gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ Χωριό ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ".


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Τσαγκαράδα

  Είναι το δεύτερο στη σειρά Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου που συναντάμε ερχόμενοι από Βόλο. Ενα από τα γοητευτικότερα πηλιορίτικα χωριά, στο οποίο καταλήγει ο επισκέπτης, διερχόμενος μέσα από ένα πυκνό κατάφυτο δάσος, που προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες αφού συνδυάζει το βουνίσιο τοπίο με τις υπέροχες καταγάλανες ακρογιαλιές του στο Αιγαίο.
   Η ιστορία της ξεκινάει από το 1500 μ.Χ. και η μεγάλη της ακμή απεικονίζεται στα εντυπωσιακά αρχοντικά και στις παλαιές πανέμορφες εκκλησίες που δίνουν την ονομασία τους στις αντίστοιχες συνοικίες Αγιοι Ταξιάρχες, Αγία Παρασκευή, Αγιος Στέφανος, Αγία Κυριακή, Αγιος Γεώργιος. Χαρακτηριστική είναι αυτή των Αγίων Ταξιαρχών με το θαύμα στο ξυλόγλυπτο τέμπλο, στη ομώνυμη δε πλατεία υπάρχουν οι τέσσερις βρύσες. Η Αγία Παρασκευή κτισμένη το 1909 που κάτω από την ομώνυμη πλατεία υπάρχει η ονομαστή λιθόκτιστη θολωτή βρύση, πάνω δε στην πλατεία ο ονομαστός χιλιόχρονος πλάτανος η περίμετρος του οποίου είναι 13 μέτρα. Στην Αγία Κυριακή και τον Αγιο Γεώργιο υπάρχουν χαρακτηριστικά παλιά πέτρινα καμπαναριά.
   Περίπου 7 χιλιόμετρα από το χωριό βρίσκεται η μαγευτική παραλία του Μυλοπόταμου που τα μεγάλα και επιβλητικά βράχια τη χωρίζουν στα δύο. Λίγο βορειότερα η Καραβοστασιά τοποθεσία όπου κατά τον Ηρόδοτο σύμφωνα με το μύθο τσακίστηκε ο Στόλος του Ξέρξη το 480 π.Χ. Πιο βόρεια 5,5 χιλιόμετρα από το χωριό βρίσκεται η πανέμορφη ακρογιαλιά της Φακίστρας με τα γαλαζοπράσινα νερά τηςκαι αριστερά της, στο Παλαιόκαστρο όπου εικάζεται ότι βρισκόταν αρχικά το χωριό, υπάρχουν ερείπια Κάστρου ενώ πιο πέρα είναι το παμπάλαιο ξωκλήσι της Παναγίας της Μεγαλομάτας μέσα σε βραχοσπηλιά στην οποία λειτουργούσε το ''Κρυφό Σχολειό'' .

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από παλαιά ιστοσελίδα του Δήμου Μουρεσίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ