gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 22 τίτλοι με αναζήτηση: Τοπωνύμια για το τοπωνύμιο: "ΑΛΦΕΙΟΣ Ποταμός ΗΛΕΙΑ".


Τοπωνύμια (22)

Αρχαία τοπωνύμια

Ποταμός Αμίνιος

Παραπόταμος του Αλφειού, περνούσε από τη Θωκνία και ενωνόταν με τον Ελισσόντα πριν χυθεί στον Αλφειό (Παυσ. 8,29,5).

Ποταμός Αχελώος

Παραπόταμος του Αλφειού (Παυσ. 8,38,9).

Ποταμός Βουφάγος

Παραπόταμος του Αλφειού που περνούσε από τις Μελαινεές (Παυσ. 5,7,1).

Ποταμός Λούσιος ή Γορτύνιος

Εκείνοι που ζούσαν κοντά στις πηγές του τον ονόμαζαν Λούσιο, γιατί εκεί λούστηκε ο νεογέννητος Δίας, ενώ εκείνοι που ζούσαν μακρύτερα τον ονόμαζαν Γορτύνιο, από την κώμη Γόρτυνα (Παυσ. 8,28,2). Είχε τις πηγές του στη Θεισόα που βρισκόταν κοντά στο Μεθύδριο. Είναι το σημερινό Δημητσανίτικο ποτάμι (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 4, σελ. 299, σημ. 1).

Ποταμός Βρενθεάτης

Παραπόταμος του Αλφειού. Περνούσε μέσα από την πόλη Βρένθη (Παυσ. 5.7.1, 8.28.7).

Ποταμός Ελισσών

Παραπόταμος του Αλφειού που είχε τις πηγές του στην ομώνυμη κώμη (Παυσ. 8,30,1). Είναι το σημερινό ποτάμι της Δαβιάς (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 3, σελ. 225, σημ. 1).

Ποταμός Γαθεάτης

Χύνεται στον Αλφειό αφού προηγούμενα δέχεται τα νερά του Καρνίωνα (Παυσ. 8,34,5).Το σημείο που χύνεται ο Γαθεάτης στον Αλφειό είναι στο σημερινό χωριό Χειράδες (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 4, σελ. 322, σημ. 3).

Καρνίων

Ποταμός που είχε τις πηγές του στην αρχαία Αιγύτιν (στην περιοχή των σημερινών χωριών Γούπατα και Καμάρα) και που ενωνόταν με το Γαθεάτη πριν χυθεί στον Αλφειό. Σήμερα είναι το λεγόμενο ρέμα του Ξερίλα ή Ξεροποτάμου (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 4, σελ. 322, σημ. 3).

Ποταμός Μαλούς

Ο ποταμός Μαλούς ενωνόταν με το Σκύρο πριν χυθεί στον Αλφειό (Παυσ. 8,35,1). Είναι το σημερινό ρέμα του Νεοχωρίου Μεγαλόπολης (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 4, σελ. 323, σημ. 2).

Ποταμός Σκύρος

Ο ποταμός Σκύρος ενωνόταν με το Μαλούντα πριν χυθεί στον Αλφειό (Παυσ. 8,35,1). Ξεκινούσε από την περιοχή των Παραδεισίων (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 4, σελ. 323, σημ. 2).

Ποταμός Θειούς

Τον συναντούσε κανείς στο δρόμο Μεγαλόπολης- Λακεδαίμονας (Παυσ. 8,35,3). Μάλλον ήταν το σημερινό ρέμα της Κουτοφαρίνας που ρέει βόρεια του χωριού Βουτσαράς (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 4, σελ. 323, σημ. 3).

Ποταμός Μυλάων

Παραπόταμος του Αλφειού (Παυσ. 8,38,9).

Ποταμός Νους

Παραπόταμος του Αλφειού (Παυσ. 8,38,9).

Ποταμός Κέλαδος

Παραπόταμος του Αλφειού (Παυσ. 8,38,9).

Ποταμός Νάλιφος

Παραπόταμος του Αλφειού (Παυσ. 8,38,9).

Ποταμός Πλατανιστών

Παραπόταμος του Αλφειού. Ο Παυσανίας τον αναφέρει στα δυτικά της Λυκόσουρας (Παυσ. 8,39,1).

Ποταμός Σελινούς

Το ρέμα αυτό σήμερα χύνεται στον Αλφειό δυτικά του χωριού Μακρίσια (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 3, σελ. 222, σημ. 2).

Ποταμός Κλάδεος

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οι πηγές του βρίσκονταν στην Ηλεία (Παυσ. 5,7,1) και ότι οι Ηλείοι τον τιμούσαν ξεχωριστά μεταξύ των ποταμών μετά τον Αλφειο (Παυσ. 5,10,7). Συγκεκριμένα ο Κλάδεος ή Κλάδαος έχει τις πηγές του στο χωριό Φολόη (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 3, σελ. 225, σημ. 6).

Ποταμός Λευκυανίας

Παραπόταμος του Αλφειού που κατέβαινε από το όρος Φολόη. Σε μικρή απόσταση από τον ποταμό υπήρχε Ιερό του Διονύσου Λευκυανίτη (Παυσ. 6,21,5).

Ποταμός Παρθενίας

Ο Παρθενίας πήρε το όνομά του από τη φοράδα του Μάρμακα, μνηστήρα της Ιπποδάμειας. Ο Οινόμαος έσφαξε μαζί με το Μάρμακα και τις δύο φοράδες του, Παρθενία και Ερίφα, των οποίων ο τάφος βρισκόταν κοντά στο ποτάμι (Παυσ. 6,21,7). Πιθανολογείται ότι Παρθενίας λεγόταν το Μπακιρέικο ποτάμι που κατεβαίνει από τη Φολόη και χύνεται στον Αλφειό (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 3, σελ. 382, σημ. 6).

Ποταμός Αρπινάτης

Ερρεε κοντά στα ερείπια της πολης Αρπινας (Παυσ. 6,21,8). Πιθανολογείται ότι ήταν το σημερινό Βιζιλέικο ποτάμι που κατεβαίνει από το χωριό Πεύκες και χύνεται στον Αλφειό κοντά στο χωριό Μιράκα (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμ. 3, σελ. 382, σημ. 7).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ