gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΡΟΔΟΠΗ Νομός ΕΛΛΑΔΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (6)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Νομαρχία Ροδόπης

Σελίδες Υπουργείου Πολιτισμού

Νομός Ροδόπης

Στην ακόλουθη ιστοσελίδα θα βρείτε έναν interactive χάρτη με όλα τα μνημεία και μουσεία του νομού, με σχετικές πληροφορίες και φωτογραφίες.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Νομός Ροδόπης

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Χάρτες

Ανάμεικτα

Η Ροδόπη σήμερα

  Ο νομός Ροδόπης είναι από τη γεωγραφική του θέση ένας προνομιακός χώρος, αφού αποτελεί έναν ενδιάμεσο σημαντικό σταθμό επάνω στον κύριο άξονα επικοινωνίας μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης αλλά και βασική οδική δίοδο από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία και την Ασία γενικότερα. Η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού κατά το μεγαλύτερο τμήμα της έχει ήδη αναβαθμίσει την οδική επικοινωνία προς τον Έβρο και τα ανατολικά σύνορα αλλά και προς τη Θεσσαλονίκη. Οι κάθετοι άξονες επικοινωνίας σε κομβικά σημεία της Εγνατίας οδού, οι οποίοι έχουν μελετηθεί, θα διευρύνουν το οδικό δίκτυο προς τα βόρεια σύνορα και θα διευκολύνουν τις διεξόδους προς το Αιγαίο. Οι συγκοινωνίες του νομού εξυπηρετούν τους ταξιδιώτες με αρκετά δρομολόγια όλο το εικοσιτετράωρο προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπως και προς τις διάφορες διαδρομές εντός και εκτός του νομού. Πρόσθετο πλεονέκτημα για το νομό αποτελεί η σιδηροδρομική του σύνδεση και η εξυπηρέτηση των κατοίκων από τα αεροδρόμια “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης και “Μέγας Αλέξανδρος” της Χρυσούπολης.
  Η ορεινή ζώνη του νομού, την οποία διασχίζει το ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε6, παρέχει στον επισκέπτη ευκαιρίες για δραστηριότητες μέσα σε μια παρθένα φύση, υγιεινό περιβάλλον και σπάνιας ομορφιάς και βιοποικιλότητας πανίδα και χλωρίδα. Από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης πηγάζουν ορμητικοί χείμαρροι (Ασπρόρεμα, Τραύος, Λίσσος, Κομψάτος και άλλοι μικρότεροι), οι οποίοι διαρρέουν την πεδινή έκταση και καταλήγουν στο Αιγαίο Πέλαγος. Η δασική παραγωγή είναι ένας σημαντικός παράγοντας της οικονομίας.
  Η πεδιάδα της Ροδόπης είναι ένας εύφορος τόπος με αγροτικές καλλιέργειες (σιτάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι, τεύτλα, ηλίανθο, καπνά, κλπ) και κτηνοτροφία. Η τοπική οικονομία στηρίζεται κατεξοχήν στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της (πρωτογενής τομέας). Στο δευτερογενή τομέα υπήρξαν τα τελευταία χρόνια θετικές εξελίξεις με την αύξηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Η αγροτική παραγωγή αξιοποιείται επιτόπια μόνο κατά 58%. Αρκετά παραδοσιακά προϊόντα (σκόρδα, κρεμμύδια, φυσικά αρωματικά φυτά) συνήθως πωλούνται νωπά χωρίς επεξεργασία και συσκευασία. Το εμπόριο, οι υπηρεσίες και οι κατασκευές (τριτογενής τομέας) έρχονται δεύτερα σε σημαντικότητα μετά τον πρωτογενή τομέα.
  Τα τελευταία χρόνια η περιοχή της Ροδόπης βαδίζει με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης χάρη στην αναπτυξιακή δυναμική, που της προσδίδουν ευνοϊκά για επενδύσεις στην περιοχή κίνητρα.
  Ο πληθυσμός του νομού Ροδόπης είναι φιλόξενος και διατηρεί ζωντανή την παράδοση, την ιστορία, τα έθιμα, τις γιορτές και τα πανηγύρια σε κάθε χωριό και κάθε πόλη του και προσκαλεί τον επισκέπτη να τα ζήσει μαζί του.
(Κείμενο: Βάντα Παπαϊωάννου- Βουτσά)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ