gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 18 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικά ευρήματα:  στην ευρύτερη περιοχή: "ΗΠΕΙΡΟΣ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Αρχαιολογικά ευρήματα: (18)

Beazley Archive Pottery & Sculpture

Αττικά αγγεία

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (Πόλη) ΗΠΕΙΡΟΣ
Μία αττική λήκυθος ευρέθη στα Ιωάννινα.

Perseus Coin Catalog

ΑΜΒΡΑΚΙΑ (Αρχαία πόλη) ΗΠΕΙΡΟΣ

Perseus Sculpture Catalog

Αγαλματίδιο Μαινάδας

ΔΩΔΩΝΗ (Αρχαία πόλη) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Γύρω στα 450 π.Χ.

Σύμπλεγμα αλόγου & αναβάτη

Γύρω στα 550 π.Χ. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αρχαία Νομίσματα

Διάφορα

Αρχαίοι τάφοι

ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙ (Χωριό) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

ΔΡΑΜΕΣΗ (Χωριό) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Εκτεταμένο νεκροταφείο κιβωτιόσχημων τάφων, υστερορωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, άγνωστου οικισμού, βρέθηκε σε λόφο μεταξύ Δράμεσης και Κορύτιανης.

ΚΕΦΑΛΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΦΙΛΙΑΤΕΣ
Κιβωτιόσχημος τάφος, 3ου μέχρι 1ου αιώνα π.Χ. με πλούσια κτερίσματα.

Αρχαίοι τάφοι

ΣΜΕΡΤΟΣ (Χωριό) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Σελίδες επίσημες

ΑΝΩ ΡΑΧΗ (Χωριό) ΠΡΕΒΕΖΑ
•Βρέθηκαν ελληνιστικοί τάφοι και ρωμαϊκή επιτύμβια στήλη.
•Κατά τη διάνοιξη αγροτικών δρόμων αποκαλύφθηκαν δύο προτομές και όστρακα αγγείων ελληνιστικών χρόνων.

ΒΡΥΣΟΥΛΑ (Χωριό) ΠΡΕΒΕΖΑ
•Στη θέση "Παναγιά" 500 μέτρα βορειοδυτικά του χωριού βρέθηκε πήλινος λουτήρας και όστρακα υστεροκλασσικών χρόνων.
•Στην ίδια θέση βρέθηκαν στην κορυφή του λόφου επιφανειακά θεμέλια τειχών και τάφοι ελληνιστικής εποχής.

ΛΟΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΠΡΕΒΕΖΑ
•Ο όρος "Αγιος Γεώργιος" αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον ομώνυμο οικισμό στην κοιλάδα του Λούρου, σε διάφορα σημεία της οποίας εντοπίστηκαν λίθινα τέχνεργα Παλαιολιθικής και ύστερων περιόδων. Τα ευρήματα παραμένουν αδημοσίευτα στο σύνολό τους. Δεν υπάρχει απόλυτη χρονολόγηση.
  Στο ύψος της κοινότητας Αγίου Γεωργίου εντοπίστηκαν επιχώσεις ερυθρογής που εκτείνονται κατά 850 μ. στον άξονα Βορρά - Νότου και κατά 500 μ. στον άξονα Ανατολής - Δύσης, και αποτελούνται από πυκνές επιχώσεις κόκκινου πηλού που έχουν υποστεί έντονη διάβρωση. Η διαδικασία, οι ρυθμοί και η διάρκεια της διάβρωσης αποτελούν ακόμα αντικείμενο διεπιστημονικών ερευνών. Ο Κοκκινόπηλος εντοπίστηκε από τον Ε.S.Higgs και την ομάδα του το 1962. Η θέση έχει δώσει άφθονα επιφανειακά ευρήματα της Παλαιολιθικής εποχής, ενώ έχουν εντοπιστεί και ευρήματα της Εποχής του Χαλκού. Τη θέση διατρέχει υπόγεια ο αγωγός του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Νικόπολης. Στη θέση έγιναν περιορισμένες ανασκαφικές εργασίες κατά το 1963.
•Στη θέση "Αγ. Βασίλειος" λείψανα αρχαίου οικοδομήματος.
•Στο δρόμο από Λούρο προς Βρυσούλα τμήμα του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικοπόλεως. ΒΑ του χωριού λείψανα κτιρίων και όστρακα ελληνιστικών χρόνων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Λούρου


ΝΕΟΣ ΩΡΟΠΟΣ (Κωμόπολη) ΠΡΕΒΕΖΑ
•Περίπου 2 χλμ. βορειοδυτικά του Ωρωπού εντοπίστηκαν θεμέλια κτιρίων και συγκεντρώθηκαν όστρακα της Νεότερης Νεολιθικής, τμήματα πυριτολιθικών εργαλείων, τμήμα πελέκεως από οφίτη και άλλα εργαλεία.
•Περίπου 3 χλμ. νοτιοδυτικά του Ωρωπού στη θέση Βλαχοκαλύβα, βρέθηκε ακέραιη λίθινη αξίνα στον ίδιο χώρο όπου σώζονται θεμέλια κυκλικών κτιρίων και λιθοσωροί. Πιθανολογείται η ύπαρξη τύμβων της Υστεροελλαδικής περιόδου.
•Στη θέση "Καμίνια" αρχαία ακρόπολη, πιθανά η αρχαία Ελάτεια ή Ελάτρεια και νεκροταφεία κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων.
•Επίσης στα δυτικά της πρώην κοινότητας Ωρωπού, υπάρχει τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Νικόπολης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Λούρου


ΣΚΙΑΔΑΣ (Χωριό) ΠΡΕΒΕΖΑ
•Στο χωριό Κοντάτες στο Ναό της Αγ. Κυριακής βρέθηκε τμήμα επιτύμβιας στήλης εντοιχισμένο.
•Στη θέση "Φούρνοι" βρέθηκαν τάφοι.

ΣΤΕΦΑΝΗ (Χωριό) ΠΡΕΒΕΖΑ
•Υπολείμματα επιχώσεων ερυθρογής στους λόφους βορειοανατολικά της Στεφάνης. Τέχνεργα συγκεντρώθηκαν από διάφορα σημεία της περιοχής. Τα τέχνεργα είναι κυρίως μέσης παλαιολιθικής περιόδου, ενώ τα παραδείγματα υστερότερων τάφων είναι ελάχιστα. Τα ευρήματα παραμένουν στο σύνολό τους αδημοσίευτα. Δεν υπάρχει απόλυτη χρονολόγηση. Δυτικά του χωριού βρέθηκαν τυχαία και παραδόθηκαν, χάλκινοι πελέκεις, αιχμές δοράτων και άλλα χάλκινα τέχνεργα ("Θησαυρός" Στεφάνης). Στην περιοχή εντοπισμού του θησαυρού υπάρχουν επιφανειακά θεμέλια κτιρίων και λιθοσωροί.
•Στη θέση "Καστρί Λίμνης Μαυρής", βρέθηκαν λείψανα ελληνιστικής ακρόπολης και επιφανειακά ευρήματα προϊστορικής εποχής.
•Στα βορειοδυτικά του χωριού υπάρχει ένα τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Λούρου


ΤΡΙΚΑΣΤΡΟ (Χωριό) ΠΡΕΒΕΖΑ
•Στην κοινότητα "Κάτω Σκαφιδωτή" εντοπίστηκαν νομίσματα.
•Στη βόρεια πλευρά στην αριστερή όχθη του Αχέροντα, βρέθηκαν λείψανα οικισμού κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων.

Υστεροελλαδική περίοδος (1600-1100 π.Χ)

ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟ (Χωριό) ΠΡΕΒΕΖΑ
  Στο λόφο του Αγίου Ιωάννη, όπου βρίσκεται το ελληνιστικό νεκρομαντείο, εντοπίστηκαν προϊστορικά ευρήματα κατά τις ανασκαφές που έγιναν εκεί από τη δεκαετία του 1960 και εξής από τον Σ.Ι.Δάκαρη.
  Η ύπαρξη αυτών των ευρημάτων δείχνει τη χρήση του χώρου από τους Υστεροελλαδικούς χρόνους (τέλη Εποχής του Χαλκού). Τα ευρήματα σε σχετίζονται με τη λατρεία του Αδη και το Νεκρομαντείο Η εξαφάνιση των προϊστορικών λειψάνων οφείλεται στις εκτεταμένες εργασίες ισοπέδωσης της κορυφής του λόφου για την εγκατάσταση του ελληνιστικού νεκρομαντείου. Είναι πιθανόν να υπήρχε εδώ προϊστορικός οικισμός. Εάν υπήρχε και ομηρικό ή αρχαϊκό ιερό, αυτό μπορεί να ήταν μια απλή σπηλιά στο χώρο όπου λαξεύτηκε αργότερα η υπόγεια αίθουσα του Νεκρομαντείου.
    Η περιοχή του Νεκρομαντείου αναφέρεται στην Οδύσσεια (κ,λ) -Νέκυια- όπου περιγράφεται κατάβαση στον Αδη ενός θνητού. Το γεγονός αυτό ενισχύει την υπόθεση χρήσης της θέσης κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Στο χώρο του ιερού βρέθηκαν επίσης κεραμεικά και λίθινα ευρήματα της Νεολιθικής εποχής. Είναι λοιπόν πιθανό να υπήρχε και κατοίκηση πριν την Εποχή του Χαλκού. Εκατό μέτρα νότια του ιερού του Αδη (Νεκρομαντείο) εντοπίστηκε μυκηναϊκό εγχειρίδιο της περιόδου ΥΕ ΙΙΙ Β-Γ1. Κατά τον Σ.Ι. Δάκαρη ο τύπος αυτός είναι αγαπητός στην Ήπειρο. Το εύρημα συνδυάζεται με το θολωτό τάφο στην Κίπερη Πάργας και τα προϊστορικά ευρήματα της Εφύρας. Μυκηναϊκή αποικία στο λόφο Ξυλοκάστρου. Στη θέση της προϋπήρχε ανοιχτός οικισμός της Πρωτοελλαδικής και Μεσοελλαδικής περιόδου (η "Κίχυρος"), όπως δείχνουν τα όστρακα τύπου ΙΙ και ΙΙΙ που βρέθηκαν εκεί.
  Κατά τον 14ο αι. ή 13ο αι. π.Χ. εγκαταστάθηκαν εδώ Μυκηναίοι άποικοι, οι οποίοι τείχισαν το χώρο και δημιούργησαν την "Εφύρα". Η αποικία τειχίστηκε με κυκλώπειο τείχος περιμέτρου 1.120 μ. και εμβαδού 4,24 εκταρίων.
  Φαίνεται να εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 13ου - αρχές 12ου αι. π.Χ. λόγω της εισβολής βορειοδυτικών φύλων. Στο χώρο της ακρόπολης δημιουργήθηκαν τύμβοι, μετά την εγκατάλειψη του οικισμού. Οι ανασκαφές έφεραν σε φως 3 περιβόλους, αποθήκες, εργαστήρια και άλλα οικοδομικά λείψανα.
  Είναι βεβαιωμένη η χρήση του χώρου από τα υστερομυκηναϊκά έως και τα ελληνιστικά χρόνια, αλλά υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για εκμετάλλευση του χώρου και κατά την μεσοελλαδική και πρωτοελλαδική περίοδο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Φαναρίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ