gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (6)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας

Σελίδες Υπουργείου Πολιτισμού

Νομός Αιτωλοακαρνανίας

Στις ακόλουθες ιστοσελίδες θα βρείτε έναν interactive χάρτη με όλα τα μνημεία και μουσεία του νομού, με σχετικές πληροφορίες και φωτογραφίες.

Κόμβοι, εμπορικοί

Χάρτες

Τοπωνύμια

Η Χερσόνησος της Πλαγιάς

  Αν τοποθετηθούμε γύρω στην 2η χιλιετηρίδα π.Χ. θα παρατηρήσουμε, ότι η Χερσόνησος της Πλαγιάς ήταν αυτόνομο νησί.
  Υπέρ του ισχυρισμού περί της Νήσου Πλαγιάς συνηγορεί το γεγονός της υψομετρικής διαφοράς του κάμπου της Παλαίρου που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με αμμουδερό έδαφος.
  Η άποψη ότι η Πλαγιά ήταν νησί κατά τα Ομηρικά χρόνια πυροδοτεί θεωρίες για το ποια ήταν η γεωγραφική θέση της Ομηρικής Ιθάκης.
  Ο Γερμανός ερευνητής Dorpfeld, όσον αφορά τη Χερσόνησο Πλαγιάς, την κατατάσσει στο χώρο της γεωγραφικής ενότητας της Ομηρικής Ιθάκης (Ομήρου ω, 353) και την πόλη της αρχαίας Παλαίρου την ταυτίζει με την Ομηρική Νήρικο.
  Επίσης o Dorpfeld, θεωρεί ότι η κλασσική Νήρικος βρισκόταν στο λόφο του Αγίου Γεωργίου της Πλαγιάς όπου υπάρχει σήμερα το Κάστρο.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Κεκροπίας.

Κόμβοι επίσημοι

Αιτωλοακαρνανία

 Η Αιτωλοακαρνανία καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας και είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας, με πληθυσμό που φτάνει τους 288.000 κατοίκους. Διοικητικά χωρίζεται σε πέντε επαρχίες (Μεσολογγίου, Τριχωνίδας, Ναυπακτίας, Βόνιτσας και Ξηρομερίου) με κυριότερες πόλεις το Μεσολόγγι (πρωτεύουσα νομού) το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία και τη Ναύπακτο.
  Η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει ποικιλία τοπίων που σπάνια τα συναντά κάποιος συγκεντρωμένα στα πλαίσια ενός νομού. Τρία ορεινά συγκροτήματα καταλαμβάνουν το βορειοδυτικό και νότιο τμήμα του νομού και ταυτόχρονα διατρέχονται από τρεις μεγάλους ποταμούς (τον Αχελώο, τον Εύηνο και τον Μόρνο) προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να θαυμάσει ένα απέραντο φυσικό μεγαλείο.
Φύση
  Η Αιτωλοακαρνανία με την ποικιλία και την απέραντη ομορφιά των τοπίων της έχει διαπλάσει τον δικό της μοναδικό χαρακτήρα και έχει καταστεί απαραίτητος προορισμός γα τους λάτρεις της φύσης, επισκέψιμος και γοητευτικός όλες τις εποχές του χρόνου.
  Ανάμεσα στις φυσικές ομορφιές της ξεχωρίζει ο Αμβρακικός κόλπος, που είναι το μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο οικολογικό σύμπλεγμα της Ελλάδας με την κλειστή θάλασσα, το καταπράσινο τοπίο και τα κατάφυτα νησάκια του. Οι γραφικοί ψαράδες του μπορούν να σας πάνε με τις χαρακτηριστικές ψαρόβαρκες στα μικρά ερημονήσια του και στα παραλιακά χωριά, όπου θα δοκιμάστε υπέροχο φρέσκο ψάρι. Δυτικά του ποταμού Αχελώου βρίσκεται το μαγευτικό παραποτάμιο δάσος του Φράξου, ενώ ανάμεσα στις εκβολές των ποταμών Εύηνου και Αχελώου σχηματίζονται μικρές λίμνες, λιμνοθάλασσες, βάλτοι και η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, η Τριχωνίδα. Στις όχθες τους υπάρχουν πανέμορφα δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες. Πέρα από την φυσική της ομορφιά, η περιοχή διαθέτει και μεγάλη βιοποικιλία, καθώς έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών από τα οποία τα 50 θεωρούνται σπάνια. Ξεχωριστή γοητεία διαθέτει η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου Αιτωλικού, όπου ζουν χιλιάδες πάπιες και πουλιά.
  Γύρω από τις λίμνες δεσπόζουν ατάραχα τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας. Στο Παναιτωλικό η ανάβαση γίνεται από την Αγία Παρασκευή από ένα μονοπάτι που έχει σηματοδοτηθεί από τον ΕΟΣ Αγρινίου για να σας οδηγήσει εκεί σε 4,5 ώρες (η θέα είναι καταπληκτική και νομίζει κανείς ότι αγγίζει τον ουρανό). Στην περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια ακόμα υπέροχη διαδρομή ανάμεσα σε γραφικά χωριά και πυκνά ελατοδάση και να φτάσετε στο παραδοσιακό χωριό Ανω Χώρα, που το περιτριγυρίζει ένα δίκτυο μονοπατιών ειδικό για περιπάτους αναψυχής. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ορεινός όγκος της Βαράσοβας με τις ονομαστές ορθοπλαγιές που αποτελούν το πιο γνωστό αναρριχητικό πεδίο της Ελλάδας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας/a>


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ