gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΙΤΑΜΟΣ Δήμος ΚΑΡΔΙΤΣΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Ιτάμου

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

  Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Ν. Καρδίτσας. Πρόκειται για ένα ορεινό-ημιορεινό Δήμο που προήλθε από την συνένωση των παρακάτω οκτώ κοινοτήτων και των οικισμών αυτών: Αμάραντο (και ο οικισμός Κούτσουρο), Αμπελικό, Καλλίθηρο, Καροπλέσι (και οι οικισμοί Αγ. Αγάθη, Ανθηρό, Γιαννουσέικα), Καστανιά και ο οικισμός Μούχα, Καταφύγι, Νεράιδα (και οι οικισμοί Μεγαλάκος, Σαραντάπορο), Ραχούλα (με τον οικισμό Παλιοζωγλόπι) με συνολικό πληθυσμό 4.726 κατοίκους (απογραφή 2001).
  Οι εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια του Δήμου ανέρχονται σε 12.000 άτομα ενώ οι συμμετέχοντες στις εκλογές είναι 7.500 άτομα και κατατάσσεται ως πέμπτος Δήμος του Νομού Καρδίτσας.
  Με 234 τετρ. Χιλιόμετρα ο Δήμος Ιτάμου είναι ο μεγαλύτερος ορεινός και ο δεύτερος σε έκταση σε επίπεδο Νομού, με την μεγαλύτερη Δασοκάλυψη και εκτείνεται από την ημιορεινή ζώνη Καλλίθηρο Αμπελικό έως το σύμπλεγμα των Αγράφων της Πίνδου.
  Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ανέρχονται σε 36,1 τετρ χιλιόμετρα και το ζωικό κεφάλαιο είναι 15.000 αιγοπρόβατα και βοοειδή με ετήσια γαλακτοπαραγωγή 1.500.000 κιλών.
  Ο Δήμος διαθέτει επαρχιακό οδικό δίκτυο μήκος 456 χιλιομέτρων απο τα οποία τα 136 χιλιόμετρα ειναι ασφαλτοστρωμένα, ενώ τα 320 είναι μη ασφαλτοστρωμένο τμήμα.
  Η φυσιογνωμία του Δήμου Ιτάμου εκτός των αναφερομένων προσδιορίζεται και από τα παρακάτω χαρακτηριστικά στοιχεία :
Η τουριστική προοπτική : Στην έκτασή του περιλαμβάνεται η τεχνητή Λίμνη Ν. Πλαστήρα και το ομώνυμο φράγμα, το φυσικό μνημείο "Κοιμωμένη των Αγράφων" , το "Δασικό χωριό Δρυάδες" σημεία τουριστικής αναφοράς.
Ο ημιτελής εθνικός άξονας Καρδίτσας - Αγρινίου που διασχίζει εξ ολοκλήρου τον Δήμο και η δυνατότητα σύνδεσης με Καρπενήσι.
Το παρθένο φυσικό περιβάλλον, τα φαράγγια, οι βουνοκορφές, οι πεστροφόροι ποταμοί, η πλούσια και σπάνια χλωρίδα πανίδα της Αγραφιώτικης ζώνης.
Το πλούσιο και ποικιλότροπα υδάτινο στοιχείο (υδροηλεκτρικά, οικοτουριστικά, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά) στους ποταμούς : Μέγδοβα Σαρανταπορίσιο και Καλένζη με τους παραποτάμους του.
Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά με αψευδείς μάρτυρες ιδιαίτερης αξίας , αρχαιολογικά , θρησκευτικά και νεότερα μνημεία.
Η έντονη πληθυσμιακή συρρίκνωση. Οι εκατοντάδες άνεργοι και υποαπασχολούμενοι μόνιμοι κάτοικοι στην περιοχή.
Οι σημαντικές δυνατότητες που δίνονται με κατάλληλη αξιοποίηση του Δασικού πλούτου και της καλλιέργειας οπωροκηπευτικών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιτάμου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ