gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους  στην ευρύτερη περιοχή: "ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ Δήμος ΚΟΡΙΝΘΙΑ" .


Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους (9)

Αρχαία αγάλματα

Αγαλμα Ερμή Δολίου

ΠΕΛΛΑΝΑ (Αρχαία πόλη) ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
Επρόκειτο για Ερμαϊκή στήλη με γένεια και πίλο (καπέλο) στο κεφάλι (Παυσ. 7,27,1). Ο Δόλιος Ερμής ήταν ο προστάτης των κλεφτών, αλλά όχι όταν η κλοπή γινόταν από ιδιοτέλεια και για προσωπικό όφελος. Δόλιος σήμαινε περισσότερο επινοητικός ή τετραπέρατος (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 4, σελ. 170, σημ. 1).

Αρχαία ιερά

Κύρος

ΜΥΣΑΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Ηταν Ιερό του Ασκληπιού όπου θεραπεύονταν οι άρρωστοι. Στο Ιερό αυτό υπήρχαν κάποιες πηγές και στην πιο μεγάλη από αυτές είχαν στήσει ένα άγαλμα του Ασκληπιού (Παυσ. 7,27,11). Η λέξη "κύρος" σήμαινε το δυνάμωμα (Εκδοτική Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 4, σελ. 173, σημ. 1) και προφανώς το όνομα του Ιερού είχε άμεση σχέση με τις θεραπευτικές ιδιότητες του θεού

Ιερό Διονύσου Λαμπτήρος

ΠΕΛΛΑΝΑ (Αρχαία πόλη) ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
Υπήρχε και γιορτή Λαμπτήρια κατά την οποία έφερναν δάδες στο Ιερό τη νύχτα και έστηναν κρατήρες κρασιού σ' όλη την πόλη (Παυσ. 7,27,3).

Ιερό Απόλλωνος Θεοξενίου

Το λατρευτικό άγαλμα του θεού ήταν χάλκινο (Παυσ. 7,27,4).

Ιερό Ειλείθυιας

Η Πελλάνα χωριζόταν σε δύο μέρη από την κορυφή του βουνού πάνω στο οποίο ήταν χτισμένη. Το Ιερό της Ειλείθυιας βρισκόταν στο μικρότερο από τα δύο μέρη (Παυσ. 7,27,8).

Αρχαίοι ναοί

Ναός Δήμητρας Μυσίας

ΜΥΣΑΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Βρισκόταν στο χώρο του Ιερού της Δήμητρας Μυσίας. Μέσα στο Ναό υπήρχαν ξόανα της Κόρης, του Πλούτωνα και της Δήμητρας (Παυσ. 2,18,3).

Ναός Αθηνάς

ΠΕΛΛΑΝΑ (Αρχαία πόλη) ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
Το λατρευτικό άγαλμα της θεάς ήταν χρυσελεφάντινο έργο του Φειδία. Υπήρχε και άβατο της Αθηνάς που έφτανε βαθιά στη γη κάτω από το βάθρο της θεάς (Παυσ. 7,27,2).

Ναός Αρτέμιδος

Το λατρευτικό άγαλμα της θεάς την παρίστανε να τοξεύει (Παυσ. 7,27,4).

Διάφορα

Γυμναστήριο

Το χρησιμοποιούσαν κυρίως οι έφηβοι για να ασκούνται. Στο χώρο του γυμναστηρίου υπήρχε ανδριάντας του Ολυμπιονίκη Προμάχου (Παυσ. 7,27,5).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ