gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΝΙΣΥΡΟΣ Δήμος ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ".


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Περιήγηση Νισύρου

  Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι το Μανδράκι με τα κατάλευκα σπίτια, τα γραφικά στενά και την ωραία πλατεία, την «Ηλικιωμένη», που σκιάζουν μεγάλα δέντρα. Η πόλη διαθέτει μικρό λαογραφικό μουσείο με αξιόλογα εκθέματα. Οκτώ χιλιόμετρα νοτιοανατολικά είναι το ορεινό χωριό Εμπορειός και σε μικρή απόσταση απ' αυτό βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Κυράς, χτισμένο σε λόφο 500 μέτρων με πανοραμική θέα. Νοτιότερα είναι τα Νικιά με το αξιόλογο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου. Τέσσερα χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Μαντράκι βρίσκονται οι Πάλοι, ωραίος παραθαλάσσιος οικισμός.
  Ονομαστό προσκύνημα του νησιού είναι η Παναγία η Σπηλιανή. Πρόκειται για παλιό μοναστήρι του νησιού, χτισμένο - πιθανότατα - τον 17ο αιώνα, με εξαίρετο τέμπλο του 18ου αιώνα. Δεσπόζει στην κορυφή απόκρημνου βράχου κι η παράδοση λέει ότι σε σπηλιά του βράχου φυλαγόταν παλιά η εικόνα της κι αποκεί πήρε και τ' όνομά της.
  Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, η Νίσυρος έχει 929 κατοίκους.
  Μέχρι και την εφαρμογή του ν. 2539/98 (Ι. Καποδίστριας) το νησί της Νισύρου είχε τρεις Ο.Τ.Α. τον δήμο Μανδρακίου, την κοινότητα Εμπορειού και την κοινότητα Νικιών. Σήμερα έχουν συνενωθεί στο νέο Δήμο Νισύρου.
  Αρχαιολογικά ευρήματα - Αξιοθέατα
  Εξαιρετικής σημασίας αξιοθέατο του νησιού είναι το ηφαίστειο, που πέρα από το επιστημονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει έχει μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά.
  Στην ύπαιθρο του νησιού τα μονοπάτια οδηγούν σε ειδυλλιακές τοποθεσίες και προσφέρονται έτσι για περιπατητικό τουρισμό.
  Παρεμβάσεις για την αξιοποίηση των παραπάνω και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού γίνονται μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ελληνικού Κράτους και ιδιωτών (Προγράμματα LEADER I και II).
  Αλλα αξιοθέατα είναι: Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στο Μαντράκι, η μονή της Παναγίας της Σπηλιανής και τα ξωκλήσια της Ευαγγελίστριας, του Σταυρού και της Παναγίας της Κυράς και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και οι παραδοσιακοί οικισμοί του νησιού (Μαντράκι, Πάλοι, Εμπορειός, Νικιά) με τα παραδοσιακά σπίτια, τις κάτασπρες αυλές, τα μπαλκόνια με τις γλάστρες και τα γραφικά στενά δρομάκια με τις καμάρες.
  Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Παλαιόκαστρο (ακρόπολη της αρχαίας πόλης), τα αρχαία ερείπια στο Αργος, τα άφθονα και σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα, η Δρακοσπηλιά και τα ερείπια παλαιοχριστιανικών βασιλικών που είναι διάσπαρτα στο νησί.
  Μπορεί ακόμη κάποιος να περιηγηθεί το νησί με ημερόπλοιο, που προσεγγίζει για μπάνιο και φαγητό σε ωραίες παραλίες και στη νησίδα Γυαλί, όπου μπορεί ο επισκέπτης να χαρεί την αμμουδιά κι ένα γεύμα με ψάρια της ώρας. Τα βράδια μπορεί να απολαύσει στις παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού το ούζο ή τη ρετσίνα συνοδευόμενα με τα παραδοσιακά φαγητά της Νισύρου. Τέλος, μπορεί να παρακολουθήσει τις παραδοσιακές διασκεδάσεις στους γάμους, στα βαφτίσια και στα πανηγύρια.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου Α.Ε.


Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Νισύρου

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ