gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΕΑ ΦΙΓΑΛΕΙΑ Χωριό ΦΙΓΑΛΕΙΑ" .


Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους (8)

Αρχαία αγάλματα

Ξόανο Δήμητρας Μελαίνης

ΣΤΟΜΙΟ (Χωριό) ΦΙΓΑΛΕΙΑ
Το ξόανο της Δήμητρας Μελαίνης είχε μορφή γυναίκας με κεφάλι αλόγου που καθόταν σε βράχο. Πάνω στο κεφάλι υπήρχαν φίδια κι άλλα ζώα. Φορούσε μακρύ χιτώνα και στα χέρια κρατούσε δελφίνι και περιστέρι. Το ξόανο αυτό κάηκε όταν βασιλιάς ήταν ο Σίμος και οι Φιγαλείς δε φρόντισαν να το αντικαταστήσουν αλλά παραμέλησαν γενικά τη λατρεία της θεάς, η οποία για να τους τιμωρήσει έστειλε ακαρπία στη χώρα τους. Τότε κατέφυγαν στο Μαντείο των Δελφών, που τους φανέρωσε το λόγο της συμφοράς και τους συμβούλευε να τιμήσουν τη θεά όπως έπρεπε. Εκείνοι τότε συμμορφώθηκαν και άρχισαν να τιμούν τη Δήμητρα περισσότερο και ανέθεσαν στον Αιγινήτη Ονάτα να φτιάξει χάλκινο πια αντίγραφο του κατεστραμμένου ξόανου (Παυσ. 8,42,4-7). Ο Παυσανίας δεν είδε το άγαλμα, γιατί όπως του είπαν οι γεροντότεροι κάποτε έπεσαν βράχοι πάνω από την οροφή και το κατέστρεψαν. Στην εποχή του, όμως, εξακολουθούσαν να κάνουν αναίμακτες θυσίες για τη Δήμητρα προσφέροντας φρούτα, κερήθρες και ακατέργαστο μαλλί (Παυσ. 8,42.11-13).

Αγαλμα Ερμή

ΦΙΓΑΛΕΙΑ (Αρχαία πόλη) ΗΛΕΙΑ
Βρισκόταν στο γυμναστήριο της Φιγαλείας. Παρίστανε το θεό να φοράει ιμάτιο το οποίο όμως δεν κατέληγε σε πόδια, γιατί στο κάτω μέρος το άγαλμα ήταν τετράγωνο, όπως τα Ερμαία (Παυσ. 8,39,6).

Αρχαία ιερά

Ιερό Αρτέμιδος Σωτήρος

Από το Ιερό αυτό ξεκινούσαν συνήθως οι πομπές στις γιορτές. Το λατρευτικό άγαλμα της θεάς ήταν λίθινο και την παρίστανε όρθια (Παυσ. 8,39,5).

Ιερό Ευρυνόμης

Το Ιερό αυτό βρισκόταν κοντά στη Φιγαλεία, στη συμβολή Λύμακα και Νέδας. Ηταν δύσκολο να φτάσει κανείς εκεί και το άνοιγαν μόνο μια φορά το χρόνο για να τελέσουν θυσίες. Ορισμένοι υποστήριζαν ότι Ευρυνόμη ήταν προσωνύμιο της Αρτεμης, ενώ οι παλαιότεροι έλεγαν ότι ήταν άλλη θεά, κόρη του Ωκεανού. Το άγαλμα της θεάς ήταν δεμένο με χρυσές αλυσίδες και αντί για πόδια είχε ουρά ψαριού (Παυσ. 8,41,4-6).

Αρχαίοι ναοί

Ναός Επικούριου Απόλλωνα

ΒΑΣΣΑΙ (Αρχαίο ιερό) ΗΛΕΙΑ
Ηταν ολόκληρος μαρμάρινος, μέχρι και η στέγη του. Από όλους τους Ναούς της Πελοποννήσου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δεύτερος σε κάλλος και αρμονία, με πρώτο αυτόν της Τεγέας. Ο Απόλλων πήρε αυτό το προσωνύμιο (επικούριος=βοηθός) γιατί είχε βοηθήσει τους Φιγαλείς σε καιρό επιδημίας, καθώς και στον πόλεμο Πελοποννησίων - Αθηναίων. Ηταν έργο του Ικτίνου, αρχιτέκτονα του Παρθενώνα (Παυσ. 8,41,7-9).

Ναός Διονύσου Ακρατοφόρου

ΦΙΓΑΛΕΙΑ (Αρχαία πόλη) ΗΛΕΙΑ
Το κάτω μέρος του λατρευτικού αγάλματος του θεού δεν ήταν ορατό, εξαιτίας των φύλλων δάφνης και των κισσών. Το μέρος που ήταν ορατό ήταν αλειμμένο με κιννάβαρι, για να λάμπει (Παυσ. 8,39,6).

Αρχαίοι τάφοι

Πολυάνδριο Ορεσθασίων

Ηταν ο τάφος μιας ομάδας εκατό Ορεσθασίων που αν και είχαν πάρει χρησμό ότι σίγουρα θα σκοτωθούν αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τους Λακεδαιμόνιους για να καταφέρουν οι Φιγαλείς να ανακτήσουν τη χώρα τους. Εκείνοι από ευγνωμοσύνη έστησαν το πολυάνδριο και απέδιδαν στους εκατό πεσόντες Ορεσθάσιους τιμές ηρώων (Παυσ. 8,41,1).

Ιερά σπήλαια αρχαίων

Σπηλιά Δήμητρας Μελαίνης

ΣΤΟΜΙΟ (Χωριό) ΦΙΓΑΛΕΙΑ
Η Δήμητρα πήρε αυτό το προσωνύμιο από τα μαύρα ρούχα που φόρεσε από τη λύπη της για την αρπαγή της Περσεφόνης και για το φέρσιμο του Ποσειδώνα απέναντί της, γιατί δηλαδή την έκανε δική του ακόμη κι όταν εκείνη μεταμορφώθηκε σε άλογο για να γλιτώσει. Ετσι ντυμένη στα μαύρα κλείστηκε σε μια σπηλιά αφήνοντας τη γη χωρίς καρπούς και τους ανθρώπους να λιμοκτονούν. Οταν ο Δίας ανακάλυψε την κρυψώνα της έστειλε εκεί τις Μοίρες για να την πείσουν να βγει, όπως και έγινε. Από τότε αυτή η σπηλιά έγινε ιερή της Δήμητρας Μελαίνης και οι Φιγαλείς έστησαν εκεί ξοανο (Παυσ. 8,42,1-3).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ