gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Οικονομία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΕΡΤΙΣΚΟ Δήμος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" .


Οικονομία (3)

Σελίδες επίσημες

ΒΕΡΤΙΣΚΟ (Δήμος) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε ότι αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες ή άλλες υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών, όπως τράπεζες, στο Δήμο Βερτίσκου δεν λειτουργεί κανένα κατάστημα. Οι κάτοικοι εξυπηρετούνται είτε στο Λαγκαδά είτε στο Σοχό ενώ σε ότι αφορά την ταχυδρομική επικοινωνία αυτή καλύπτεται με την καθημερινή επίσκεψη του ταχυδρόμου σε όλους τους οικισμούς.
  Ο τριτογενής τομέας στο Δήμο Βερτίσκου εμφανίζεται ιδιαίτερα ανεπτυγμένος. Έτσι από το σύνολο των καταστημάτων, τα 26 είναι καφενεία-καφετέριες, ψησταριές-εστιατόρια, τα 11 είναι παντοπωλεία-σούπερ μίνι μάρκετ, τα 9 αρτοποιεία και 1 πρατήριο υγρών καυσίμων, καταστήματα που εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και των επισκεπτών της. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου είναι ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν καθαρά οικογενειακό χαρακτήρα. Το υπόλοιπο εμπόριο εξαρτάται τόσο από την πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και από του Λαγκαδά λόγω της μεγάλης γειτνίασης.
  Ο Δήμος Βερτίσκου παρουσιάζει μικρή μεταποιητική δραστηριότητα και το κύριο χαρακτηριστικό είναι οι βιομηχανικοί κλάδοι μικρού μεγέθους, αναφορικά τόσο με τον αριθμό των εργαζομένων όσο και με την παραγωγική δραστηριότητα, κυρίως λόγω της επικέντρωσης των δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα.
  Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων ανήκει στους κλάδους των ειδών διατροφής και ποτών και των επίπλων και ειδών επιπλώσεως. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί, μέσω διάφορων αναπτυξιακών προγραμμάτων σημαντικές επενδύσεις ενώ οι προοπτικές εξέλιξης των βιοτεχνικών μονάδων που σχετίζονται με αγροτουριστικά προϊόντα (τοπικά, παραδοσιακά παρασκευάσματα κτλ.) και προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας διαγράφονται ευοίωνες, δεδομένου ότι υπάρχει ανερχόμενη ζήτηση.

Γεωργικά Προϊόντα

Η περιοχή έχει να επιδείξει τοπικά γεωργικά προϊόντα που έχουν από το παρελθόν αποκτήσει ιδιαίτερη θέση στην αγροτική οικονομία της περιοχής και το όνομα και η ποιότητα τους έγιναν ευρύτερα γνωστά. Μερικά από αυτά είναι γνωστά από την εμπορία τους στη Θεσσαλονίκη ενώ άλλα είναι γνωστά από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν οι κάτοικοι. Ενδεικτικά αναφέρονται:
  Το βιολογικό κρασί της Όσσας (πιστοποιημένο σύμφωνα με τον Καν. (ΕΟΚ) 2092/91) είναι διαδεδομένο τοπικό προϊόν και έχει καταφέρει να κατοχυρώσει την επωνυμία του (τοπικός οίνος «Πλαγιές Βερτίσκου). Πωλείται σε κεντρικές κάβες σε όλη της Ελλάδα.
  Τα κεράσια Όσσας. Χαρακτηριστικές είναι οι εκδηλώσεις του Δήμου που συνδέονται με την τοπική αυτή παραγωγή (Γιορτή Κερασιού, στις αρχές Ιουνίου, η οποία αποτελεί αρχαία γιορτή που γινόταν για τη γη).
  Τα φρούτα του δάσους (βατόμουρα, φραμπουάζ, μύρτιλλα) στην Όσσα διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα φρούτα και είναι κυρίως γνωστά για την παραγωγή μαρμελάδων με την αντίστοιχη ονομασία.
  Μέλι Βερτίσκου εξαιρετικής ποιότητας και πωλείται κυρίως στην τοπική αγορά.
  Αρωματικά φυτά. Συγκεκριμένα καλλιεργείται ρίγανη 200 στρ. η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν οργανικό λίπασμα λόγω πολλών ιχνοστοιχείων και σαν ζωοτροφή αφού αυξάνει την απορρόφηση τροφής από τα ζώα ενώ υπάρχει και η δυνατότητα φαρμακευτικής χρήσης.

Κτηνοτροφία

Σήμερα, με βάση τη σύνθεση των κλάδων της ζωικής παραγωγής, στο Δήμο Βερτίσκου τα αιγοπρόβατα καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος από τα βοοειδή. Σε σχέση με το 1991, παρατηρείται μία συρρίκνωση του ζωικού κεφαλαίου καθώς ο αριθμός των εκτρεφόμενων βοοειδών μειώθηκε κατά 42,88% ενώ ο αντίστοιχος των αιγοπροβάτων κατά 10%.
  Η εκτροφή των χοίρων την τελευταία δεκαετία σταμάτησε. Στον Εξάλοφο όμως εντοπίζεται μονάδα εκτροφής ορτυκιών, η οποία ενισχύθηκε από την Κ.Π. Leader II. Παράλληλα, κατά το διάστημα 1991-2000, σημειώνεται αύξηση του αριθμού των εκμεταλλεύσεων μελισσοκομίας ενώ ταυτόχρονα ο αριθμός των κυψελών αυξάνεται κατά 2% και η παραγωγή σε κερί υπερδιπλασιάζεται σε αντίθεση με την παραγωγή σε μέλι που μειώνεται κατά το ήμισυ.
  Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις βρίσκονται κυρίως εκτός των οικισμών. Κοινοτικές εκτάσεις κατάλληλες για οργάνωση κτηνοτροφικού πάρκου υπάρχουν στο Λοφίσκο (20.000 στρ., 1,5 km από τον οικισμό) και στο Βερτίσκο στη θέση Καζέπ (100 στρ., 3 km από τον οικισμό).
  Οι κτηνοτρόφοι καλλιεργούν στο μεγαλύτερο ποσοστό μόνοι τους τις ζωοτροφές ενώ εξυπηρετούνται από γειτονικά σφαγεία του Λαγκαδά, της Βαμβακιάς ή του Σοχού. Μεγάλες ποσότητες γάλακτος διοχετεύονται στις γαλακτοκομικές εταιρίες ΜΕΒΓΑΛ, ΑΓΝΟ και Προίκας Α.Ε.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ