gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ Χωριό ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (8)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Αγιος Δημήτριος

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΗΛΙΟΥ (Χωριό) ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ
  Είναι το πέμπτο στη σειρά Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου που συναντάμε ερχόμενοι από Βόλο. Ενα γραφικό χωριό, το μπαλκόνι του Πηλίου θα λέγαμε, με υπέροχη θέα προς το Αιγαίο. Τα καλντερίμια, τα μονοπάτια και οι πετρόκτιστες βρύσες δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη για περιπάτους στο χωριό και το δάσος. Οι γραφικές του εκκλησίες Αγίου Γεωργίου, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, Μεταμορφώσεως του Σωτήρα και Παναγίας είναι στολισμένες με θαυμάσιες τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτα τέμπλα που αποτελούν αξιόλογα μνημεία. Ξεχωρίζει ο γραφικός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος βυζαντινού ρυθμού ο μοναδικός στο Πήλιο με πέντε τρούλους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από παλαιά ιστοσελίδα του Δήμου Μουρεσίου


Ανήλιο

ΑΝΗΛΙΟ (Χωριό) ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ
  Είναι το έκτο και τελευταίο στη σειρά Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου που συναντάμε ερχόμενοι από Βόλο. Ενα ορεινό χωριό στο δρόμο φαντάζει λαξεμένο πάνω στις πλαγιές των καταπράσινων βουνών. Τοπίο του ορεινού Πηλίου πνιγμένο στην πυκνή βλάστηση καστανιάς και καρυδιάς. Γραφικές εκκλησίες και ξωκλήσια ιδιαίτερα της Παναγίας, Αγίας Τριάδας με τις τοιχογραφίες του, Αγίου Αθανασίου με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και λαμπρά δείγματα τρίκλιτης βασιλικής. Περίπου 4 χιλιόμετρα από το χωριό βρίσκονται οι πανέμορφες παραλίες του Μπάνικα και τις Πλάκας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από παλαιά ιστοσελίδα του Δήμου Μουρεσίου


Κισσός

ΚΙΣΣΟΣ (Χωριό) ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ
  Είναι το τέταρτο στη σειρά Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου που συναντάμε ερχόμενοι από Βόλο. Ενα βαθύσκιωτο ορεινό χωριό με υψόμετρο 500 μέτρα από τη θάλασσα κτισμένο μέσα σε οξιές και καστανιές που περιτυλίγονται από κισσούς και δημιουργούν μία πανδαισία καταπράσινου τοπίου. Ιστορικά ο Κισσός από το 1881 μέχρι το 1912 ήταν έδρα Δήμου και περιλάμβανε τότε τους οικισμούς Αγιο Ιωάννη, Αγιο Δημήτριο, Αγιο Κων/νο και το χωριό Ανήλιο. Το 1753 στο σχολείο του σύμφωνα με την παράδοση δίδαξε ο Ρήγας Φεραίος. Στην πλακόστρωτη πλατεία του δεσπόζει η ονομαστή εκκλησία της Αγίας Μαρίνας βασιλικού ρυθμού που χτίστηκε το 17ο αιώνα με το φημισμένο ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο της δουλεμένο στο χέρι από ξύλο φλαμουριάς που για την κατασκευή του πέρασαν τρεις γενιές από Ηπειρώτες τεχνίτες. Η αγιογράφηση του δε έγινε από τον φημισμένο Ηπειρώτη καλλιτέχνη Ιωάννη Παγώνη. Οι βυζαντινές εικόνες του ναού είναι δωρεές μοναχών του Αγίου Ορους. Λόγω της σπουδαιότητάς της η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από παλαιά ιστοσελίδα του Δήμου Μουρεσίου


Μούρεσι

ΜΟΥΡΕΣΙ (Χωριό) ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ
  Είναι το τρίτο στη σειρά Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου που συναντάμε ερχόμενοι από Βόλο. Ενα γραφικό ορεινό χωριό βουτηγμένο στο πράσινο και πηγαία νερά που προδιαθέτουν τον επισκέπτη για μία ειδικότερη αναγνώριση. Οι γραφικές εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής, της Κοίμησης της Θεοτόκου που είναι κτισμένες περί τα τέλη του 18ου αιώνα, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Φανουρίου και του Σταυρού έχουν να επιδείξουν τη χαρακτηριστική τέχνη των κτιστάδων μιας άλλης εποχής. Περίπου 5 χιλιόμετρα από το χωριό βρίσκεται ο Γραφικός οικισμός της Νταμούχαρης που αποτελεί και το μόνο φυσικό λιμάνι του Ανατολικού Πηλίου. Η θαυμαστή παραλία της με τα κάτασπρα βότσαλα μέσα στο άγριο φυσικό και επιβλητικό τοπίο προκαλούν τον επισκέπτη. Στην κορυφή του λοφίσκου υπάρχει ερειπωμένο παλαιό Βενετσιάνικο κάστρο. Αξίζει ακόμη κανείς να επισκεφθεί και το παλιό αγιογραφημένο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Περίπου 4 χιλιόμετρα από το χωριό η θαυμάσια μοναδική παραλία Παπα- Νερό με το Camping που λειτουργεί και που εκτείνεται σε αρκετά μεγάλη έκταση με άμμο και βότσαλο της προσδίδει μία χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από παλαιά ιστοσελίδα του Δήμου Μουρεσίου


Ξορύχτι

ΞΟΡΥΧΤΙ (Χωριό) ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ
  Είναι το πρώτο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου που συναντάμε όπως ερχόμαστε από Βόλο. Γραφικό χτισμένο πάνω σε ένα πυκνόφυτο απόκρημνο φαράγγι με υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Ένα παλιό ορυχείο - λατομείο στην περιοχή έχει δώσει το όνομα στο γραφικό αυτό διαμέρισμα. Τα παλιά ξωκλήσια του, που είναι σωστά συντηρημένα, όπως της Παναγίας, των Αγίων Πάντων, του Αγίου Κων/νου, της Αγίας Βαρβάρας, αποτελούν σημεία που μπορεί να προκαλέσουν το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη. Ακόμη η ''ΡΑΧΗ'' με την φυσική σπηλιά που στο εσωτερικό της υπάρχουν χτιστές πεζούλες. Οι παλιές βρύσες, η σπηλιά των κενταύρων, προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάθε έναν που θα ήθελε να τα επισκεφθεί. Την καταγάλανη παραλία του Λημνιώνα μπορεί κανείς να την επισκεφθεί ακολουθώντας το γραφικό μονοπάτι ή με αυτοκίνητο σε βατό χωματόδρομο περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από παλαιά ιστοσελίδα του Δήμου Μουρεσίου


Τσαγκαράδα

ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ (Χωριό) ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ
  Είναι το δεύτερο στη σειρά Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου που συναντάμε ερχόμενοι από Βόλο. Ενα από τα γοητευτικότερα πηλιορίτικα χωριά, στο οποίο καταλήγει ο επισκέπτης, διερχόμενος μέσα από ένα πυκνό κατάφυτο δάσος, που προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες αφού συνδυάζει το βουνίσιο τοπίο με τις υπέροχες καταγάλανες ακρογιαλιές του στο Αιγαίο.
   Η ιστορία της ξεκινάει από το 1500 μ.Χ. και η μεγάλη της ακμή απεικονίζεται στα εντυπωσιακά αρχοντικά και στις παλαιές πανέμορφες εκκλησίες που δίνουν την ονομασία τους στις αντίστοιχες συνοικίες Αγιοι Ταξιάρχες, Αγία Παρασκευή, Αγιος Στέφανος, Αγία Κυριακή, Αγιος Γεώργιος. Χαρακτηριστική είναι αυτή των Αγίων Ταξιαρχών με το θαύμα στο ξυλόγλυπτο τέμπλο, στη ομώνυμη δε πλατεία υπάρχουν οι τέσσερις βρύσες. Η Αγία Παρασκευή κτισμένη το 1909 που κάτω από την ομώνυμη πλατεία υπάρχει η ονομαστή λιθόκτιστη θολωτή βρύση, πάνω δε στην πλατεία ο ονομαστός χιλιόχρονος πλάτανος η περίμετρος του οποίου είναι 13 μέτρα. Στην Αγία Κυριακή και τον Αγιο Γεώργιο υπάρχουν χαρακτηριστικά παλιά πέτρινα καμπαναριά.
   Περίπου 7 χιλιόμετρα από το χωριό βρίσκεται η μαγευτική παραλία του Μυλοπόταμου που τα μεγάλα και επιβλητικά βράχια τη χωρίζουν στα δύο. Λίγο βορειότερα η Καραβοστασιά τοποθεσία όπου κατά τον Ηρόδοτο σύμφωνα με το μύθο τσακίστηκε ο Στόλος του Ξέρξη το 480 π.Χ. Πιο βόρεια 5,5 χιλιόμετρα από το χωριό βρίσκεται η πανέμορφη ακρογιαλιά της Φακίστρας με τα γαλαζοπράσινα νερά τηςκαι αριστερά της, στο Παλαιόκαστρο όπου εικάζεται ότι βρισκόταν αρχικά το χωριό, υπάρχουν ερείπια Κάστρου ενώ πιο πέρα είναι το παμπάλαιο ξωκλήσι της Παναγίας της Μεγαλομάτας μέσα σε βραχοσπηλιά στην οποία λειτουργούσε το ''Κρυφό Σχολειό'' .

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από παλαιά ιστοσελίδα του Δήμου Μουρεσίου


Σελίδες εμπορικού κόμβου

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ