gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΡΕΘΥΜΝΟ Νομός ΚΡΗΤΗ".


Πληροφορίες για τον τόπο (5)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Νομαρχιακή Επιτροπή Τουρισμού Ρεθύμνης

Σελίδες Υπουργείου Πολιτισμού

Νομός Ρεθύμνου

Στην ακόλουθη ιστοσελίδα θα βρείτε έναν interactive χάρτη με όλα τα μνημεία και μουσεία του νομού, με σχετικές πληροφορίες και φωτογραφίες.

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Χάρτες

Ανάμεικτα

Αρχιτεκτονική

  Κατά την παλαιοχριστιανική εποχή, την εποχή δηλαδή της αρχικής αλλά εκτεταμένης επικράτησης του Χριστιανισμού στην Κρήτη ανεγείρονται μεγαλοπρεπείς ναοί βασισμένοι σε μεγάλο βαθμό στην αρχιτεκτονική της ύστερης αρχαιότητος. Οι ναοί αυτοί, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, κατά τον 5ο μέχρι και τις αρχές του 9ου αιώνα, ακολουθούν τον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με νάρθηκα που επικρατεί σχεδόν ως αποκλειστικός αρχιτεκτονικός τύπος με ελάχιστες παραλλαγές στη μορφή του. Είναι συνήθως τρίκλιτες με υπερυψωμένη στέγη στο μεσαίο κλίτος ώστε να εξασφαλίζεται πλούσιος φωτισμός στο εσωτερικό.
  Στο Ρέθυμνο έχουν αποκαλυφθεί ίχνη από αρκετούς παλαιοχριστιανικούς ναούς, (περί τους 17), που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση του νομού. Από αυτούς έχουν ανασκαφεί συστηματικά οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές Ελεύθερνας, Πανόρμου, Γουλεδιανών, Βιράν Επισκοπής και Βυζαρίου.
  Κατά τον 9ο αιώνα διαμορφώνεται και επικρατεί ο νέος αρχιτεκτονικός τύπος του εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο ναού. Ο ναός αυτού του τύπου έχει ορθογωνική κάτοψη, στέγη σε σχήμα σταυρού και τρούλο στηριζόμενο σε κίονες, που συμβολίζει τον ουράνιο θόλο. Η διαμόρφωσή του βασίζεται σε κωνσταντινουπολίτικες επιρροές που την εποχή αυτή αυξάνουν, μια και η Κρήτη μόλις έχει απελευθερωθεί από τους Αραβες. Στην ύπαιθρο του νομού Ρεθύμνης μπορεί να συναντήσει κανείς αρκετές εκκλησίες αυτού του τύπου όπως ο Αγιος Δημήτριος στο ομώνυμο χωριό (11ος αι.), ο Αγιος Γεώργιος στον Καλαμά Μυλοποτάμου (11ος αι.), η Παναγία η Λαμπινή (12ος αι.) κ.ά.
  Ο ελεύθερος σταυρός με τρούλο είναι ένας άλλος αρχιτεκτονικός τύπος που διαφοροποιείται από τον προηγούμενο κυρίως ως προς την απουσία των γωνιακών διαμερισμάτων. Η Αγία Παρασκευή στους Ασώματους Αμαρίου (13ος αι.) είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του τύπου. Ακόμα πιο σπάνια εφαρμόζεται ο τύπος του μονόχωρου με τρούλο ναού που τον αναγνωρίζουμε στις εκκλησίες του Αγίου Ευτυχίου στο Χρωμοναστήρι (11ος αι.)και του Σωτήρα στην Αρχαία Ελεύθερνα Μυλοποτάμου (12ος αι.).
  Από το 13ο αι. και σε όλη τη διάρκεια της βενετοκρατίας κυριαρχεί ο αρχιτεκτονικός τύπος του μικρού, μονόχωρου, καμαροσκέπαστου ναού. Τα εκκλησάκια αυτά που τα συναντά κανείς με μεγάλη συχνότητα στη ρεθεμνιώτικη αλλά και γενικότερα στην κρητική ύπαιθρο, ξεχωρίζουν για τα ξενόφερτα δυτικά χαρακτηριστικά τους όπως οι ανάγλυφες διακοσμήσεις στα παράθυρα και τις θύρες. Ιδιαίτερο παράδειγμα αποτελεί ο Αγιος Ιωάννης στο Γερακάρι όπου η καμαροσκέπαστη εκκλησία επεκτάθηκε με την προσθήκη στη δυτική πλευρά του τετραγωνικού, τρουλλαίου νάρθηκα, τακτική που ακολουθείται σε ορισμένες περιπτώσεις κατά το 14ο αι. προκειμένου να διευρυνθεί ο περιορισμένος χώρος της εκκλησίας.
(Κείμενο: Στέλλα Καλογεράκη)
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ