gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΑΒΑΡΑ Κωμόπολη ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (6)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Κόρυμβος

ΚΟΡΥΜΒΟΣ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Στον Κόρυμβο υπάρχει η παλιά εκκλησία (1800) αφιερωμένη στους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ. Πάνω από την κεντρική είσοδο του ναού υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα με κείμενο και ημερομηνία 2 Μαίου 1851. Κάτω από την επιγραφή αυτή υπάρχει ανάγλυφο σχέδιο, μάλλον νεότερο, που παριστάνει στη μέση το Δικέφαλο Αετό, δεξιά και αριστερά δύο δράκοντες και πάνω από αυτούς δύο καβαλάρηδες. Η εκκλησία είναι Βασιλικού ρυθμού, με ξύλινες κολόνες επικαλυμμένες με ασβέστη, ξύλινο τέμπλο χωρίς κάτι το ιδιαίτερο και χαραγμένη πλάκα με κείμενο πάνω στην Αγία Τράπεζα. Υπάρχει γυναικωνίτης και δεν υπάρχει νάρθηκας. Έχει δύο εισόδους, μία δυτικά και μία νότια. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνουν οι τεράστιες πέτρες από ασβεστόλιθο, με τις οποίες είναι κατασκευασμένες οι είσοδοι και οι γωνίες του ναού. Στην ανατολική και δυτική μετώπη υπάρχουν δύο στενά παράθυρα με σκαλισμένους στις πέτρες τους σταυρούς. Διακρίνονται επίσης τα θεμέλια μαντρότοιχου καθώς και ίχνη τάφων.
Σύμφωνα με τις διηγήσεις των παλαιοτέρων όταν ήρθαν οι κάτοικοι πρόσφυγες από την Τουρκία, το 1922, βρήκαν στο χωριό Μουσουλμάνους κατοίκους και Βούλγαρους Χριστιανούς. Όταν έφυγαν οι Βούλγαροι έμειναν να συνυπάρχουν, ζώντας αρμονικά, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί. Από την Ανατολή έφεραν μαζί τους τον παπά-Χρήστο Κεσσεσούδη, που ήταν ο πρώτος που λειτούργησε μέχρι το 1930. Υπήρχε καμπαναριό με μεγάλη καμπάνα, γνωστή στην περιοχή, αφού όπως υπερηφανεύονται οι παλιοί, ακούγονταν ως τη Σόφια, την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Η καμπάνα δε βρέθηκε μέχρι σήμερα. Δίπλα στο μαντρότοιχο της εκκλησίας υπήρχε το σχολείο, το οποίο γκρεμίστηκε όταν χτίστηκε το σημερινό, το 1955. Το 1950 αντικαταστάθηκε η σκεπή της εκκλησίας και έτσι διατηρήθηκε το οικοδόμημα σε χρήση μέχρι το 1983, οπότε, υπό το φόβο της κατάρρευσης, λειτούργησε η νέα εκκλησία των Ταξιαρχών τα θεμέλια της οποίας είχαν τεθεί το 1972 και η αποπεράτωση των εργασιών έγινε το 1983.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Ορφέα


Λάβαρα

ΛΑΒΑΡΑ (Κωμόπολη) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
  Eδρα του Δήμου Ορφέα είναι η κωμόπολη Λάβαρα. Τον 17ο αιώνα ήταν Κεφαλοχώρι απαλλαγμένο από Φόρους με την ονομασία Σαλτήκ. Σημαίνει τόπος όπου κατασκευάζονται τα "σάλια", πλατειές βάρκες με επίπεδη καρίνα, με τις οποίες γίνονταν η μεταφορά των προϊόντων στον ποταμό 'Eβρο. Το παρελθόν του φτάνει στους πριν από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο, χρονιά των λατινοφώνου Βυζαντίου και φαίνεται από πανάρχαιες δεξαμενές νερού, με την ονομασία Βιστέρνα [Bis sterna = διπλανή δεξαμενή] και τάφους της ίδιας εποχής.
  Η ονομασία Λάβαρα που δόθηκε διότι κατά την μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι του χωριού ύψωσαν σημαίες [Λάβαρα] με σταυρό και εξόντωσαν τουρκική στρατιωτική δύναμη στην περιοχή τους. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, ανήγειραν αργότερα την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που πανηγυρίζει στις 2 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής της μάχης. Η εκκλησία αυτή αποτελεί και σήμερα σημαντικό αξιοθέατο του χωριού.
  Αυτό το φιλελεύθερο πνεύμα διατηρήθηκε και αργότερα με καρπούς, σειρά ολόκληρη αγωνιστών με γνωστότερο τον καπετάν Βαγγέλη Ματσιάνη, ο οποίος έδρασε στα τέλη του 19ου αιώνα. "... Κάτσει Βαγγέλη μ' στον κοντά μ' κι δ' λέψι στις δουλειές μας κι θα σ' αρρασουν ιάσουμ' κι γω θα σ' παντρέψου. - Δε θέλου γω 'ραβώνιασμα κι γ' ναίκα ντιπ δε θέλου αρραβωνιαστικιά μ' ειν' του σπαθί κι του τουφέκι μ' γυναίκα".

Μάνδρα

ΜΑΝΔΡΑ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Θεωρείται το παλιότερο χωριό του Δήμου. Πριν από αιώνες, υπήρξε σταθμός των πλωτών επίπεδων καραβιών (Σάλια) του ποταμού Έβρου, που ξεκινούσαν από τη Φιλιππούπολη για να βγουν στο Αιγαίο.

Μαυροκκλήσι

ΜΑΥΡΟΚΚΛΗΣΙ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Στο Μαυροκκλήσι υπάρχει η πανάρχαια Βουλγάρικη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1600 περίπου), στην Αγία Τράπεζα της οποίας υπάρχει χαραγμένη πλάκα με κείμενο, βγαίνοντας από το χωριό προς Ασπρονέρι και η νεότερη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην πλατεία του χωριού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Ορφέα


Μικρό Δέρειο

ΜΙΚΡΟ ΔΕΡΕΙΟ (Κωμόπολη) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Η διαδρομή ανάμεσα από τα μεγάλα δέντρα προς το Μικρό Δέρειο είναι φανταστική. Είναι ένας από τους λίγους κυνηγότοπους της Ελλάδος (ελάφια, ζαρκάδια, λαγοί, αγριογούρουνα, φάσες, πέρδικες κ.α. ). Στην περιοχή του Δερείου λέγεται ότι έζησε ο Ορφέας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Ορφέα


Πρωτοκκλήσι

ΠΡΩΤΟΚΚΛΗΣΙ (Κωμόπολη) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Στο Πρωτοκκλήσι υπάρχουν ερείπια οικοδομήματος, που πιθανώς χρονολογούνται στην προϊστορική εποχή και ταυτίζονται με ναό του Πλούτωνα, που έχτισε ο Ορφέας προς τιμήν της γυναίκας του Ευρυδίκης. ´Οταν η Ευρυδίκη πέθανε εξαιτίας δαγκώματος φιδιού, ο Ορφέας κατέβηκε στον ´Αδη και έπεισε τον Πλούτωνα να τη στείλει πίσω. Εκείνος λοιπόν το υποσχέθηκε με τον όρο να μη στρέψει το κεφάλι του πίσω ο Ορφέας σ' όλο το δρόμο προτού φτάσει στο σπίτι του. Αλλά αυτός παράκουσε και γύρισε πίσω αντικρίζοντας την γυναίκα του, η οποία χάθηκε πάλι στον ´Αδη. Ο Ορφέας σε αυτή την τοποθεσία έχτισε τον ναό προς τιμήν της και προς τιμή του Πλούτωνα. Οι Τούρκοι το 1361 βρήκαν ανέπαφο το ναό ενώ οι Βούλγαροι το 1913 αφαίρεσαν ακόμη και τις κολόνες και τις μετάφεραν στη Βουλγαρία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Ορφέα


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ