gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Οικονομία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Οικονομία (5)

Ανάμεικτα

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ (Πόλη) ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  Η σημερινή οικονομική ζωή της πόλης στηρίζεται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, στην αλιεία και κυρίως στον τουρισμό.
  Τα παλαιότερα χρόνια (αρχές του αιώνα) καλλιεργούσαν σιτάρι, βρώμη και ελιές σε μεγάλες ποσότητες και γι’ αυτό γινόταν εξαγωγή. Επίσης ήταν ανεπτυγμένη σε σημαντικό βαθμό και η κτηνοτροφία.
  Σήμερα καλλιεργείται κυρίως καπνός (τσεμπέλι) και ελιές.
  Στην περιοχή της Μπούκας παράγονται καλαμπόκι και οπωροκηπευτικά. Περίφημα είναι τα θαλασσινά της Αμφιλοχίας όπου ψαρεύεται η μοναδική για τη γεύση της "γαρίδα του Αμβρακικού".
  Αλλα είδη ψαριών είναι η γλώσσα, η κουτσομούρα, οι μπαλάδες, οι σούρες, οι σαργοί, τα καλαμάρια, οι κέφαλοι, τα λιθρίνια κλ.π.
  Απ’ τα οστρακοειδή υπάρχουν σε μεγάλη αφθονία μύδια καθώς και σε μικρότερες ποσότητες οι "πείνες" με την ξεχωριστή γεύση και οι δάκτυλοι μέσα στις πέτρες.
  Οι κάτοικοι σήμερα ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο, τη βιοτεχνία, την αλιεία και τον τουρισμό.
  Λειτουργούν επίσης, στην περιοχή πολλές μονάδες επεξεργασίας γάλακτος όπου παράγονται τα γνωστά είδη τυριών: κεφαλογραβιέρα και πεκορίνο Αμφιλοχίας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Αμφιλοχίας (1997).

Σελίδες επίσημες

ΔΥΜΗ (Δήμος) ΠΑΤΡΑ
Πρωτογενής τομέας: Αφορά στα δημοτικά διαμερίσματα (πρώην κοινότητες) του Δήμου. Το μεγαλύτερο μέρος (45%) του οικονομικά ενεργού πληθυσμού απασχολείται στον τομέα αυτόν. Η γεωργία περιλαμβάνει εμφανίζονται εντατικές καλλιέργειες σε κηπευτικά, ελιές, πατάτες, αμπέλια, σιτηρά, καλαμπόκι κ.λπ. Η κτηνοτροφία αφορά σημαντικό αριθμό αιγοπροβάτων.
Δευτερογενής τομέας: Δραστηριοποιείται κυρίως στην έδρα του Δήμου, και απασχολεί το 8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (περίπου 550 εργαζόμενοι). Το μεγαλύτερο ποσοστό του συγκεκριμένου τομέα απασχολείται σε προσωπικές επιχειρήσεις (έμποροι, βιοτέχνες). Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί περίπου 240 επιχειρήσεις, επτά (7) εκ των οποίων ασχολούνται με τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις λειτουργούν με τη μορφή εμπορικών καταστημάτων ενώ αρκετές είναι και οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις (αποτελούν το 27% του συνόλου των επιχειρήσεων στον τομέα αυτό).
Τριτογενής τομέας: Σημαντική είναι η απασχόληση στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και του τουρισμού. Υπάρχουν επτά (7) ξενοδοχεία, δύο (2) επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα δωμάτια και δύο (2) κάμπινγκ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Δύμης


ΛΑΡΙΣΣΟΣ (Δήμος) ΠΑΤΡΑ
Ο πληθυσμός του Δήμου Λαρίσσου σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ανέρχεται στους 8.683 κατοίκους. Ο μόνιμος πληθυσμός εκτιμάται περίπου στους 7.500 κατοίκους ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει τους 20.000 κατοίκους. Ο Δήμος όπως ενδεικτικά αναφέραμε είναι κατά κύριο λόγο αγροτικός. Γι' αυτό και βλέπουμε πως το σύνολο των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα ανέρχεται σε 3.270 άτομα, στον δευτερογενή τομέα σε 484 άτομα και στον τριτογενή τομέα σε 527 άτομα. Στον Δήμο υπάρχει ξενοδοχειακή υποδομή και λειτουργούν ξενώνες, μπανγκαλόους και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη. Λειτουργούν επιχειρήσεις που ασχολούνται με την επεξεργασία των αγαθών που παράγονται από τον αγροτικό και κτηνοτροφικό πληθυσμό και απασχολούν ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων της περιοχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισσού


ΠΑΛΑΙΡΟΣ (Δήμος) ΑΚΤΙΟ - ΒΟΝΙΤΣΑ
  Στην περιοχή του Δήμου οι κύριες δραστηριότητες είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η γεωργικές καλλιέργειες είναι καπνός, βαμβάκι, σιτηρά, ελάχιστα αμπέλια, ελιές, ντομάτες θερμοκηπίου, καρπούζια, πεπόνια, κηπουρικά κ.λπ.
•Η κτηνοτροφία είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό αναπτυγμένη. Στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής κυριαρχούν τα προβατοειδή και τα αιγοειδή. Κυριότερα προϊόντα: καπνός, βαμβάκι, σιτηρά, ελιές, λάδι, γάλα, τυρί, κρέας. •Υπάρχουν τουριστικές υποδομές ξενοδοχεία, πανσιόν και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά υπάρχουν ακόμη τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα του Τουρισμού.
•Η Αλιεία είναι ένας τομέας αναπτυσσόμενος, με μικρό αριθμό επαγγελματικών σκαφών και κυρίως υπάρχουν ερασιτέχνες ψαράδες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Κεκροπίας


ΩΛΕΝΗ (Δήμος) ΠΑΤΡΑ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ