gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΓΡΑΝΙΤΗΣ Κωμόπολη ΔΡΑΜΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Γρανίτης

Σε απόσταση 8 χλμ από το Κ. Νευροκόπι και 31 χλμ. από τη Δράμα, βρίσκεται ο Γρανίτης, μέσα σε μια φύση σαγηνευτική, με ποικιλόμορφη βλάστηση και βουνά επιβλητικά, με χαρακτηριστικά κτίρια, χτισμένα τον προηγούμενο αιώνα και στις αρχές του 20ου, όπως η μεταβυζαντινή εκκλησία των Ταξιαρχών (1873), όπου σώζονται τα ξυλόγλυπτα: δεσποτικό, προσκυνητάρι, επίστεψη τέμπλου, παραστάδες Ωραίας Πύλης. Από παλιά οι άνθρωποι εκμεταλλεύθηκαν το άριστο περιβάλλον του Γρανίτη, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ποικιλότητα της χλωρίδας, σημύδα, οξιά, φράξος, δρυς..που προκαλούν τη φαντασία των εκδρομέων, καθώς και η πτηνοπανίδα που καταφέρνει να ηρεμήσει το πνεύμα, ακόμη και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Εδώ χτίστηκε το 1940 το Σανατόριο., που όμως σήμερα σώζονται τα ερείπιά του. Βγαίνοντας όμως από το Γρανίτη, ακριβώς στην κορυφογραμμή που αποφασίζει για την πορεία και κατάληξη των τρεχούμενων νερών, βρίσκονται εδώ και χρόνια οι παιδικές κατασκηνώσεις της Ι.Μητρόπολης Δράμας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου


Μετά το ύψος της διασταύρωσης για το Βώλακα θα επισκεφτούμε το γραφικό χωριουδάκι Γρανίτη, 31χλμ. από τη Δράμα. Χτισμένο στο ομώνυμο ρέμα, το χωριό είναι πνιγμένο στο πράσινο με πεύκα, έλατα, οξιές, καρποφόρες καρυδιές και αυτοφυείς φουντουκιές. Στον παλιό οικισμό, αριστερά του δρόμου, θα δούμε σπίτια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την εκκλησία των Ταξιαρχών (1873) με σωζόμενα ξυλόγλυπτα του 19ου αι. Τα «καλντερίμια» της περιοχής είναι στρωμένα με υλικό από τα παλιά λατομεία γρανιτόπετρας. Μέσα από μονοπάτι με πυκνή βλάστηση φτάνουμε στο ξωκλήσι της Παναγίας, σημείο συνάντησης και πανήγυρης το Δεκαπενταύγουστο για τους κατοίκους και τους απανταχού μετανάστες της περιοχής. Ο Γρανίτης, με τη λειτουργία ξενώνα στο χωριό, προσφέρεται για ευχάριστη διαμονή και για φαγητό σε παραδοσιακά ταβερνάκια που βρίσκονται στο δρόμο μας με λιχουδιές ντόπιας παραγωγής. Ακόμη ο επισκέπτης μπορεί το χειμώνα να βρει τσάι του βουνού, μέλι και καρύδια.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ