gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΥΛΟΣ Δήμος ΜΕΣΣΗΝΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (5)

Perseus Project index

The Princeton Encyclopedia of Classical Sites

Sphakteria

  An island off shore from the Bay of Navarino. It belonged to Sparta after the second Messenian war. In 425 B.C. during the Peloponnesian war it was the site of the famous battle that ended with the Athenian capture of 400 Spartans who had landed on the island. The remains of the ancient fort in which the Spartans sought refuge (Thuc. 4.31.2), on the mountain of Haghios Elias in the N section of the island, which have been visited and described by many scholars, are no longer easily recognizable. They were destroyed by military installations during WW II.

M. G. Picozzi, ed.
This text is from: The Princeton encyclopedia of classical sites, Princeton University Press 1976. Cited Nov 2002 from Perseus Project URL below, which contains 7 image(s), bibliography & interesting hyperlinks.


Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Πύλος

ΠΥΛΟΣ (Κωμόπολη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
  Η Πύλος είναι κτισμένη στο νότιο άκρο του όρμου του Ναβαρίνου, συνδυάζοντας στεριανή αρχιτεκτονική με νησιωτική ομορφιά και αποτελεί εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας.
  Αποτελεί για τη ναυτιλία σημαντικό κέντρο ανεφοδιασμού, αφού βρίσκεται πάνω στη ρότα των πλοίων που ενώνουν τις αγορές της Δύσης με την Ανατολή. Είναι τόπος αρχαιολογικός, ιστορικός και τουριστικός.
  Το λιμάνι της είναι από τα καλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου και φημίζεται για τη Ναυμαχία που έγινε στις 20 Οκτωβρίου 1827 μεταξύ του στόλου του Ιμπραήμ Πασά και των Τούρκων και του συμμαχικού στόλου Αγγλίας-Γαλλίας-Ρωσίας, με νίκη των συμμάχων που είχε ως αποτέλεσμα την αρχή της νικηφόρας έκβασης της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον του Τούρκου κατακτητή.
  Η αρχαία Πύλος ("Κορυφάσιον") τοποθετείται στην περιοχή του Κορυφασίου ακρωτηρίου, βόρεια της σημερινής πόλης. Η ομηρική Πύλος πρωτοκατοικήθηκε από το μυθολογικό Πύλο με τους Λέλεγες από τα Μέγαρα.
  Ο Νηλέας από την Ιωλκό της Θεσσαλίας εξεδίωξε τον Πύλο και δημιούργησε βασίλειο που έγινε ξακουστό από το σοφό βασιλιά του Νέστορα, που έκτισε τα βασιλικά ανάκτορά του στο λόφο του Εγκλιανού.
  Το 1381 ο βράχος του μεταγενέστερου Ναβαρίνου καταλαμβάνεται απο τους Ναβαρραίους (Βάσκους) του Ιακώβου Ντε Μπο, που κτίζουν το κάστρο «Κάστρο των Ναβαραίων».
  Το 1573 οι Τούρκοι γίνονται κυρίαρχοι της πόλης και κατασκευάζουν στο στόμιο του λιμανιού άλλο κάστρο που ονομάζεται Νιόκαστρο.
  Ο Ιμπραήμ Πασάς μετά τη μάχη της Σφακτηρίας το Μάιο του 1825 κυριεύει το κάστρο και την πόλη εκδιώχνοντας τους Έλληνες επαναστατημένους υπερασπιστές του.
  Η ιστορική Ναυμαχία του Ναβαρίνου σφραγίζει τον αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία, καθιστώντας την Πύλο χώρο φιλίας και συναδέλφωσης των λαών.
  Σήμερα η Πύλος είναι το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας, 52 χλμ. από την Καλαμάτα, με άριστη τουριστική υποδομή ξενοδοχείων, εστιατορίων και μαρίνας σκαφών αναψυχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Νήσος Σφακτηρία

ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ (Νησάκι) ΠΥΛΟΣ
Βρίσκεται δυτικά του όρμου του Ναβαρίνου και τον φράσσει από το Ιόνιο Πέλαγος. Είναι ιστορικός χώρος και έχει συνδεθεί με τη μεγάλη νίκη των Αθηναίων επί των Σπαρτιατών κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πόλεμου το 425 π.Χ, υπό το στρατηγό Δημοσθένη, που ανάγκασε τη φρουρά της νήσου μετά από ναυτικό αποκλεισμό 72 ημερών να παραδοθεί. Σε ανάμνηση της νίκης αυτής ο γλυπτής Παιώνιος δημιούργησε το περίφημο άγαλμα της «Νίκης του Παιωνίου». Έλληνες και φιλέλληνες, μεταξύ των οποίων ο Σανταρόζα και ο Αναγνωσταράς, κατά την επανάσταση του 1821 βρήκαν τραγικό θάνατο ενάντια στον Ιμπραήμ Πασά το Μαιο του 1825, όταν αυτός ήλθε από την Αίγυπτο να βοηθήσει τους Τούρκους στην καταστολή της Ελληνικής Επανάστασης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Σελίδες εμπορικού κόμβου

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ