gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΡΔΙΤΣΑ Πόλη ΘΕΣΣΑΛΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Links

Καρδιτσομαγούλα

ΚΑΡΔΙΤΣΟΜΑΓΟΥΛΑ (Κωμόπολη) ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Καρδίτσα

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Πόλη) ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  Η Καρδίτσα είναι μια πόλη που αριθμεί ελεύθερο βίο 116 ετών. Μια πόλη χωρίς γνωστές αρχαίες ρίζες, χωρίς ιδιαίτερα σημαντικά μνημεία. Το χρονικό της ίδρυσής της είναι χαμένο κάπου στη Βυζαντινή ή Μεταβυζαντινή περιπετειώδη ιστορία της Θεσσαλίας.
   Μετά την απελευθέρωση ( 1881 ) παρουσιάσθηκε σχεδόν από το "πουθενά" και αναπτύχθηκε στο περιθώριο των τριών άλλων αδελφών πόλεων. Σταδιακά άρχισε η αποχώρηση του Οθωμανικού πληθυσμού και τη θέση του κατέλαβαν σταδιακά Αγραφιώτες, Ηπειρώτες, Βλάχοι κ.λ.π.
   Ο 20ος αιώνας βρήκε μια πόλη ανήσυχη με νέους επιστήμονες, επαγγελματίες και αγρότες να έχουν αποδυθεί σε σκληρούς αγώνες για τη δρομολόγηση νέας πορείας στην οικονομική, κοινωνική και πνευματική ζωή της πόλης. Σήμερα, περισσότερο από έναν αιώνα μετά την απελευθέρωση, η Καρδίτσα μπορεί να κάνει έναν αξιοπρεπή απολογισμό: η πόλη παρουσιάζει εμφανή οικονομική πρόοδο, άνθηση στα γράμματα και τις τέχνες, με εξαίρετη προοπτική για το μέλλον. Ως αδύναμο σημείο της θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η έλλειψη επαρκούς ιστοριογραφίας. Κατά το παρελθόν καταστράφηκαν πολύτιμα αρχεία και ανεκτίμητα ιστορικά ντοκουμέντα, ενώ τα ολίγα εναπομείναντα στοιχεία που είναι διάσπαρτα, γίνονται αξιόλογες προσπάθειες να συγκεντρωθούν και να συνθέσουν την ιστορία της πόλης.
   Η Καρδίτσα είναι πόλη της Θεσσαλίας, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, ο οποίος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της. Η πόλη βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της μεγάλης θεσσαλικής πεδιάδας, στο κέντρο του νομού σε υψόμετρο 105 μ. και σε απόσταση 300 περίπου χλμ. από την Αθήνα. Λόγω της θέσης και του μεγέθους της αποτελεί το συγκοινωνιακό και διαμετακομιστικό κέντρο μιας εκτεταμένης περιοχής. Ο πληθυσμός του Δήμου παρουσιάζει κατά τις τελευταίες δεκαετίες θετικές μεταβολές. Η πόλη σύμφωνα με την τελευταία γενική απογραφή του πληθυσμού στις 17 Μαρτίου του 1991 έχει 30.289 κατοίκους (αύξηση κατά τη δεκαετία 1981-1991 κατά 10,4%), ενώ η πραγματική εκτίμηση του πληθυσμού ανέρχεται στις 45.000 περίπου κατοίκους.
   Η Καρδίτσα, εμπορικό και αγροτικό κέντρο, συγκεντρώνει το κύριο μέρος της εμπορικής και πολιτιστικής δραστηριότητας του νομού και είναι η έδρα των δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες εξυπηρετούν το σύνολο του νομού, γι' αυτό και καταγράφεται σημαντικός αριθμός διερχόμενου ημερήσιου πληθυσμού. Το εισόδημα των κατοίκων της πόλης αποκτάται και από δραστηριότητες που βρίσκονται πέρα από τα όρια του Δήμου, δραστηριότητες πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.
   Στο πρωτογενή τομέα η άμεση απασχόληση και η παραγωγικότητα του πληθυσμού του Δήμου είναι σχετικά μικρή ( συγκρινόμενη με τα αντίστοιχα μεγέθη στο επίπεδο του νομού ). Στο δευτερογενή τομέα υπάρχει ένας αριθμός μονάδων ( σχετικά μικρός ) στο σύνολο του νομού, που παρουσιάζει χωροθετική συγκέντρωση σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην πόλη. Στον τριτογενή τομέα υπάρχει μια συγκέντρωση δραστηριοτήτων στην πόλη με προεξάρχουσα την παρουσία πολλών μικρών μονάδων λιανικού εμπορίου. Ο τριτογενής τομέας εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης του ενεργού πληθυσμού στο Δήμο Καρδίτσας. Ο πρωτογενής τομέας παίζει πρωταρχικό παραγωγικό ρόλο στο σύνολο του νομού και είναι ευνόητο η οικονομική ευμάρεια των κατοίκων του Δήμου να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις του πρωτογενούς τομέα.
   Η κοινωνική υποδομή της πόλης βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Οι βασικότερες ελλείψεις παρουσιάζονται στον τομέα της παιδείας ( σχολικά κτίρια ) και της Πρόνοιας. Τεχνική υποδομή: ανάπτυξη αποτελεσματικών τεχνικών διοικητικής υποστήριξης των αναπτυξιακών διαδικασιών, διαχείριση απορριμμάτων, υδάτινων πόρων, προστασία και πρόληψη ρύπανσης του περιβάλλοντος, ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης, βελτίωση κυκλοφοριακών συνδέσεων, διευκόλυνση και σχεδιασμός τρόπου αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας


Χάρτες

Χάρτης κέντρου

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ