gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΔΑΣΩΤΟ Χωριό ΔΡΑΜΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Κόμβοι μη κερδοσκοπικοί

Πολιτιστικός Σύλλογος Δασωτού

ΔΑΣΩΤΟ (Χωριό) ΔΡΑΜΑ

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Δασωτό

Στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Δράμας, βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένο το Δασωτό, στις δασώδεις και κατάφυτες πλαγιές της Ροδόπης, με όλο το νευροκοπιώτικο κάμπο να απλώνεται μπροστά του, 8 χλμ. από το Νευροκόπι. Η "παραλίγκα", η πολύ παλιά πηγή πριν την είσοδο του χωριού, μας καλωσορίζει, δίνοντας το στίγμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει! Στο Δασωτό, βρίσκεται η πολλή ενδιαφέρουσα μεταβυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1870), με χαρακτηριστικό το μικρό ψευδοτρουλίσκο με το ψηλό τύμπανο στο κεντρικό κλίτος στη θέση του Παντοκράτορα. Λίγο έξω από το χωριό, στο δρόμο προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, συναντάμε το Δάσος της Καστανιάς, ένας χώρος μαγευτικός, με την επιβλητικότητα των καστανιών και την ποικιλία της βλάστησης, διαμορφωμένος κατάλληλα, έτοιμος να δεχτεί το πλήθος των εκδρομέων, που τον έχει καθιερώσει ως το ιδανικότερο μέρος για την πρωτομαγιά!.
Στη συνέχεια, ανηφορίζοντας τις φιδωτές στροφές, συναντάμε μια πυκνόφυτη και ντυμένη από πλατύφυλλα, ιδιαίτερα πλατάνια, τοποθεσία, "Το κρύο νερό", με τη δική της πηγή, πολύ αγαπητή στους ντόπιους, που την τιμούν εκδρομικά σε κάθε ευκαιρία. Εκεί κοντά βρίσκεται και το εγκαταλελειμμένο φυλάκιο του Στραγκάτς, άλλο ένα πολύ αγαπητό τοπίο για τους φυσιολάτρες. Το γραφικό αυτό χωριό, με τους λιγοστούς κατοίκους που απέμειναν και το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα που τους κατέχει, περιτριγυρίζεται από πολλά όμορφα εξωκκλήσια, όπως το εξωκκλήσι της Αγίας Κυριακής, σ'ένα μικρό λοφάκι δυτικά του χωριού, το εξωκκλήσι του Αγίου Πνεύματος, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου, της Ζωοδόχου Πηγής. Το Δασωτό είναι ένα πολύ "ζωντανό" χωριό καθώς δε του λείπει η πολιτιστική κίνηση.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ