gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ Νησί ΛΕΥΚΗ".


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

«Αν τα βήματά σας σας φέρουνε στην Κρήτη, κρατήστε λίγο χρόνο για το Κουφονήσι. Δεν μοιάζει με κανένα από τους τόπους που γνωρίσατε. Η Λεύκη των αρχαίων είναι ένα ωραίο νησί στο Λιβυκό, άνυδρο και άγονο, με ακραίες συνθήκες που θυμίζουν Αφρική. Ωστόσο, κάτω από αυτή την αφιλόξενη γη, μας έχει αποκαλύψει ένα κόσμο πολύτιμο για τα μνημεία του και σπουδαίο για την ιστορία του. Και οι ακτές του θα σας μείνουν αξέχαστες...».
Νίκος Παπαδάκης, Αρχαιολόγος.
  Μόνο τρία περίπου μίλια χωρίζουν το Κουφονήσι από τις Ν.Α. ακτές της Κρήτης. Μαζί με τη Γαύδο, τη Γαυδοπούλα και το Γαϊδουρονήσι αποτελούν, φυτεμένα μέσα στο Λιβυκό Πέλαγος, την πιο νότια γη της ελληνικής επικράτειας. Σκεπασμένο με άμμο, χωρίς βλάστηση και νερά, δύσκολα προσιτό από τις απέναντι ακτές, φαντάζει σαν παρανυχίδα των γεωλογικών μεταβολών της περιοχής.
  Τα 3.858 στέμματα της επιφάνειάς του αποτελούνται από νεογενείς μάργες, κροκαλοπαγή πετρώματα, λευκούς μαργαϊκούς ασβεστόλιθους και σύγχρονους σχηματισμούς από άμμο και θίνες. Η χλωρίδα του περιλαμβάνει θαμνώδη φυτά όπως σκοίνα, αχιμάδες (θυμάρια), βάτους, βούρλα, αγριοαγγινάρες, αλιματιές, μερικά αλμυρίκια και μια μοναδική ελιά. Η πανίδα του πολλούς ποντικούς, αγριοκούνελα, φίδια, σκορπιούς και αράχνες, ενώ πολλές φορές σμήνη από ακρίδες και πεταλούδες σκεπάζουν το νησί.
  Μέχρι το 1976 χρησιμοποιούνταν για βοσκή αιγοπροβάτων που τρέφονταν με τα διάφορα χόρτα του νησιού. Προ τριάντα ετών περίπου διάφοροι καλλιεργητές που φύτευαν το νησί νοικιάζοντάς το από το ελληνικό δημόσιο είχαν μεγάλη απόδοση, κυρίως σε παραγωγή σιτηρών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Λεύκης


Σελίδες εμπορικού κόμβου

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ