gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Πόλη ΤΟΥΡΚΙΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (9)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Istanbul Buyuksehir Belediyesi

Κόμβοι, εμπορικοί

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Images of Constantinople

Francis W. Kelsey and the Near East Expedition of 1919-1920

Καθολική Εγκυκλοπαίδεια

Constantinople

Links

Avcilar, The Earthquake of 17 August, 1999

Κωνσταντινούπολη

  Όταν οι Μεγαρείς πήραν το χρησμό για να κτίσουν την νέα αποικία τους στο μικρό χωριό κοντά στον πανέμορφο Βόσπορο και τον γραφικό Κεράτιο, δε μπορούσαν να φανταστούν ότι αυτή η μικρή πόλη θα γινόταν η τόσο φημισμένη Βασιλεύουσα, ότι θα έπαιζε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε τομέα στην ανθρωπότητα, ότι αυτό το μικρό και ασήμαντο χωριουδάκι με τους λιγοστούς κατοίκους θα ονομαζόταν Βασιλίδα των Πόλεων, ότι θα χρημάτιζε πρωτεύουσα στις δύο μεγαλύτερες αυτοκρατορίες και ότι θα γινόταν η γέφυρα που ενώνει την Ανατολή και την Δύση.
  Σ' αυτήν εδώ την Πόλη που από πολύ παλιά χιλιοτραγουδήθηκε κι ακόμη τραγουδιέται, άνθισε η τέχνη και μεγαλούργησε κάθε θετική επιστήμη και τέχνη. Αυτά τα καθαγιασμένα χώματα τα ποτισμένα με αίμα και ιδρώτα τόσων γενεών που κάθε σπιθαμή τους και μια ιστορία, ένας θρύλος, είναι πλημμυρισμένα με περικαλλείς Ναούς, Αγιάσματα, Μοναστήρια, σχολεία, Βυζαντινά τείχη και παλάτια.
  Εδώ βρίσκεται ο Ναός της του Θεού Σοφίας, το σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού με όλο του το μεγαλείο που και σήμερα ακόμα μετά το πέρασμα τόσων αιώνων στέκεται εκεί επιβλητικός, υπερήφανος και προκαλεί το δέος σε κάθε επισκέπτη. Γι' αυτό και το 1965 που ο Ποντίφικας της Ρώμης επισκέφθηκε τον αείμνηστο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Αθηναγόρα, έμεινε άφωνος μπρος στο κάλλος και το μεγαλείο του Ναού, μαγεύτηκε και με κατάνυξη γονάτισε στον τόπο που ήταν η Ωραία Πύλη και προσευχήθηκε ζητώντας συγγνώμη από τον Θεό για τη καταστροφή που προκάλεσαν οι Σταυροφόροι το 1204 όταν κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη και λεηλάτησαν και την Αγία Σοφία.
  Σ' αυτή την ιστορική Πόλη υπάρχει η Μεγάλη του Γένους Σχολή, το ένδοξο αυτό σχολείο που ιδρύθηκε αμέσως μετά την άλωση γιατί οι ηρωικοί κάτοικοι αυτής της πόλης που σώθηκαν από το σπαθί των αλλόθρησκων θέλησαν να ιδρύσουν το σχολείο τους μέσα στα χαλάσματα, τα συντρίμμια και τα αποκαΐδια της πατρίδας και της ψυχής τους. Το ίδρυσαν για την νέα γενιά, γι' αυτήν που θα έπρεπε να κρατήσει άσβεστη την φλόγα της ιστορίας, την γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα του Γένους μας.
  Σ' αυτόν εδώ τον Αγιο Τόπο θαυματουργούν τα Αγιάσματα και τα Ιερά Προσκυνήματα της Ορθόδοξης λατρείας. Μεταξύ αυτών η Ζωοδόχος Πηγή (Βαλουκλιώτισσα) και η Αγία Βλαχέρνα είναι τα πιο ξακουστά και σεβάσμια. Το μεν πρώτο γνωστό για τον θρύλο με τα μισοτηγανισμένα ψάρια πού βρίσκονται μέσα στο Αγίασμά του, το δε δεύτερο με το θαύμα της Παναγίας κατά των Αβάρων για το οποίο έχουν γραφτεί από τον Πατριάρχη Σέργιο οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου και το "Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια" τα οποία και έχουν ψαλθεί για πρώτη φορά εδώ.
  Πάνω από όλα αυτά το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας. Αυτός ο Φάρος της Ορθοδοξίας που έμεινε ριζωμένος εκεί στην εστία του περίπου δύο χιλιετηρίδες αντιμετωπίζοντας κινδύνους, απειλές, διώξεις μα πάντα συνεχίζοντας ακάθεκτο το μεγάλο έργο της θρησκευτικής και ηθικής του αποστολής.
  Στην Βασιλεύουσα ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας, μετά δε την άλωση της Πόλης και ο Εθνάρχης του Γένους. Η εκλογή του είναι θέλημα Θεού και το χέρι Του Πανάγαθου τον ορίζει για να επωμισθεί τις ευθύνες της Ρωμιοσύνης και να φέρει σε πέρας ένα μεγάλο έργο κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με αβέβαιο μέλλον. Παρ' όλη την πίεση που δέχεται καθημερινά, συναντά και την αχαριστία ορισμένων που αν και ευεργετήθηκαν από Αυτόν, Τον ποτίζουν το πικρόν ποτήριον της αχαριστίας.
  Στις Πατριαρχικές και Συνοδικές λειτουργίες, αγέρωχος στον Θρόνο Του και με την ταπεινότητα που διακατέχει πάντοτε τους Πατριάρχες, χαμογελαστός, με τα μάτια δακρυσμένα κουβαλώντας στην ράχη του την πείρα και την πίκρα των αιώνων, πρόθυμος να παρηγορήσει με λόγια που πλημμυρίζουν αγάπη και σοφία όχι μόνον το ποίμνιό Του που από 300.000 έμεινε μόνον 2.000 μα και όλους εμάς και να μας ευλογήσει: Έτη πολλά ευλογημένα.
  Εκεί στην Κωνσταντινούπολη στο Φανάρι, η ψυχή των ανθρώπων εξοπλίζεται όχι μόνο με μία άσβεστη ελπίδα για τη ζωή αλλά και με την απόφαση να μην υποταχθούν στις δυσκολίες, αντίθετα να αγωνισθούν με ηρωισμό και αυταπάρνηση ώσπου να ανατείλει μια καινούργια μέρα με λιγότερες περιπέτειες πιο υποφερτές.
  Στην άλλοτε κοιτίδα του πολιτισμού από τα έξη Γυμνάσια που λειτουργούσαν ως πριν δύο δεκαετίες (Η Μεγάλη του Γένους Σχολή, η Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης, το Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο, το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, το Ζωγράφειο Αρρεναγωγείο και το Κεντρικό Παρθεναγωγείο) λειτουργούν μόνο τα τέσσερα με λιγοστούς μαθητές και Τούρκους υποδιευθυντές. Και τι ειρωνεία... Να σκεφθεί κανείς ότι άλλοτε οι διευθυντές μοίραζαν αριθμούς προτεραιότητας κατά τη διάρκεια των εγγραφών. Από τα 43 δε δημοτικά που λειτουργούσαν, έμειναν μόνο 11. Οι αριθμοί απογοητεύουν για μία ακόμη φορά. Το Πατριαρχείο μας, ο στυλοβάτης της Ελληνικής κοινότητας και μια χούφτα ομογενών που βρίσκονται εκεί μόνοι, απογοητευμένοι και κοινωνικά καταπιεσμένοι, στέλνουν το μήνυμα σε όλο τον Ελληνισμό! Όπως στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον θα "φυλάσσουν Θερμοπύλες".

Κείμενο: Δην. Παλαβίδη
Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα , με φωτογραφίες, του Περιοδικού Δάφνη


Columbus Publishing

Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Constantinopolis

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ