gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΕΣΣΗΝΗ Πόλη ΜΕΣΣΗΝΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Μεσσήνη

ΜΕΣΣΗΝΗ (Πόλη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
  Σύγχρονη πόλη με 7.000 κατοίκους, κτισμένη στη δεξιά όχθη του Παμίσου ποταμού στην αρχαία «Μακαρία Γη». Η ευρύτερη περιοχή της ήταν κατοικημένη απο την Πρωτοελλαδική Εποχή (2600-2200 π.Χ), όπως δείχνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση Μέξα της Μπούκας και την Υστεροελλαδική Εποχή (1580-1120 π.Χ).
  Το 900 μ.Χ κτίζεται από τους Μελισσηνούς στη σημερινή «Πανηγυρίστρα», ο Μελισσόπυργος, γύρω από τον οποίο τα πλημμυρισμένα νερά του Παμίσου δημιουργούν την αίσθηση της νήσου, από όπου προέρχεται και το προσωνύμιο της πόλης «Νησί» που πρωτοεμφανίζεται σε κείμενα της Φραγκοκρατίας (1205-1430) και διατηρείται έως σήμερα.
  Στο γαλλικό Χρονικό του Μορέως, το «Νησί» αναφέρεται ως το αγαπημένο μέρος της θρυλικής Φραγκορωμιάς της Βιλλεαρδουϊνας πριγκίπισσας, της κατόχου του Μοριά Ισαβέλλας, της γνωστής ως «Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ». Το 1770 στη Μεσσήνη γράφεται η τελευταία πράξη των Ορλωφικών επαναστατικών γεγονότων.
  Στα ερείπια του Μελισσόπυργου ανατινάζονται και βρίσκουν ηρωικό θάνατο οι τελευταίοι μαχητές υπό το Γιάννη Μαυρομιχάλη, μεταξύ των οποίων ο Γιώργης Φλέσσας και ο Γιάννης Κολοκοτρώνης, παππούδες των Ηρώων της Επανάστασης του 1821 Παπαφλέσσα και Κολοκοτρώνη.
  Στην Εθνεγερσία του 1821 το Νησί μετέχει και μαζί με την Καλαμάτα επωμίζεται τα έξοδα για την οργάνωση και εκγύμναση στρατού, ενώ το 1825 θα ισοπεδωθεί από τον Ιμπραήμ πασά.
  Το 1833 ιδρύεται με έδρα το Νησί η Επισκοπή Μεσσήνης και το 1867 η πόλη ονομάζεται Μεσσήνη.
  Η σημερινή πόλη βασίζει την οικονομία της στον αγροτικό τομέα, όπου παράγονται λάδι, σταφίδα, πατάτες και πρώιμα κηπευτικά, ενώ η περιοχή αναπτύσσεται ταχύτατα στον τουρισμό, με τη δημιουργία υποδομών στην παραλία της Μπούκας, της Ανάληψης και της Βελίκας.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ