gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους για το τοπωνύμιο: "ΛΥΚΟΣΟΥΡΑ Αρχαία πόλη ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ".


Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους (5)

Αρχαία ιερά

Το ιερό του Πάνα

Στο Ιερό υπήρχε στοά και λατρευτικό άγαλμα του Πάνα, για τον οποίο λέει ο Παυσανίας ότι ικανοποιούσε τις προσευχές των ανθρώπων και τιμωρούσε κατά την αξία τους κακούς. Δίπλα στο άγαλμα του Πάνα έκαιγε φωτιά που δεν την άφηναν να σβήσει ποτέ. Ο Πάνας έδινε και χρησμούς με τη νύμφη Ερατώ που λέγανε ότι ήταν προφήτις. Υπήρχαν ακόμα στο χώρο του Ιερού βωμός του Αρη, ένα μαρμάρινο και ένα ξύλινο άγαλμα της Αφροδίτης και ξόανα του Απόλλωνα και της Αθηνάς, για την οποία είχε γίνει και Ιερό (Παυσ. 8,37,11).

Αρχαίοι βωμοί

Βωμοί Δήμητρας, Δέσποινας και Μεγάλης Μητέρας

Βρισκόταν σε απόσταση τεσσάρων σταδίων από το Ακακήσιο. Στο χώρο του Ιερού πήρχε Ναός της Αρτέμιδος Ηγεμόνης με χάλκινο άγαλμά της που την παρίστανε να κρατεί δάδες. Προς τα δεξιά του Ναού υπήρχε μία στοά με μαρμάρινα ανάγλυφα στον τοίχο. Ενα παρίστανε τις Μοίρες και το Δία Μοιραγέτη, άλλο τον Ηρακλή να προσπαθεί να πάρει τον τρίποδα από τον Απόλλωνα, τρίτο νύμφες και Πάνες και τέταρτο τον Πολύβιο. Σ’αυτό υπήρχε επίγραμμα που έλεγε ότι η Ελλάδα δε θα είχε ατυχήσει αν από την αρχή είχε ακούσει τον Πολύβιο, αλλά και μετά την ατυχία της μόνο εκείνος τη βοήθησε (Παυσ. 8,37,1-2). Οι Μεγαλοπολιτες θεωρούσαν αυτό το πρώτο και πιο σεβαστό Ιερό τους και εκεί ανέθεταν τα ψηφίσματά τους, όπως και άλλες πόλεις της Αχαϊκής Συμπολιτείας (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 4, σελ. 330, σημ. 6).

Το Μέγαρο τέλεσης μυστηρίων της Δέσποινας

Βρισκόταν κοντά στο ναό της Δέσποινας, λίγο ψηλότερα στα δεξιά και σ' αυτό τελούνταν τα μυστήρια και γίνονταν άφθονες θυσίες ζώων, γιατί οι Aρκάδες λάτρευαν τη Δέσποινα περισσότερο από τους άλλους θεούς. Υποστήριζαν ότι ήταν κόρη του Ποσειδώνα και της Δήμητρας. Πιο πέρα υπήρχε και άλσος της Δέσποινας με πέτρινο περίβολο όπου μεταξύ άλλων δένδρων υπήρχαν μια ελιά και μια βελανιδιά με κοινή ρίζα (Παυσ. 8,37,8-10).

O βωμός του Ποσειδώνα Ιππίου

Βρισκόταν κοντά στο βωμό της κόρης του Δέσποινας. Υπήρχαν επίσης και βωμοί άλλων θεών και στον τελευταίο υπήρχε επιγραφή που έλεγε ότι ήταν κοινός όλων των θεών (Παυσ. 8,37,10).

Αρχαία αγάλματα

Το Δαμοφώντειο σύμπλεγμα

Ο Παυσανίας παραδίδει ότι όλο το σύμπλεγμα, έργο του Δαμοφώντα από τη Μεσσήνη, είχε γίνει από ένα κομμάτι μαρμάρου της περιοχής. Η Δήμητρα κρατάει δάδα στο δεξί της χέρι, ενώ ακουμπάει το άλλο στη Δέσποινα. Η Δέσποινα κρατάει σκήπτρο και έχει στα γόνατα κίστη την οποία κρατάει με το δεξί χέρι. Ορθια κοντά στη Δήμητρα είναι η Αρτεμη, ντυμένη με δέρμα ελαφιού, κρατάει στο ένα χέρι δάδα, στο άλλο δύο δράκοντες και φέρει φαρέτρα στον ώμο, ενώ κοντά της κάθεται σκύλα κυνηγετική. Κοντά στη Δέσποινα στέκεται όρθιος και οπλισμένος ο τιτάνας Ανυτος. Στο κάτω μέρος του συμπλέγματος παριστάνονταν οι κουρήτες και σε ανάγλυφα του βάθρου οι κορύβαντες (Παυσ. 8,37,3-5).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ