gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΑΥΡΟΚΚΛΗΣΙ Χωριό ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Κόρυμβος

ΚΟΡΥΜΒΟΣ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Στον Κόρυμβο υπάρχει η παλιά εκκλησία (1800) αφιερωμένη στους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ. Πάνω από την κεντρική είσοδο του ναού υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα με κείμενο και ημερομηνία 2 Μαίου 1851. Κάτω από την επιγραφή αυτή υπάρχει ανάγλυφο σχέδιο, μάλλον νεότερο, που παριστάνει στη μέση το Δικέφαλο Αετό, δεξιά και αριστερά δύο δράκοντες και πάνω από αυτούς δύο καβαλάρηδες. Η εκκλησία είναι Βασιλικού ρυθμού, με ξύλινες κολόνες επικαλυμμένες με ασβέστη, ξύλινο τέμπλο χωρίς κάτι το ιδιαίτερο και χαραγμένη πλάκα με κείμενο πάνω στην Αγία Τράπεζα. Υπάρχει γυναικωνίτης και δεν υπάρχει νάρθηκας. Έχει δύο εισόδους, μία δυτικά και μία νότια. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνουν οι τεράστιες πέτρες από ασβεστόλιθο, με τις οποίες είναι κατασκευασμένες οι είσοδοι και οι γωνίες του ναού. Στην ανατολική και δυτική μετώπη υπάρχουν δύο στενά παράθυρα με σκαλισμένους στις πέτρες τους σταυρούς. Διακρίνονται επίσης τα θεμέλια μαντρότοιχου καθώς και ίχνη τάφων.
Σύμφωνα με τις διηγήσεις των παλαιοτέρων όταν ήρθαν οι κάτοικοι πρόσφυγες από την Τουρκία, το 1922, βρήκαν στο χωριό Μουσουλμάνους κατοίκους και Βούλγαρους Χριστιανούς. Όταν έφυγαν οι Βούλγαροι έμειναν να συνυπάρχουν, ζώντας αρμονικά, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί. Από την Ανατολή έφεραν μαζί τους τον παπά-Χρήστο Κεσσεσούδη, που ήταν ο πρώτος που λειτούργησε μέχρι το 1930. Υπήρχε καμπαναριό με μεγάλη καμπάνα, γνωστή στην περιοχή, αφού όπως υπερηφανεύονται οι παλιοί, ακούγονταν ως τη Σόφια, την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Η καμπάνα δε βρέθηκε μέχρι σήμερα. Δίπλα στο μαντρότοιχο της εκκλησίας υπήρχε το σχολείο, το οποίο γκρεμίστηκε όταν χτίστηκε το σημερινό, το 1955. Το 1950 αντικαταστάθηκε η σκεπή της εκκλησίας και έτσι διατηρήθηκε το οικοδόμημα σε χρήση μέχρι το 1983, οπότε, υπό το φόβο της κατάρρευσης, λειτούργησε η νέα εκκλησία των Ταξιαρχών τα θεμέλια της οποίας είχαν τεθεί το 1972 και η αποπεράτωση των εργασιών έγινε το 1983.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Ορφέα


Μαυροκκλήσι

ΜΑΥΡΟΚΚΛΗΣΙ (Χωριό) ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Στο Μαυροκκλήσι υπάρχει η πανάρχαια Βουλγάρικη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1600 περίπου), στην Αγία Τράπεζα της οποίας υπάρχει χαραγμένη πλάκα με κείμενο, βγαίνοντας από το χωριό προς Ασπρονέρι και η νεότερη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην πλατεία του χωριού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Ορφέα


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ