gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΟΙΝΟΥΣΕΣ Σύμπλεγμα νήσων ΠΥΛΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (12)

Ανάμεικτα

Oινούσες

ΟΙΝΟΥΣΕΣ (Σύμπλεγμα νήσων) ΠΥΛΙΑ
Μικρά, έρημα, βυθισμένα στο βαθύ μπλε του Ιονίου πελάγους, στην νοτιοδυτική άκρη της πελοπονησου, αντίκρυ από τις ακτές της Μεθώνης και της Φοινικούντας απλώνονται τα τρία όμορφα νησιά της Μεσσηνίας που αποτελούν το σύμπλεγμα των Οινουσών.Τα νησιά αυτά είναι: Σαπιέντζα, Σχίζα, Αγία Μαρίνα. Καθένα από αυτά τα νησάκια έχει μια αξιοθαύμαστη μοναδικότητα και όλα τους διατηρούν ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Κρύβουν στους λόφους τους συναρπαστική βλάστηση όπου φωλιάζουν άγρια πουλιά και ζώα. Τριγυρίζονται από υπήνεμους όρμους με κρυσταλλένια νερά και μαγευτικούς βυθούς γεμάτα αρχαία ναυάγια. Πρόσφεραν καταφύγιο σε κατακτητές, θαλασσοπόρους, ναυαγούς, πειρατές και κάθε λογής ταξιδευτές της Μεσογείου. Σχεδόν ανέπαφα από την ανθρώπινη παρέμβαση, διατηρούν μια εξωτική ομορφιά, που μαζί με την χαρά της ανακάλυψης και της εξερεύνησης, τα κάνουν έναν από τους τελευταίους νησιώτικους παραδείσους της πατρίδας μας.

Harpers Dictionary of Classical Antiquities

Oenusae

A town in Messenia, on the western coast, on a promontory and bay of the same name.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Αγία Μαρίνα

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑΝΗ (Νησάκι ερημικό) ΟΙΝΟΥΣΕΣ
Βρίσκεται μεταξύ των νησιών Σχίζα και Σαπιέντζα. Είναι ένα μικρό και χαμηλό νησί, που σκεπάζεται από πυκνή θαμνώδη βλάστηση. Πάνω στο νησί βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας το οποίο επισκέπτονται οι πιστοί στις 17 Ιουλίου κάθε έτους.

Μπόμπα

ΜΠΟΜΠΑ (Νησάκι ερημικό) ΟΙΝΟΥΣΕΣ
Στά νότια (της Σαπιέντζας) συναντάμε ένα μεγάλο κλειστό όρμο τον Πόρτο Λόγγο που ήταν το ασφαλές αγκυροβόλιο των ναυτικών και των στόλων. Μπαίνοντας στον όρμο περνάμε δίπλα από την βραχονησίδα Μπόμπα, όπου σύμφωνα με τους θρύλους αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος, όταν το πλοίο του έπεσε σε καταιγίδα πηγαίνοντας στη Ρώμη. Ο βυθός του όρμου είναι διάσπαρτος από ναυάγια.

Σύμπλεγμα των Οινουσών

ΟΙΝΟΥΣΕΣ (Σύμπλεγμα νήσων) ΠΥΛΙΑ

ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ (Νησάκι) ΜΕΘΩΝΗ
  Το πιο σημαντικό και ομορφότερο νησί από το σύμπλεγμα των Οινουσσών είναι η Σαπιέντζα. Ήταν το αγαπημένο αγκυροβόλιο κάθε στόλου που είχε δοσοληψίες με τις πολιτείες της Μεθώνης και της Κορώνης, τις σημαντικές αυτές πόλεις της Μεσογείου καθ' όλη την διάρκεια του μεσαίωνα. Με την συνθήκη της Σαπιέντζας το 1209 πέρασε στα χέρια των Βενετών. Χρησιμοποιήθηκε ως αγκυροβόλιο των Τούρκων και των Ενετών κατά τον τρίτο Βενετοτουρκικό πόλεμο, και ως ορμητήριο του Ελληνικού στόλου το 1825. Τα πλοία που έπλεαν συνήθως κοντά στις ακτές του νησιού ναυάγησαν πολλές φορές στα απόκρημνα βράχια του με αποτέλεσμα σήμερα να ανακαλύπτονται σπουδαία ναυάγια από όλες τις ιστορικές περιόδους. Ένα από αυτά ναυάγησε στο βορινό κάβο της Σαπιέντζας μαζί με το κλεμμένο του φορτίο που ήταν οι κολόνες από το μεγάλο Περιστύλιο που είχε χτίσει ο Ηρώδης στην Καισάρεια της Παλαιστίνης τον 1ο μ.Χ. αιώνα.
  Ένα άλλο σπουδαίο ναυάγιο βορειοδυτικά του νησιού είναι το ναυάγιο των Σαρκοφάγων όπως ονομάζεται (Ρωμαϊκές Σαρκοφάγοι από σκαλιστό τιτανιούχο λίθο). Τα ναυάγια γύρω από την Σαπιέντζα είναι τόσα πολλά και σημαντικά, ώστε υπάρχει σκέψη για τη δημιουργία υποβρύχιου αρχαιολογικού πάρκου. Η Σαπιέντζα είναι ένα χαμηλό νησί με έκταση 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με ψηλώτερη κορυφή στην βόρεια πλευρά του τη Φοβερή με ύψος 219 μ. Οι πλαγιές του νησιού ανεβαίνουν καταπράσινες και τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας έχουν ένα μοναδικό εξωτικό χρώμα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μεθώνης


Σχίζα

ΣΧΙΖΑ (Νησάκι) ΟΙΝΟΥΣΕΣ
  Δυτικά του ακρωτηρίου Ακρίτας είναι το μεγαλύτερο νησί των Οινουσσών η Σχίζα που παλιά ονομαζόταν Καμπρέρα ή Καρβέρα. Η Σχίζα είναι ένα νησί με ακανόνιστο σχήμα, έχει έκταση 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ψηλότερη κορυφή τη Βίγλα με ύψος 201 μ. στην βόρεια πλευρά της. Οι ακτές του νησιού είναι βραχώδεις με βαθιά νερά και μόνο στην νότια πλευρά υπάρχει ένας κλειστός υπήνεμος όρμος. Η Σχίζα καλύπτεται από χαμηλούς θάμνους και πάνω της βόσκουν κοπάδια από κατσίκια. Το νησί είναι απαγορευμένος τόπος γιατί χρησιμοποιείται ως πεδίο βολής από την πολεμική αεροπορία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μεθώνης


Το φρέαρ των Οινουσσών

ΦΡΕΑΡ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ (Σημείο μεγάλου βάθους θαλάσσης) ΟΙΝΟΥΣΕΣ
Στο νοτιότερο άκρο του νησιού βρίσκονται οι βραχονησίδες Δύο Αδέλφια. Νοτιοδυτικά από τις βραχονησίδες Δύο Αδέλφια βρίσκεται το φρέαρ των Οινουσσών, μία υποθαλάσσια άβυσσος που φτάνει στο μεγαλύτερο βάθος της Μεσογείου, στα 5.121 μ., όπου γίνονται οι έρευνες του πειράματος "Νέστωρ" και έχουν σχέση με τα νετρίνια και το παρελθόν του σύμπαντος. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν ελληνικά και ξένα ερευνητικά ιδρύματα.

Τοπωνύμια

Αμμος

ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ (Νησάκι) ΜΕΘΩΝΗ
Οι ακτές του νησιού είναι βραχώδεις αλλού απότομες και αλλού ομαλές. Μόνο μία αμμουδιά υπάρχει στο νησί, αλλά είναι πραγματικό στολίδι. Η αμμουδιά αυτή βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του νησιού απέναντι από την Μεθώνη και φέρει το όνομα Αμμος. Είναι προστατευόμενη από τους βορειοδυτικούς ανέμους έχει έναν υποτυπώδη μώλο και ένα ξύλινο περίπτερο όπου κανείς μπορεί να ξεκουραστεί σ' αυτό.

Φραγκοκλησιά

Στα βορινά υψώματα του νησιού υπάρχει μία τοποθεσία που ονομάζεται «Φραγκοκλησιά».Ίσως σ' αυτήν να βρισκόταν το μοναστήρι των Βενεδικτίνων (ή τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ) όπου υπογράφηκε το 1209 η συνθήκη της Σαπιέντζας.

Πόρτο Λόγγο

Νότια συναντάμε ένα μεγάλο κλειστό όρμο τον Πόρτο Λόγγο που ήταν το ασφαλές αγκυροβόλιο των ναυτικών και των στόλων. Μπαίνοντας στον όρμο περνάμε δίπλα από την βραχονησίδα Μπόμπα, όπου σύμφωνα με τους θρύλους αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος, όταν το πλοίο του έπεσε σε καταιγίδα πηγαίνοντας στη Ρώμη. Ο βυθός του όρμου είναι διάσπαρτος από ναυάγια.

Ο κόλπος του Μανέτα

Οι δυτικές ακτές της Σαπιέντζας είναι απόκρημνες και άγριες και σχεδόν πάντα τρικυμισμένες. Στην πλευρά αυτή συναντάμε τον προστατευόμενο κολπίσκο του Μανέτα. Οι θρύλοι λένε ότι εδώ στην σπηλιά που υπήρχε κρυβόταν ο σπουδαίος πειρατής Μανέτας από την οποία ξαπολούσε τις επιθέσεις του στα διερχόμενα πλοία της εποχής. Σήμερα η σπηλιά δεν υπάρχει.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μεθώνης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ