gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους για το τοπωνύμιο: "ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ Αρχαία πόλη ΛΕΒΙΔΙ".


Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους (9)

Αρχαία ιερά

Sanctuary of Artemis Hymnia

In the territory of Orchomenus, on the left of the road from Anchisiae, there is on the slope of the mountain the sanctuary of Artemis Hymnia.

Στην περιοχή του αρκαδικού Ορχομενού εντοπίστηκε και ανασκάφηκε σε μικρή έκταση Παλαιοχριστιανική Βασιλική, που χτίστηκε πιθανότατα στα λείψανα του ναού της Υμνίας Αρτέμιδος, που αναφέρει ο Παυσανίας.

Ιερό Ποσειδώνα

Το λατρευτικό άγαλμα του θεού στο Ιερό αυτό ήταν λίθινο (Παυσ. 8,13,2).

Ιερό Αφροδίτης

Το λατρευτικό άγαλμα της θεάς στο Ιερό αυτό ήταν λίθινο (Παυσ. 8,13,2).

Αρχαία τείχη

Τείχη και αγορά Ορχομενού

Ο Παυσανίας είδε ερείπια της αγοράς και των τειχών της παλιάς πόλης του Ορχομενού στο ψηλότερο μέρος της κορυφής ενός βουνού πάνω από τη σύγχρονή του πόλη (Παυσ. 8,13,2).

Διάφορα

Πηγή ύδρευσης

Ο Παυσανίας αναφέρει την πηγή από την οποία υδρευόταν ο Ορχομενός ως ένα από τα αξιοθέατά του (Παυσ. 8,13,2).

Αρχαία αγάλματα

Ξόανο Αρτέμιδος Κεδρεάτιδος

Η θεά είχε πάρει αυτό το προσωνύμιο από τον κέδρο μέσα στον οποίο ήταν στημένο το ξόανό της (Παυσ. 8,13,2).

Αρχαίοι τάφοι

Τάφοι αγνώστων πολεμιστών

Επρόκειτο για σωρούς από πέτρες στοιβαγμένες σε κάποια απόσταση μεταξύ τους. Καμία επιγραφή δεν έδινε πληροφορίες σχετικά με τη μάχη στην οποία σκοτώθηκαν (Παυσ. 8,13,3). Συνήθως τέτοιοι τάφοι ήταν αφιερωμένοι στον Ερμή που θεωρούνταν ψυχοπομπός. Κάποιοι άλλοι τάφοι στο πλάι δρόμων ανήκαν σε ληστές. Ο κάθε περαστικός έριχνε μια πέτρα για ανάθεμα και ύστερα αυτοί οι σωροί από πέτρες θεωρούνταν εστίες κακού (Εκδοτική Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμος 4, σελ. 227, σημ. 3).

Τάφος Αριστοκράτη Α'

Βρισκόταν έξω από τα σύνορα του Ορχομενού, στο δρόμο που περνούσε χαμηλά στο όρος Τραχύ και οδηγούσε στη φενετική πεδιάδα (Παυσ. 8,13,5).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ