gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΑΙΘΗΚΕΣ Δήμος ΤΡΙΚΑΛΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Αιθήκων

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

  Ο Δήμος Αιθήκων βρίσκεται στη Β.Δ. πλευρά της οροσειράς της Πίνδου, στο Νομό Τρικάλων, καταλαμβάνοντας 279.825 στρέμματα συνολικής έκτασης. Πρόκειται για έναν εξ' ολοκλήρου ορεινό Δήμο. Η οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων του δήμου Αιθήκων στηρίζεται στην κτηνοτροφία και τον αγροτουρισμό και εποχιακά στην υλοτομία. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια ο αγροτουρισμός ακολουθεί ανοδική πορεία γεγονός που οφείλεται στη γεωγραφική θέση και την ομορφιά του φυσικού τοπίου.
  Σύμφωνα με το ιστορικό διάγραμμα των Δήμων της Ελλάδος (1833-1912) και βάσει του Β.Δ. της 31ης Μαρτίου 1883 (ΦΕΚ 126) «Περί διαιρέσεως εις δήμους της κατά τον νομόν Τρικάλων ομωνύμου επαρχίας» σχηματίσθηκε ο Δήμος Αθαμάνων, ο οποίος κατατάχθηκε στη Β' τάξη με πληθυσμό 3400 κατοίκους και έδρα το Γαρδίκι. Η αρχική του σύσταση ήταν Γαρδίκι, Τσιούρτζα, Μουτσάρα, Δέσι Καμνάϊ, Τυφλοσέλι με μεταγενέστερες προσαρτήσεις της Μονή Αγ. Τριάδος και τη Μονή Κοιμήσεως Θ/κου, ενώ ως Κοινότητες λειτούργησαν στο Δήμο, το Καμνάϊ, το Τυφλοσέλι και η Δέση.
  Με το ίδιο Β.Δ. σχηματίσθηκε και Δήμος Αιθίκων, που κατατάχθηκε στη β' τάξη με πληθυσμό 3464 και έδρα την Τύρνα. Η αρχική του σύσταση ήταν: Τύρνα, Δραμίζι, Καλόγηροι, Λάντζου, Τυχάϊ, Ζιόλι, Γκαβαλιόρα, Παληοκαρυά, Βύτσενα, Βετέρνικον, Κούτσιανα, Περτούλι, Ράχοβον, Πύρρα, Πόρτα Παναγιά, Γραβανάκι, Πόρτα Παζάρ και Δούσκον.
  Ο Δήμος Αιθήκων πήρε το όνομά του από την αρχαία χώρα του Βασιλείου της Μακεδονίας στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των διαδόχων του, ενώ ο αρμόδιος για τα ονόματα των Δήμων Π. Ευστρατιάδης πρότεινε να δοθεί το όνομα «Δήμος Πυρρέας». Ως έμβλημα της σφραγίδας του Δήμου, καθορίσθηκε αυτό που πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο «...ανήρ φέρων ενδυμασίαν ποιμενικήν και κρατών εν τη δεξιά πρόβατον...» Σήμερα ο Δήμος Αιθήκων περιλαμβάνει τα χωριά: Καλόγηροι, Βροντερό, Ελάτη, όπου και η έδρα του, όπως και ο πρωτοιδρυθείς ομώνυμος Δήμος, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι (Βετερνίκ), Πύρρα, Δέση, Αγ. Νικόλαος (Καμνάϊ), Δροσοχώρι (Τυφλοσέλι), Γαρδίκι, Αθαμανία (Μουτσιάρα).

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Αιθήκων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ