gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΥΧΕΡΟ Δήμος ΣΟΥΦΛΙ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (12)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Τυχερού

ΤΥΧΕΡΟ (Δήμος) ΣΟΥΦΛΙ

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Θυμάρια

ΘΥΜΑΡΙΑ (Οικισμός) ΣΟΥΦΛΙ
Προσφυγοχώρι και αυτό, ακολούθησε την ίδια πορεία με τα υπόλοιπα χωριά. Το παλιό του όνομα ήταν Κιοπεκλί ενώ αργότερα μετονομάστηκε σε Θυμαριά. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του Δήμου Τυχερού.

Λευκίμμη

ΛΕΥΚΙΜΜΗ (Χωριό) ΣΟΥΦΛΙ
Παλιό όμορφο χωριό στις παρυφές του προστατευόμενου δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου. Το χωριό είχε ευμάρεια οικονομική κάποτε. Για την ίδρυσή του υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη υποστηρίζει ότι ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από τους Καταλανούς. Η δεύτερη ανάγει την ίδρυσή του στις αρχές του 17ου αιώνα από μετακινήσεις πληθυσμών της γύρω περιοχής και από κατοίκους της αρχαίας Δύμης. Το όνομα του Καβατζίκι (Λευκίμη) το πήρε από τις πολλές λεύκες που υπήρχαν στον τόπο προέλευσης των κατοίκων. Μέχρι το 1927 ήταν από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Τότε το χωριό αλλάζει όνομα από Καβατζίκι σε Λευκίμη. Τα εναπομείναντα κτίρια μαρτυρούν την τότε οικονομική του ευμάρεια. Μέχρι το 1941 οι οικισμοί Κιτρινόπετρα, Βυρίνη και Αμυγδαλιά κατοικούνταν από Τούρκους. Με τον εμφύλιο πολλοί κάτοικοι καταφεύγουν στα αστικά κέντρα Φέρες και Αλεξανδρούπολη.

Το 1950 εγκαθίστανται στο χωριό Σαρακατσάνοι σκηνίτες από τα γύρω βουνά και το 1962 μεταφέρονται στο χωριό κάτοικοι της περιοχής Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφοι. Σήμερα η Λευκίμη έχει να επιδείξει τα πολλά καλοδιατηρημένα πηγάδια, την όμορφη πλατεία της, τον παλιό γιαχανά, τις εκκλησίες της και ειδικά την παλιά Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το σπάνιο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις παλιές εικόνες. Το βουνό της, πλούσιο σε βλάστηση, προσφέρεται για πεζοπορία και παρατήρηση ζώων και αρπακτικών. Σύντομα θα υλοποιηθούν μια σειρά από έργα έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για την ανάδειξη και ανάπτυξη της Λευκίμης και του ορεινού της όγκου.

Λύρα

ΛΥΡΑ (Χωριό) ΣΟΥΦΛΙ
Πρόσφυγες κι' εδώ οι κάτοικοι, ήρθαν μετά το 1922 από τα χωριά Μαυροπήγαδο, Κιούμπι και Ντιρέκιο. Στην πλειοψηφία τους ήταν βοσκοί κι' αυτό δικαιολογεί την τοποθεσία του χωριού που βρίσκεται κοντά σε βοσκότοπους, 1 χιλιόμετρο βόρεια από το Φυλακτό. Από το ύψωμα Ασάρ, το μάτι του επισκέπτη αγκαλιάζει όλη την περιοχή από τα ‘Υψαλα ανατολικά μέχρι τη θάλασσα νότια μαζί με τον όγκο της Σαμοθράκης και της Ίμβρου. Στην θέση "τσιτμένη πέτρα" του ίδιου υψώματος, βρέθηκε περίβολος της πρώιμης εποχής του σιδήρου ο οποίος φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου. Οι κάτοικοι έπαιζαν πολλά παραδοσιακά παιχνίδια όπως κούκια, τσίτμε, γουρνίτσες, κότσια κ.ά. Σήμερα αναβιώνουν μονάχα στις συγκεντρώσεις και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Προβατώνας

ΠΡΟΒΑΤΩΝΑΣ (Κωμόπολη) ΣΟΥΦΛΙ
Οι κάτοικοί του πρόσφυγες από διάφορα χωριά της Ανατολικής Θράκης ήρθαν μετά το 1922. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Κουίνγερε (τόπος προβάτου) εξ' ου και Προβατώνας. Ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ο οικισμός του Προβατώνα, βρίσκεται στον κεντρικό Εθνικό δρόμο που διασχίζει όλο το Νομό 'Eβρου. Απέχει 45 περίπου χλμ., από την Αλεξανδρούπολη και 3 χλμ. από το Τυχερό, έδρα του Δήμου, του οποίου αποτελεί την βιομηχανική περιοχή, διότι εδώ βρίσκονται: ένα μεγάλο εργοστάσιο ξυλείας και το εκκοκκιστήριο βαμβακιού, των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών 'Eβρου. Την πλατεία του κοσμεί ο βυζαντινού ρυθμού ναός. Αποτελούσε ξεχωριστή κοινότητα μέχρι το 1998. Σήμερα είναι οικισμός του Δήμου Τυχερού, με γηγενείς κατοίκους και με μακραίωνη πολιτιστική παράδοση. Το χωριό, είναι κτισμένο σε λοφώδη περιοχή και σε υψόμετρο 150 περίπου μ., με υγιεινό κλίμα ενώ το νερό των πηγών της, εμφιαλώνεται και διατίθεται στο εμπόριο. Μετά την κατοχή κατά την οποία κάηκε σε ένα μέρος του και τις πολεμικές επιχειρήσεις της περιόδου 1947-1949, το χωριό αποδυναμώθηκε από τους κατοίκους του.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Ταύρη

ΤΑΥΡΗ (Χωριό) ΣΟΥΦΛΙ
‘Οταν οι κάτοικοι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη ήρθαν στο σημερινό χωριό μετά το 1922, βρήκαν εγκατεστημένους Ποντίους οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν εγκατασταθεί μετά τη φυγή των Βουλγάρων. Το παλιό όνομα ήταν Τεκές, από τον ομώνυμο Τεκέ των Δερβίσηδων που υπήρχε στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Τυχερό

ΤΥΧΕΡΟ (Κωμόπολη) ΣΟΥΦΛΙ
Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού ‘Eβρου και μπροστά του απλώνεται η εύφορη πεδιάδα με τις καλλιέργειες. Φημισμένα ήταν τα πεπόνια Τυχερού (αλταμπάς).Οι κάτοικοί του προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από δύο αρβανιτόφωνα χωριά που βρίσκονται λίγο νοτιότερα στην απέναντι όχθη του ποταμού. Εγκαταστάθηκαν εδώ το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Το αρχικό όνομα του χωριού ήταν Μπίντικλι. Μετονομάστηκε σε Τύχιον όταν ο Βενιζέλος μίλησε στο χωριό και του έφερε τύχη στη συνθήκη των Σεβρών. Το 1953 εκδημοτίζεται σε Τυχερό. Μετά το 1987, δηλαδή μετά την συνένωση σε Δήμο με την τότε Κοινότητα Φυλακτού, από την παραδοσιακή γεωργία περνάμε σε μορφές οργανωμένων αγροτικών καλλιεργειών και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας από τους πρωτοποριακούς Δήμους της Ελλάδας σε θέματα αγροτικής πολιτικής και οργάνωσης.

Φυλακτό

ΦΥΛΑΚΤΟ (Χωριό) ΣΟΥΦΛΙ
Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα βόρεια του Τυχερού. Χωριό γραφικό και νοικοκυρεμένο. Το παλιό του όνομα, Σιμιλί, προέρχεται από τη λέξη Σιμέν που σημαίνει ακρίτας - φύλακας. Το χωριό φαίνεται να πήρε το όνομά του από τις δύο γέφυρες που ήταν φυλάκια. Οι κάτοικοί του είναι πρόσφυγες από τα χωριά της ανατολικής παρέμβριας περιοχής της Μακράς Γέφυρας και εγκαταστάθηκαν εδώ μετά το 1922. Μετά το 1987 το χωριό ακολουθεί ανοδική πορεία όμοια μ' αυτή του Τυχερού. Στο Φυλακτό έχει την έδρα της η Οικοτεχνία, "Ο Παραγωγικός Συνεταιρισμός Γυναικών Δήμου Τυχερού". Εδώ μπορεί να θαυμάσει κανείς και να αγοράσει έργα τέχνης, υφαντά και μεταξωτά κεντήματα που φιλοτεχνούνται από τις γυναίκες του Συνεταιρισμού. Η απολιθωμένη βελανιδιά μήκους 19 μέτρων και ηλικίας 25.000.000 ετών που βγήκε στην επιφάνεια με την ανασκαφή που έγινε εδώ από το πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένα από τα πολλά ευρήματα του απολιθωμένου δάσους που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυχερού.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ