gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΔΡΑΜΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (11)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Νομαρχία Δράμας

Αναπτυξιακή Εταιρία Δράμας

Σελίδες Υπουργείου Πολιτισμού

Νομός Δράμας

Στις ακόλουθες ιστοσελίδες θα βρείτε έναν interactive χάρτη με όλα τα μνημεία και μουσεία του νομού, με σχετικές πληροφορίες και φωτογραφίες.

Σελίδες μη-κερδοσκοπικών οργανισμών

Νομός Δράμας

Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Κόμβοι, εμπορικοί

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Χάρτες

Γεωγραφία

  Ο Νομός Δράμας εκτείνεται στο Β.Α. τμήμα της Ανατολικής Μακεδονίας. Στα βόρεια συνορεύει με τη Βουλγαρία, στα ανατολικά με το ν. Ξάνθης, στα νότια με το ν. Καβάλας και στα δυτικά με το ν. Σερρών. Η συνολική έκταση τυ νομού είναι 3.5 εκ. στρέμματα. Το 16% της έκτασης είναι γεωργική γη, το 43% βοσκοτόπια, το 37% δάση και το υπόλοιπο οικισμοί, άγονες εκτάσεις και ύδατ. Το έδαφος χαρακτηρίζεται κατά 60% ως ορεινό, κατά 30% ως ημιορεινό και κατά 10% ως πεδινό. Αυτή η ποικιλότητα της μορφολογίας του εδάφους, καθώς και η μεγάλη υψομετρική διαφορά των 2.000 περίπου μέτρων ανάμεσα στις πεδιάδες και τις υψηλότερες κορυφές του Φαλακρού, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ποικίλων κλιματικών συνθηκών, με πάρα πολλά διαφορετικά μικροκλίματα. Πασίγνωστο είναι το Κ. Νευροκόπι, όπου κάθε χρόνο σημειώνονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ελληνική επικράτεια. Έτσι το κλίμα της ευρύτερης περιοχής χαρακτηρίζεται γενικά ως μεταβατικό, από μεσογειακό προς μεσευρωπαϊκό, με ηπειρωτικό τόνο.
  Ο νομός Δράμας, εκτός από τις πολλαπλές φυσικές του ιδιαιτερότητες είναι φημισμένος για δύο από τα κορυφαία δασικά συμπλέγματα της χώρας, το Δάσος Ελατιάς και το Παρθένο Δάσος Φρακτού.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Δράμας - Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής.

Ανάμεικτα

Τα νερά της Δράμας

  Ένας από τους παράγοντες που συνθέτουν τη φυσιογνωμία του νομού Δράμας είναι το νερό. Το υδάτινο στοιχείο έχει έντονη παρουσία σ’ όλη την περιοχή σχηματίζοντας υδάτινα οικοσυστήματα που συμβάλλουν καθοριστικά στο τοπίο και στο φυσικό περιβάλλον του νομού. Το νομό Δράμας διασχίζει ο ποταμός Νέστος, ο οποίος με τις λίμνες και τα ρέματά του, παίζει σημαντικό ρόλο στο ορεινό τοπίο της περιοχής. Πολλοί οι παραπόταμοι και τα ρέματα που συλλέγουν τα νερά στο έδαφος του νομού και χύνονται στο Νέστο. Στην οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης και από δυτικά χύνονται οι Δεσπάτης, ο Μουσδέλης, το Μεγάλο Ρέμα, το Διαβολόρεμα και το Αρκουδόρεμα. Τα ποτάμια αυτά με τα ρέματά τους δημιουργούν υδάτινους σχηματισμούς (καταρράκτες Φρακτού, Στραβορέματος, κ.ά) εξαιρετικής και σπάνιας ομορφιάς.
  Στη θέση Θερμιά Παρανεστίου υπάρχουν οι ομώνυμες πηγές με θερμά ιαματικά νερά. Ήδη έχει αρχίσει η αξιοποίησή τους από το δήμο Παρανεστίου και σύντομα θα αποτελέσουν μια σύγχρονη λουτρόπολη. Ανατολικά του Δασικού Χωριού Ελατιάς και σε απόσταση 7χλμ υπάρχει το Στραβόρεμα, το οποίο διαπερνώντας ένα μικρό λιβάδι δημιουργεί εντυπωσιακούς μαιανδρισμούς. Η θέση είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές στη Ροδόπη και έχει εγκαταστάσεις υπαίθριας αναψυχής. Στη δυτική πλευρά της πεδιάδας της Δράμας βρίσκεται ο Αγγίτης ποταμός που πηγάζει με εντυπωσιακό τρόπο από τις πηγές-σπήλαιο Αγγίτη, και, αφού συλλέξει όλα τα νερά της πεδιάδας της Δράμας, χύνεται στο Στρυμόνα.
  Η πεδιάδα της Δράμας έχει πλούσιο υδρογραφικό δίκτυο που προέρχεται από τις πηγές Κεφαλαρίου, Δράμας και Μυλοπόταμου. Τα νερά αυτά, με τα αντίστοιχα ρέματα Βοϊράνης, Αγίας Βαρβάρας και Μυλοπόταμου, εμπλέκονται στο αρδευτικό δίκτυο της πεδιάδας και τελικά χύνονται στην τεχνητή τάφρο Φιλίππων, η οποία συμβάλλει στον Αγγίτη. Οι πηγές της Δράμας χαρακτηρίζουν τη μορφή της πόλης προσδίδοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα στο αστικό τοπίο της. Ο υδάτινος πλούτος της Δράμας, με επιφανειακά και υπόγεια νερά, αποτελεί από μόνος πόλο έλξης αλλά και προσθέτει στο φυσικό και αστικό περιβάλλον το απαραίτητο στοιχείο, το νερό, συμβάλλοντας έτσι στην αισθητική αναβάθμιση του νομού.
(Κείμενο: Μιχάλης Μαναρίδης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας (2000).

Καρστικά Συστήματα

  Οι πηγές του νομού Δράμας, οι οποίες είναι στην πλειονότητά τους καρστικές, οφείλουν την ύπαρξή τους στην παρουσία μαρμάρων στους ορεινούς όγκους της περιοχής. Τα μάρμαρα είναι πετρώματα διαπερατά από το νερό και εμφανίζουν έναν ιδιαίτερο τρόπο διάλυσης - διάβρωσης κατά την κίνηση του νερού μέσα σε αυτά. Το νερό της βροχής διηθούμενο από την επιφάνεια της γης ακολουθεί τα συστήματα κατατμήσεων των μαρμάρων και διαλύει το ανθρακικό ασβέστιο από το οποίο αποτελούνται, δημιουργώντας υπόγειους καρστικούς αγωγούς, έγκοιλα, σπήλαια, καταβόθρες και άλλες μορφές καρστικής διάβρωσης. Με αυτό τον τρόπο, το νερό ακολουθώντας υπόγειες διαδρομές καταλήγει σε χαμηλότερες υψομετρικά περιοχές, σχηματίζοντας πηγές όπως εκείνες της Δράμας, του Μυλοπόταμου, του Κεφαλαρίου και του Αγγίτη.
(Κείμενο: Μιχάλης Μαναρίδης)
Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας (2000).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ