gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ Κωμόπολη ΜΕΣΣΗΝΙΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Κόμβοι, εμπορικοί

Κυπαρισσία

Harpers Dictionary of Classical Antiquities

Cyparissia

A town in Messenia, on the western coast, on a promontory and bay of the same name.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Κυπαρισσία

  Η Κυπαρισσία, πρωτεύουσα της επαρχίας Τριφυλίας, εκτείνεται μεταξύ του Ιονίου πελάγους και του βουνού «Ψυχρό» της οροσειράς των Κοντοβουνιών, στο πιο στενό μέρος του τριφυλιακού κάμπου. Πόλη πολυύμνητη, με απίθανα ηλιοβασιλέματα στο γαλάζιο φόντο του Ιονίου πελάγους.
  Η Κυπαρισσία έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο υπό τον άνακτα Νέστορα και στους ιστορικούς χρόνους ο κόλπος της αναφέρεται ως «Κυπαρισσήεις».
  Την εποχή των κλασσικών χρόνων, όταν κυριαρχούσαν οι Θηβαίοι του στρατηγού Επαμεινώνδα, γνωρίζει μεγάλη οικονομική άνθιση. Υπήρξε μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας και στη Ρωμαϊκή Εποχή, λόγω της θέσης της, ήταν εμπορικό και οικονομικό κέντρο. Το 10ο αιώνα μ.Χ ονομάζεται «Αρκαδιά» και στη Φραγκοκρατία (1205 - 1430) οδηγείται σε παρακμή. Το 1432 περνά στους Βυζαντινούς έως το 1460, όταν οι Τούρκοι γίνονται κυρίαρχοι της περιοχής. Η Τουρκοκρατία διήρκεσε έως το 1821 με διακοπή την περίοδο της Ενετοκρατίας (1685-1715), όταν πάλι η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή. Υπήρξε από τις πρώτες πόλεις που έλαβαν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και καταστράφηκε από τον Ιμπραήμ Πασά το 1825 και το 1827.
  Σήμερα η πόλη με 5500 κάτοικους αποτελεί διοικητικό και οικονομικό κέντρο της Βορειοδυτικής Μεσσηνίας, το οποίο από ψηλά μοιάζει με δυο πολιτείες: τη μια σφηνωμένη στη ρίζα του φράγκικου κάστρου με τα καλντερίμια, τα παλιά αρχοντικά και το αγέρωχο κάστρο και την άλλη απλωμένη άνετα στην ακροθαλασσιά του κόλπου που ανοίγεται αμμουδερός και ολοφώτεινος στο περίλαμπρο κύμα του Ιονίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ