gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΚΕΡΑΣΙΑ Χωριό ΚΑΡΔΙΤΣΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

  Βρισκόμαστε πλέον στο οροπέδιο της Νεβρόπολης.
  Αριστερά μας φαίνεται η λίμνη με φόντο τις υπέροχες Αγραφιώτικες βουνοκορφές, στο βάθος μέσα στα δένδρα το Κρυονέρι και βορειότερα ένα χωριουδάκι σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά. Πρόκειται για την Κερασιά για την οποία έχουμε την πρώτη ιστορική μαρτυρία (πρώτη και για όλη την περιοχή), του 1343, από τον Χρυσόβουλο του Σέρβου αυτοκράτορα Στέφανου Δουσάν σύμφωνα με το οποίο η Κερασιά ορίζεται μετόχιο της μονής Λουκουσάδας (Λοξάδας).
  Σημαντική για το χωριό ήταν η ετήσια πανήγυρις της 23ης Αυγούστου, η οποία αργότερα μεταφέρθηκε στα "Άσπρα Λιθάρια", κι αποτελούσε το εμπορικό και πολιτιστικό γεγονός της περιοχής.
  Το όνομα "Κερασιά", οφείλεται στις πολλές κερασιές που φυτρώνουν εδώ από μόνες τους. Το κλίμα είναι εξαιρετικό και όπως λένε οι ντόπιοι, ιδιαίτερα καλό για τους φυματικούς. Θα κάνουμε όμορφους περιπάτους στις βρύσες της κλεφτόβρυσης, της Μάνας Νερού ή στο Κιούγκι, και θα επισκεφθούμε τις τρεις παλιές της εκκλησίες.
- Της Κοίμησης της Θεοτόκου, σε μια πλάκα της οποίας η ένδειξη: 1770.
  Η εκκλησία χτίστηκε κατά την παράδοση μετά από υπόδειξη της ίδιας της Παναγίας. Η εικόνα της ήρθε από τη Λάσδα και κρεμάστηκε σε μια καρυδιά. Στο δρόμο προς το χωριό, πάντα κατά την παράδοση, η Παναγία έκλαιγε κι όπου πέφταν τα δάκρυα της φύτρωναν Ζουμπούλια, τα περίφημα "Δάκρυα της Παναγίας".
- Της Ζωοδόχου Πηγής, που κτίστηκε το 1875 με καμπαναριό του 1917 από άσπρο πορόλιθο, και
- Του Προφήτη Ηλία, του οποίου οι εικόνες χρονολογούνται από το 1905 και είναι έργο του Ζωγράφου Ν. Ασημένιου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρδίτσας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ