gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ".


Πληροφορίες για τον τόπο (6)

Κόμβοι εμπορικοί - αξιόλογοι

Νήσος Αντίπαρος

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Αντίπαρος

Η πρωτεύουσα, Αντίπαρος ή Κάστρο, είναι χτισμένη γύρω από τον αρχικό πυρήνα του μεσαιωνικού κάστρου. Μαγνήτης του νησιού η περίφημη σπηλιά με τους σταλακτίτες στο λόφο του Αϊ-Γιάννη με το μικρό εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη Σπηλιώτη στην είσοδο της. Γύρω από την Αντίπαρο βρίσκονται δεκάδες ερημονήσια, όμοια θαλασσινοί φρουροί, γεμάτα αγριοκούνελα και αγριοπερίστερα. Σε δύο από αυτά, μετά από ανασκαφές που έγιναν, ήρθαν στο φως, στο μεν Δεσποτικό , ερείπια από τάφους Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, στο δε Σαλιάγκο ερείπια οικισμού νεολιθικής εποχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Κυκλάδων


Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Oliarus

Oliarus (Oliaros, Olearus, Plin., Virg.: Eth. Oliarios: Antiparo), an island in the Aegaean sea, one of the Cyclades, said by Heracleides to have been colonised by the Sidonians and to be 58 stadia from Paros. (Heracleid. ap. Steph. B. s. v.; Strab. x. p. 485 ; Plin. iv. 12. s. 22; Virg. Aen. iii. 126.) It possesses a celebrated stalactitic cavern, which has been described by several modern travellers. (Tournefort, Voyage, &c. vol. i. p. 146, seq., Eng. transl.; Leake, Northern Greece, vol. iii. p. 87, seq.; Fiedler, Reise dutch Griechenland, vol. ii. p. 191, seq.)

Perseus Project

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Γεωγραφία

Γεωγραφία

  Τα νησιά του Αιγαίου δεν είναι παρά οι ψηλότερες κορυφές μιας ξηράς που συνέδεε στο μακρινό παρελθόν τη νοτιανατολική Ευρώπη με τη δυτική Ασία και περιελάμβανε ολόκληρη τη σημερινή Ελλάδα, το Αιγαίο Πέλαγος, τη δυτική Μικρά Ασία και την Κύπρο. Η καταβύθισή της άρχισε πριν από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια. Το νοτιοανατολικό τμήμα της Αιγηίδας κατακλύστηκε από τη θάλασσα, δημιουργώντας το Αιγαίο. Πάνω από την επιφάνεια του νερού απέμειναν μόνο τα ψηλότερα τμήματα των οροσειρών, τα νησιά του Αιγαίου.
  Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, μεταξύ της Πελοποννήσου και της Δωδεκανήσου, βρίσκεται ένα νησιώτικο συγκρότημα από 30 μεγάλα, κατοικημένα νησιά και 190 περίπου νησάκια. Οι αρχαίοι Ελληνες ονόμαζαν τα νησιά αυτά Κυκλάδες και πίστευαν ότι η Δήλος, το μεγάλο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας, αποτελούσε το κέντρο τους.
  Το 1210 οι Βενετοί ονόμασαν το χώρο αυτό «Αρχιπέλαγος» (Arcipelago), από τις ελληνικές λέξεις αρχι- (πρώτο συνθετικό πολλών λέξεων, το οποίο προέρχεται από το ρήμα άρχω και έχει την έννοια των πρωτείνων, της υπεροχής) και πέλαγος.
  Αγκαλιασμένα από τα νερά του Μυρτώου Πελάγους στα δυτικά, του Κρητικού στα νότια, του Ικάριου στα ανατολικά και του Καρπάθιου στα νοτιανατολικά, κατάσπαρτα σε μια θαλάσσια έκταση 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι Κυκλάδες είναι τα νησιά του αιγαιοπελαγίτικου ήλιου.
  Στο κέντρο τους, ανάμεσα στη Νάξο και τη Σίφνο, βρίσκεται το νησιώτικο συγκρότημα Πάρου - Αντιπάρου, δύο νησιών με εντυπωσιακά τοπία και πλούσια ιστορία.
  Από την πρωτεύουσα της Πάρου, την Παροικιά, ο δρόμος προς τα δυτικά, που οδηγεί στην Αλυκή, διχάζεται κι ο ένας κλάδος του οδηγεί στον παραδοσιακό παραλιακό οικισμό της Πούντας. Από δω ήταν παλιά κι ο ευκολότερος δρόμος να φτάσεις στην Αντίπαρο ...
  «Αν ανοίξεις διάπλατα την πόρτα του μικρού εξωκλησιού στην παριανή Πούντα, έφτασες στην Αντίπαρο ...» ακόμα λένε οι γεροντότεροι, καθώς οι Αντιπαριανοί καϊκτσήδες που έβλεπαν την ανοιχτή πόρτα ήξεραν - έθιμο πανάρχαιο - πως κάποιος τους περίμενε να τον φέρουν στο νησί τους ...
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Κοινότητας Αντιπάρου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ