gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ Δήμος ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Links

Ορεινή Ναυπακτία

  Επάνω από τα όμορφα τοπία της παραλιακής Ναυπακτίας υψώνεται η ορεινή Ναυπακτία με ένα πολυσχιδές ανάγλυφο, όπου κυριαρχούν οι ορεινοί όγκοι, οι ρεματιές και το νερό. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι σμιλεμένες πλαγιές των Ναυπακτιακών βουνών, από την παραδοσιακή οικονομία, τους κτηνοτροφικούς δρόμους και τα χωράφια σε πεζούλες, που μαρτυρούν τον τιτάνιο αγώνα επιβίωσης δεκάδων γενεών...
  Η ορεινή Ναυπακτία είναι ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της Ελλάδας από περιβαλλοντικής κυρίως άποψης. Το πολυσχιδές τοπίο και η γεωλογική δομή των πετρωμάτων της Ναυπακτίας ευνοεί την πλούσια και ποικίλη χλωρίδα. Ο επισκέπτης μαγεύεται από μια αισθησιακή και απολαυστική διαδρομή μέσα στα όμορφα δάση όπου εναλλάσσονται η βελανιδιά, το έλατο, η οξιά, το πλατάνι, η καστανιά και σε κάποια σημεία υπάρχουν όλα μαζί, δίνοντας ένα ξεχωριστό και μοναδικό χρώμα. Σε πολλά σημεία υπάρχουν φυσικές πηγές στολισμένες με πετρόκτιστες βρύσες έτοιμες να δροσίσουν τους ταξιδιώτες...
  Πανέμορφα χωριουδάκια, κτισμένα σε υψόμετρο από 700-1000 μ. ανάμεσα σε πλατάνια, τρεχούμενα νερά και έλατα και σε απόσταση από 30 έως 80 χλμ., βόρεια από τη Ναύπακτο, συμπληρώνουν το τοπίο.
  Από αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής άποψης τα χωριά παρουσιάζουν αξιόλογα στοιχεία. Τα σπίτια των χωριών της ορεινής Ναυπακτίας σχεδόν στο σύνολό τους παρουσιάζουν από τις πιο παλιές και απλές ώς τις νεότερες και σύνθετες μορφές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Το υλικό με το οποίο είναι κτισμένα τα παλιά σπίτια είναι συνήθως ο σχιστόλιθος, αφού η περιοχή διαθέτει άφθονα σχιστολιθικά πετρώματα. Η τεχνοτροπία είναι σαφώς επηρεασμένη από τη Ηπειρώτικη λαϊκή αρχιτεκτονική.
  Σε πολλά από τα χωριά υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις υποδοχής επισκεπτών, ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το ευχάριστο είναι ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά έργα τουριστικής υποδομής σε πολλά χωριά της Ναυπακτίας. Πρώτα, το 1992, στην Ανω Χώρα χτίστηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία ο Ξενώνας Crystal Mountain Hotel. Πρόκειται για ιδανικό χώρο μέσα στα έλατα που προσελκύει ολόκληρο το χρόνο πλήθος επισκεπτών για λίγες μέρες ξεκούρασης, γνωριμίας και απόλαυσης του καταπράσινου ελατόδασους. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία «Αιτωλία» Α.Ε. βοήθησε καθοριστικά στη δημιουργία πολλών ξενώνων σε αρκετά χωριά της Ναυπακτίας με το ειδικό πρόγραμμα LEADER. Έτσι σήμερα έχουν αναπτυχθεί κατάλληλες υποδομές τουριστικής ανάπτυξης με πολύ καλές υπηρεσίες.
  Ολόκληρη η ορεινή Ναυπακτία, μετά την εποχή του πολέμου του 1940, μπήκε στο στάδιο της δημογραφικής καχεξίας. Η επαρχία μας πλήρωσε βαρύ φόρο στο βωμό της μετανάστευσης, της μεγάλης αυτής δοκιμασίας της νεότερης Ελλάδας.
  Με αυτά τα δεδομένα, η γενική εικόνα της ορεινής Ναυπακτίας είναι ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ελάχιστες οικογένειες ξεχειμωνιάζουν εκεί και τα σχολεία είναι κλειστά. Όταν όμως φθάνουν οι καλοκαιρινοί μήνες, τα χωριά γεμίζουν από τους ξενιτεμένους, που επιστρέφουν στις προγονικές τους εστίες, οι παιδικές φωνές ζωντανεύουν κάθε οικισμό, και τα χωριά παίρνουν και πάλι για λίγο την παλιά τους χαρούμενη όψη. Οι μόνιμοι κάτοικοι της ορεινής Ναυπακτίας αξιοποιούν τη μορφολογία του εδάφους που είναι κατάλληλη για κτηνοτροφία λόγω της ύπαρξης αλπικών και χειμερινών βοσκοτόπων. Επίσης ο κλάδος της μελισσοκομίας έχει αναπτυχθεί μερικώς λόγω της κατάλληλης φυσικής χλωρίδας της περιοχής. Η πρωτογενής παραγωγή καλύπτει ίδιες ανάγκες ή κατευθύνεται στις κοντινές αγορές.
  Η εκμετάλλευση του δασικού πλούτου της περιοχής είναι περιορισμένη. Τα καυσόξυλα είναι το κύριο παραγόμενο προϊόν. Eπίσης υπάρχει μικρή παραγωγή ξυλοκάρβουνου, κορυφών ελάτης για Χριστουγεννιάτικα δέντρα και κάστανων.
  Σε όλα τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας έχει διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας η συνήθεια του πανηγυριού. Στις γιορτές των αγίων και των πολιούχων κάθε περιοχής τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται το καθιερωμένο πανηγύρι, διατηρώντας ευτυχώς αρκετά παραδοσιακά στοιχεία ακόμη...
κείμενα: Γιάννης Χαλάτσης, φωτογραφίες: Παναγιώτης Τσούσης

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου


Κόμβοι επίσημοι

Ορεινή Ναυπακτία

  Στη Nαυπακτία τα δάση είναι φυσικά και πυκνά και αποτελούνται από έλατα, βελανιδιές, πλατάνια, καστανιές κ.ά.
  H Nαυπακτία είναι από τις πλουσιότερες περιοχές του νομού σε δάση.
  H ύπαρξη των ορεινών όγκων είναι η βασική προϋπόθεση για την επιβίωση μεγάλων θηλαστικών, ειδών ορνιθοπανίδας και κυρίως αρπακτικών.
  Στα δάση της Nαυπακτίας ζει ο λύκος, το ζαρκάδι, το αγριογούρουνο, ο αγριόγατος, η αλεπού, ο ασβός, η νυφίτσα, το κουνάβι, ο σκίουρος, ενώ στην περιοχή του Mόρνου υπάρχει ακόμη το τσακάλι.
  Στα όμορφα βουνά της φωλιάζουν μεγάλα και σπάνια αρπακτικά, όπως ο χρυσαετός, ο φιδαετός, η ποντικοβαρβακίνα, ο πετρίτης, το διπλοσάινο, το ξεφτέρι, το βραχοκιρκίνεζο, ο μπούφος, η τυτώ κ.ά.
  Στα παραποτάμια δάση της περιοχής την άνοιξη βρίσκουν καταφύγιο τ' αηδόνια, οι κούκοι, τα κοτσύφια, οι παπαδίτσες κ.ά.
  Mέσα στα πυκνά δάση βρίσκουν καταφύγιο οι δρυοκολάπτες, παρδαλοτσικλητάρα, μεσοτσικλητάρα, λευκονωτσικλητάρα. Aυτά τα σπάνια είδη πουλιών αποτελούν οικολογικούς δείκτες της υγείας του δάσους. Eπίσης έχουν καταγραφεί και πολλά στρουθιόμορφα, όπως ο βραχοτσοπανάκος, η ασπροκωλίνα, η σβαρνίστρα, ο γαλαζοκότσυφας, η κάργια κ.ά.
  Στο δυτικό τμήμα της Στερεάς Eλλάδας βρίσκεται η Αιτωλοακαρνανία από τις πιο προνομιούχες περιοχές της χώρας μας.
  Στην Aιτωλοακαρνανία, υπάρχει πλήθος από ασφαλείς όρμους και φυσικά λιμάνια, χιλιόμετρα με μοναδικές σε φυσικό κάλλος, παρθένες, βραχώδεις και αμμουδερές ακτές.
  H θέση της και τα πλούσια δώρα της φύση (λιμνοθάλασσες, ποτάμια, λίμνες, ορεινοί όγκοι, φαράγγια) βοήθησαν τους κατοίκους της να δημιουργήσουν σημαντικό πολιτισμό και να βρεθούν συχνά στο προσκήνιο της Iστορίας.
  Mάρτυρες τα μνημεία της που καλύπτουν όλες τις ιστορικές εποχές και που μερικά από αυτά είναι μοναδικά στη χώρα μας. Mωσαϊκά απερίγραπτης ομορφιάς! Σε τούτο εδώ τον τόπο η ψυχή σου σκυρτάει!
  Kάθε στοχαστικός περιηγητής αξίζει να γνωρίσει από κοντά την Aιτωλοακαρνανία, το Φυσικό και Πολιτιστικό Πάρκο της Eλλάδας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας/a>


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ