gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΡΑΓΓΙΟ Χωριό ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Πραγγίον, Πραγγί (βυζαντινή εποχή)

ΠΡΑΓΓΙΟ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Σχετική θέση: Κοντά στη δεξιά όχθη του κατώτερου τμήματος του 'Εβρου, 5χλμ ΝΔ από το Πύθιον, 7χλμ Α από το Διδυμότειχο, 81χλμ ΒΑ από την Αλεξανδρούπολη.
Oικιστικές μονάδες: Μετά την καταστροφή του ναού της περιοχής Πανωκκλήσι ή Γνηματούδια ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο.
Πολιτική Iστορία - Xρονολόγιο: Στα 1400 το χωριό Prang παραδόθηκε σε ναυτικούς.
Nαοί και ιερά: Μόλις 1, 5χλμ. βόρεια του χωριού Πραγγίον, στην περιοχή Πανωκκλήσι ή Γνηματούδια, λείψανα ενός μονόχωρου βυζαντινού (12ος-13ος αι.;) ναού με νάρθηκα (συνολικές διαστάσεις : περίπου 13 (7, 3μ.) και δεύτερο παρεκκλήσιο. Η αψίδα είναι εξωτερικά τρίπλευρη και καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο το πλάτος του ναού. Το δάπεδο είναι από μεγάλες, περίπου τετράγωνες, λίθινες πλάκες. Στο μέσον του ναού βρίσκεται το κυκλικό άνοιγμα ενός πηγαδιού. Η αρχιτεκτονική γλυπτική είναι εξαίρετης ποιότητας. Νότια του ναού, χωρίς όμως να είναι προσκολλημένα σ'αυτόν, υπάρχουν δύο παρεκκλήσια. Δυτικά του ναού βρίσκεται δάπεδο επενδυμένο με λίθινες πλάκες, που πιθανόν να ανήκε σε ένα αίθριο. Μετά την καταστροφή του ναού η περιοχή γύρω από αυτόν χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο
Γλυπτική: Από το χώρο του ναού της περιοχής Πανωκκλήσι ή Γνηματούδια αρχιτεκτονική γλυπτική άριστης ποιότητας: θραύσματα ανάγλυφα από παραστάδα, επιστύλιο κλπ. που προδίδουν κωνσταντινοπολίτικη επίδραση.
Συγγραφέας: Μ. Κορτζή - Β. Σιαμέτης

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ