οι "Παπαγιαννέοι". Σύμφωνα με την παράδοση το πρώτο οικιστικό κέντρο αποτελούσε η περιοχή γύρω από την "Παναγίτσα" των Χιουρέων. Γρήγορα όμως μετατοπίστηκαν προς το βορρά και γύρω από την εκκλησία-Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου όπου για 200 περίπου χρόνια ήταν το κέντρο του χωριού.
Πριν από 150 χρόνια περίπου εμφανίζεται μεγάλη οικιστική άνθηση στην Βορειοανατολική πλευρά του χωριού. Το παλαιότερο σπίτι φαίνεται να είναι του "Σκαλκέα" εκεί που σήμερα στεγάζεται ο φούρνος. Είναι "μαζεμένο" χωριό το Νιοχώρι. Τα σπίτια του Λιθόκτιστα, διώροφα και κεραμοσκεπή, με καμάρες και μικρή εσωτερική αυλή, είναι χτισμένα κολλητά το ένα στο άλλο, για καλλίτερη αντιμετώπιση των κινδύνων της εποχής εκείνης. Τα μικρά στενά δρομάκια και οι πλατείες του χωριού ήταν κάποτε όμορφα καλντερίμια, αλλά ο πολιτισμός τα τσιμέντωσε και τα χάλασε.
Το Νιοχώρι απέχει από την Καλαμάτα 47 χιλιόμετρα και η συγκοινωνία με αυτήν γίνεται με υπεραστικά λεωφορεία . Παλιότερα ήταν πολυάνθρωπο χωριό. Σήμερα κατοικείται περίπου από 250 κατοίκους και είναι ακόμη ζωντανό και παραγωγικό. Οι Νιοχωρίτες καλόβολοι και εργατικοί διακρίνονται για την μεταξύ τους αγάπη, φιλαλληλία και αλληλεγγύη. Είναι γεωργοί, με βασικό εισόδημα το λάδι, λίγοι κτηνοτρόφοι και άλλοι ασχολούνται με τον Τουρισμό. Εργάζονται για τον επιούσιο και την προκοπή και είναι χαρούμενοι, πρόθυμοι και φιλόξενοι. Οι περισσότερες οικογένειες έλκουν την καταγωγή τους από τις μεγάλες μανιάτικες οικογένειες των "Νικωλιάνων" των "Μιχαλιάνων" των "Μπουζαριάνων" και των "Αλεξιάνων". διατηρούν πολλά από τα παλιά έθιμα και τις παραδόσεις, και παρ' όλο που ο τουρισμός και η τηλεόραση τείνουν να ισοπεδώσουν τα πάντα, ο χαρακτήρας των Νιοχωριτών δεν έχει σοβαρά αλλοτριωθεί.

Το κείμενο παρατίθεται το Οκτώβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Λεύκτρου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ