gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αναφορές για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΗΠΑ Χώρα ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ" .


Αναφορές για τον τόπο (1)

Αρθρογραφίες

Η αναμνηστική πλάκα της Σφαγής της Χίου

ΡΟΤΣΕΣΤΕΡ (Πόλη) ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στους φιλέλληνες των Ηνωμένων Πολιτειών γενικά και του Rochester, N.Y. και τις γύρω περιοχής ιδιαίτερα. Εκδηλώθηκε μάλιστα ενθουσιωδέστατα και πρακτικότατα με την συγκέντρωση χρημάτων και την αποστολή εθελοντικού σώματος από τον συνταγματάρχη Nathaniel Rochester για συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους Έλληνες.
  Αλλά αλγινήν εντύπωση προκάλεσαν στο Rochester όπως και σε όλο τον τότε πολιτισμένο κόσμο οι θηριωδίες των Τούρκων και ιδιαίτερα η Μεγάλη Σφαγή της Χίου που έγινε αφορμή να δοθεί το όνομα του νησιού σε μια κεντρική οδό της πόλης.
  Το 1823 ο στρατηγός Ashabel W. Riley και ο συνταγματάρχης Josiah Bissell, Jr. ανέλαβαν την διεξαγωγή εράνου για να βοηθήσουν τους αγωνιζόμενους Έλληνας. Κάνοντας οι ίδιοι την αρχή πρόσφεραν ένα γωνιακό οικόπεδο σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Rochester άξιας τότε 200 δολαρίων. Ο έρανος συνολικά απέδωσε το αρκετά σημαντικό ποσό για την εποχή εκείνη των 1.500 δολαρίων.
  Τον ίδιο χρόνο το Δημοτικό Συμβούλιο του Rochester για να τιμήσει τα θύματα της Σφαγής της Χίου έδωσε το όνομα του νησιού σε κεντρικό δρόμο που περνά μέσα από το δωρηθέν ιστορικό οικόπεδο και έγινε η αιτία να αρχίσει ο έρανος. Στις 25 Μαρτίου 1941 όταν η Ελλάδα και πάλι αγωνιζόταν για την ελευθερία της εναντίον των δυνάμεων του Αξονος, η Ελληνική Κοινότητα του Rochester εόρτασε την 120η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τοποθέτησε αναμνηστική πλάκα σε μεγαλοπρεπές κτίριο που είχε εν τω μεταξύ κτιστεί επί του ιστορικού οικόπεδου της οδού Χίου.
  Το κτίριο κατεδαφίστηκε πριν από μερικά χρόνια αλλά διασώθηκε η παρακείμενη αναμνηστική πλάκα.

Κείμενο: Εμ. Κασσώτης
Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα , με φωτογραφίες, του Περιοδικού Δάφνη


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ