gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΚΟΥΡΑ Χωριό ΦΕΝΕΟΣ" .


Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους (9)

Αρχαία ιερά

Ιερό Αρτέμιδος Ευρίππας

ΦΕΝΕΟΣ (Αρχαία πόλη) ΦΕΝΕΟΣ
Οι Φενεάτες λέγανε ότι ο ναός και το χάλκινο άγαλμα του Ιππιου Ποσειδώνα ήταν αφιέρωση του Οδυσσέα ο οποίος βρήκε στη Φενεό τις φοράδες του που είχε χάσει . Ακόμα λέγανε ότι μετά από αυτό έφερνε και έβοσκε τα άλογά του εδώ, ενώ τις φοράδες του συνέχιζε να τις βόσκει στα παράλια απέναντι από την Ιθάκη (Παυσ. 8,14,5-6).

Ιερό Δήμητρας Ελευσίνιας / Κιδαρίας

Στη Φενεό από παλιά λάτρευαν τη θεά Κιδαρία, η οποία αργότερα έδωσε το όνομα και τη θέση της στη Δήμητρα. Υπήρχε Ιερό της Δήμητρας και χρονιά παρά χρονιά τελούσαν μυστήρια όμοια με τα Ελευσίνια. Κάθε δεύτερη χρονιά τελούσαν σημαντικότερη γι’ αυτούς μυστηριακή τελετή στο χώρο του Πετρώματος (Παυσ. 8,15,1-3).

Αρχαία στάδια

Το στάδιο της Φενεού

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι το στάδιο το συνάντησε κατεβαίνοντας από την ακρόπολη της Φενεού (Παυσ. 8,14,9).

Αρχαίες ακροπόλεις

Η ακρόπολη της Φενεού

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ήταν χτισμένη σε μέρος απόκρημνο και ότι λίγα μόνο μέρη της είχαν τεχνητή οχύρωση (Παυσ. 8,14,4).

Αρχαίοι ναοί

Ναός Πύθιου Απόλλωνα

ΓΚΟΥΡΑ (Χωριό) ΦΕΝΕΟΣ
Ο Ναός, που μόνο ερείπιά του υπήρχαν την εποχή του Παυσανία, βρισκόταν σε απόσταση δεκαπέντε περίπου σταδίων από τη Φενεό, στο δρόμο προς την Πελλήνη και την Αίγειρα. Στο βωμό που υπήρχε εκεί οι Φενεάτες την εποχή του Παυσανία θυσίαζαν στον Απόλλωνα και την Αρτεμη. Σύμφωνα με την παράδοση, το Ναό είχε χτίσει ο Ηρακλής όταν κατέλαβε την Ηλιδα (Παυσ. 8,15,5).

Ναός Αθηνάς Τριτωνίας

ΦΕΝΕΟΣ (Αρχαία πόλη) ΦΕΝΕΟΣ
Βρισκόταν στην ακρόπολη της Φενεού και τον καιρό του Παυσανία δεν υπήρχαν παρά μόνο ερείπιά του (Παυσ. 8,14,4).

Ναός Ερμή

Οι Φενεάτες τιμούσαν τον Ερμή περισσότερο από τους άλλους θεούς. Τελούσαν μάλιστα και αγώνες με το όνομα Ερμαια. Στο Ναό του Ερμή στη Φενεό υπήρχε μαρμάρινο λατρευτικό άγαλμα του θεού, έργο του Αθηναίου γλύπτη Εύχειρα (Παυσ. 8,14,10).

Αρχαίοι τάφοι

Τάφος Τελαμώνα

ΓΚΟΥΡΑ (Χωριό) ΦΕΝΕΟΣ
Ο Τελαμών ήταν ένας από τους ήρωες που είχαν πάρει μέρος μαζί με τον Ηρακλή στην εκστρατεία κατά των Ηλείων και κατά μία άποψη είχε σκοτωθεί στη μάχη. Ο τάφος του βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το Ιερό του Απόλλωνα. Ο Παυσανίας όμως θεωρεί μάλλον λανθασμένη αυτή την άποψη και άρα αμφισβητεί την ύπαρξη του τάφου του Τελαμωνα στο συγκεκριμένο σημείο, γιατί πιστεύει ότι ο Τελαμών γύρισε στη Σαλαμίνα και έδιωξε από ‘κεί το γιο του Τεύκρο όταν εκείνος γύρισε από την Τροία (Παυσ. 8,15,6-7).

Ο τάφος του Ιφικλή

ΦΕΝΕΟΣ (Αρχαία πόλη) ΦΕΝΕΟΣ
Ο Ιφικλής ήταν αδελφός του Ηρακλή και πατέρας του Ιόλαου. Τραυματίστηκε βαριά στην πρώτη εκστρατεία του Ηρακλή κατά των Ηλείων του Αυγεία. Τον τραυματία φέρανε στη Φενεό όπου τον περιποιήθηκε ο Βουφάγος και η σύζυγός του Πρώμνη, οι οποίοι και τον έθαψαν όταν πέθανε. Μέχρι και την εποχή του Παυσανία οι Φενεάτες τιμούσαν ως ήρωα τον Ιφικλή (Παυσ. 8,14,9-10).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ