gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Τοπωνύμια για το τοπωνύμιο: "ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ Αρχαία πόλη ΑΡΚΑΔΙΑ".


Τοπωνύμια (4)

Αρχαία τοπωνύμια

Οφις ποταμός

Το ποτάμι αυτό είχε πάρει το όνομά του από το φίδι που είχε οδηγήσει την Αντινόη, κόρη του Κηφέα, όταν μετά από χρησμό έψαχνε ένα μέρος για να μεταφέρει την πόλη της Μαντίνειας (Παυσ. 8,8,4).

Πέλαγος, δάσος

Δάσος με βελανιδιές στο δρόμο Μαντίνειας-Τεγέας (Παυσ. 8,11,1). Εκεί είχε γίνει η σύγκρουση του ιππικού Αθηναίων και Μαντινέων με εκείνο των Βοιωτών. Στη σύγκρουση αυτή σκοτώθηκε ο Επαμεινώνδας, στον οποίο μάλιστα είχε δοθεί χρησμός να αποφεύγει το Πέλαγος και εκείνος απέφευγε τη θάλασσα, μην ξέροντας ότι το Πέλαγος του χρησμού ήταν αυτό το δάσος (Παυσ. 8,11,10).

Αργόν πεδίον

Επρόκειτο για πεδιάδα που επειδή πλημμύριζε από τα νερά των βροχών έμενε ακαλλιέργητη (Παυσ. 8,7,1).

Ορος Αλήσιον

Βουνό πάνω από το στάδιο της Μαντίνειας στο δρόμο Μαντίνειας-Τεγέας. Ο Παυσανίας λέει ότι όφειλε το όνομά του στην άλη (περιπλάνηση) της Ρέας (Παυσ. 8,10,1). Το άλσος όμως της Δήμητρας που υπήρχε πάνω στο Αλήσιον φανερώνει ότι το βουνο είχε πάρει το όνομά του από την περιπλάνηση της Δήμητρας και όχι της Ρέας, αφού άλλωστε οι μύθοι της Δήμητρας την παρουσιάζουν "αλωμένην" (Εκδ. Αθηνών, Παυσανίου Περιήγησις, τόμος 4, σελ. 210, σημ. 1).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ